sensor czy czujnik w ABF-ie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
sensor czy czujnik w ABF-ie
Witam wszystkich Mam pytanie czym sie rozni sensor temperatury silnika od czujnika temperatury silnika?Jezdze Mk3 2,0 16v (ABF) z 96/97r. i pare dni temu padla mi lambda ("zawiesila sie")po badaniu VAG-iem na zimnym silniku wyszedl blad dodajze G60-czujnik temp. sprawdzilem w etce bo mam 2 "czujniki temp." silnika-mam na mysli te co wchodza bezposr. do bloku silnika i wg. etki jeden jest sensorem a drugi czujmikiem-wiem ze ktorys jest dobry bo wskaznik temp. silnika na desce dziala ok,a na trybie serwisoweym MFA komputer podaje wartosc -40st.. Domyslam sie ze jeden podaje wartosc temp. cieczy bezposr. na deske a drugi do mfa-(obydwa sa 2-pinowe jeden jest biały a 2 czarny-etka podaje ze czarny powinien byc 1-pinowy ) tak wiec bialy jest sensorem a czarny czujnikiem ale ktory za c odpowiada?????Dzieki z gory za pomoc.
PIEKNO KTORE NIE PRZEMIJA
na stronie klubu CORRADO znalazelm w zakladce tips & tricks ukryte funkcje MFA-czyli tryb serwisowy...wg. tego co podali na stronie to sa funkcje 2 trybu MFA:
0 suma zaprogramowanych bajtów
1 podciśnienie na wejściu powietrza
2 obroty silnika
3 chwilowe zużycie paliwa
4 sygnał od czujnika prędkości (???)
5 Temperatura silnika
6 Temperatura otoczenia
ostatnio padl mi czujnijk temp. zewn.-i w normalnym trybie MFA poprostu goomija....tak samo powinno byc tym 2 trybie jesli "cos" nie dziala MFA to omija-nieprawdaz??Chyba ze sie myle... ale jak dobrze pamietam to wartosc -40st nie pojawia sie w miejscu temp. zewn.
2 obroty silnika
5 Temperatura silnika
6 Temperatura otoczenia
ostatnio padl mi czujnijk temp. zewn.-i w normalnym trybie MFA poprostu goomija....tak samo powinno byc tym 2 trybie jesli "cos" nie dziala MFA to omija-nieprawdaz??Chyba ze sie myle... ale jak dobrze pamietam to wartosc -40st nie pojawia sie w miejscu temp. zewn.
To sie zgadzaLOCO pisze:ostatnio padl mi czujnijk temp. zewn.-i w normalnym trybie MFA poprostu goomija
Nie wiem jak jest z tym omijaniem w trybie serwisowym, bo teraz mi juz wszystko dziala.LOCO pisze:tak samo powinno byc tym 2 trybie jesli "cos" nie dziala MFA to omija-nieprawdaz??Chyba ze sie myle... ale jak dobrze pamietam to wartosc -40st nie pojawia sie w miejscu temp. zewn.
Cos te -40st podejrzane, bo tyle chyba pokazuje MFA jak odwrotnie podlaczysz piny (na krotko, przerabialem to).
Co do "omijania" to inaczej jest z temp oleju - jak nie ma czujnika pokazuje kreski caly czas, tak jak przypadku zimnego silnika (do 50st)
[ Dodano: Pią Cze 09, 2006 12:44 ]
Tak w ogole to dzwiwne ze w 96/97r pokazuje Ci te wszystkie rzeczy.LOCO pisze:na stronie klubu CORRADO znalazelm w zakladce tips & tricks ukryte funkcje MFA-czyli tryb serwisowy...wg. tego co podali na stronie to sa funkcje 2 trybu MFA:
2 obroty silnika
5 Temperatura silnika
6 Temperatura otoczenia
Z tego co pisza naawet na tej stronce, wynka ze po 94' jest juz inaczej...
Zgadza sie nie tryb serwisowy nie pokazuje tych wszystkich rzeczy..mam tylko chwilowe zużycie paliwa temp. oleju Temperatura silnika
Temperatura otoczenia (ktora jest w tej chwili omijana)
A jakie masz zdanie na temat kupna czujnikow??bo moj mechanik upiera sie zeby kupic oryginal(po 100zl/szt)zgadzam sie ale to nie sztuka isc do serwisu wywalic full kasy jesli mozna taki sam efekt uzyskac po nizszych kosztach...tak wiec masz jakies doswiadczenia z kupna nie oryginalnych czujnikow?-podobnie z lambda-oryginal 570zl,zamiennik BOSCHA 370-zdecydowalem sie na zamiennik-w poniedzialek sie okaze jak ja przysla z magazynu..
Temperatura otoczenia (ktora jest w tej chwili omijana)
A jakie masz zdanie na temat kupna czujnikow??bo moj mechanik upiera sie zeby kupic oryginal(po 100zl/szt)zgadzam sie ale to nie sztuka isc do serwisu wywalic full kasy jesli mozna taki sam efekt uzyskac po nizszych kosztach...tak wiec masz jakies doswiadczenia z kupna nie oryginalnych czujnikow?-podobnie z lambda-oryginal 570zl,zamiennik BOSCHA 370-zdecydowalem sie na zamiennik-w poniedzialek sie okaze jak ja przysla z magazynu..
Czyli masz tak samo jak ja i to wcale nie jest temp silnika tylko zewnetrzna. U mnie jest juz wszystko ok i w trybie serwisowym, tak jak i w normalnym pokazuje temp zewn...LOCO pisze:Zgadza sie nie tryb serwisowy nie pokazuje tych wszystkich rzeczy..mam tylko chwilowe zużycie paliwa temp. oleju Temperatura silnika
Nie bardzo mam doswiadczenie w tym temacie. W swoim Mk3 jak narazie wszystko ok.LOCO pisze:A jakie masz zdanie na temat kupna czujnikow??bo moj mechanik upiera sie zeby kupic oryginal(po 100zl/szt)zgadzam sie ale to nie sztuka isc do serwisu wywalic full kasy jesli mozna taki sam efekt uzyskac po nizszych kosztach...tak wiec masz jakies doswiadczenia z kupna nie oryginalnych czujnikow?
Niektorzy mowia, ze oryginal zawsze ma dokladniejszy pomiar, a zamienniki moga przeklamywac.