wymiana gumki zacisku MK3!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

hasz
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

wymiana gumki zacisku MK3!!

Post autor: hasz » wt maja 16, 2006 20:10

witam was. mam problem z zaciskami MK3 1.8. byly drganie przy hamowaniu, wiec pojechalem do mechaniora. sprawdził i stwierdził ze mam peknieta gumki przy tloczku w prawym zacisku. chce to wymienic. ale prosze o porady jak mam zdejmowac caly zacisk i tloczki? no i ew,jakis foto porady. dzieki z gory!!

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt maja 16, 2006 21:08

Tradycyjnie - Uzupełnij swój profil.I poszukaj dobrze w " szukaj ", duuużo było o tym

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » śr maja 17, 2006 00:18

jak kolega pisze... oraz po 2 watpie zeby gumka od zacisku powodaowal drgania! i po 3 musisz zdjac caly zacisk to sa 2 sruby odkrecane od strony silniak..
pzdr

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » śr maja 17, 2006 10:14

Drgania to nie żadna gumka, tylko labo coś jest luźno, albo skrzywienie tarczy (nawet minimalne). Żeby pokrzywić tarczę, wystarczy na rozgrzanych hamulcach n.p. wjechać w głębszą kałuże.

Tarcze (obie) należałoby przetoczyć. A gumkę wymienić swoją drogą.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr maja 17, 2006 16:10

czyś pisze:wystarczy na rozgrzanych hamulcach n.p. wjechać w głębszą kałuże
O właśnie. Z tym problemem borykam się od pewnego czasu, odkad to zmieniłem tarcze i klocki na lucasy.Zaczęło telepać po 500 kilometrach i właśnie po kałuży.Tarcze były tanie, wiec zeby wyeliminować kiepsskość tarcz założyłem uzywane i przetoczone.Sytuacja sie powtórzyła.Bice osiowe jest rzędu 0,07 mm ale czuć i skuteczność hamowania przy dużej prędkosci kiepska.Czy klocki są za "ostre" ?a moze po toczeniu tarcze dopolerować drobnym papierem??

hasz
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

re:tloczki!!

Post autor: hasz » śr maja 17, 2006 19:52

witam. dzieki ale mi chodzi o to ze ciezko bylo tloczka cofnac, no i sa opory przy obacajacym kole, tak jakby nie cofa sie tloczek no i klocki tez!! dlatego chce wziac calosc na stoł i wyczysczyc i regenerowac aby dzialalo prawidlowo! chce wiedziec jak mam zdjec jarzmo no i jak rozebrac calosc!![/i]

Know how---to jest to!!

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr maja 17, 2006 20:46

hasz pisze:o to ze ciezko bylo tloczka cofnac
W takim razie musisz upic zestaw naprawczy - uszczelka i osłona tłoczka , w zestawie moga też byćtuleje gumowe prowadnic,jesli mają luz to je wymień, a składając dobrze posmaruj.Tłoczek wycisnij sprężonym powietrzem po wylaniu płynu i odkreceniu przewodu, albo jak wolisz sie upaprać to depcz pedał aż wyskoczy.Jeżeli nie ma na nim wżerów możesz go przepolerować papierem 1500 na płyn ( na mokro) a jeżeli są to kup nowy.osskrob delikatnie powierzchnię wewnątrz otworu tłoczka i tam gdzie siedzi uszczelka dokladnie,włóż nowe gumy, posmaruj pastą do cylinderków i równo wcisnij tłoczek.Oczyść prowadnice klocków i siknij jakims miedzianym albo nawet lakierem w spreju.Odpowietrzasz,składasz i jedziesz.

[ Dodano: Sro Maj 17, 2006 20:48 ]
hasz pisze:jak mam zdjec jarzmo
Odkręcić 2 sruby z tyłu zwrotnicy ?

Awatar użytkownika
Bazyl GT
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: MK3 1.8 GT
Silnik: ADZ

Post autor: Bazyl GT » śr maja 17, 2006 23:29

Dodałem właśnie poradę, co do zapiekającego się tłoczka w FAQ....
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=48514
Co prawda to zacisk tylny z dwójki, ale powinno pomóc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 17, 2006 23:57

Porada jest prawie ok. Tylko jak ludzie na podstawie punktu 2 zaczną w lewym, zacisku odkręcać śróbę w prawo, bo z porady jakby wynika że jest tam lewy gwint to nie nadążysz z odbieraniem skarg o urwanych kluczach i śróbach

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Bazyl GT
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: MK3 1.8 GT
Silnik: ADZ

Post autor: Bazyl GT » czw maja 18, 2006 00:55

Paweł Marek pisze:Tylko jak ludzie na podstawie punktu 2 zaczną w lewym, zacisku odkręcać śróbę w prawo, bo z porady jakby wynika że jest tam lewy gwint to nie nadążysz z odbieraniem skarg o urwanych kluczach i śróbach
W sumie faktycznie można by to tak zinterpretować. To już jednak każdy raczej da sobie radę. Sprostuję to jednak, żeby nie było zdziwień. Dzieki za konstruktywną uwagę. Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”