TEMPERATURA SILNIKA MK2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- leviticus_1
- Nowicjusz
TEMPERATURA SILNIKA MK2
Witam..poprostu nie wiem co mam zrobić..mam Jette 1.6 RF i olbrzymi problem z temperaturą silnika..Wymieniłem już 3 trmostaty i dalej silnik jest przegrzany..srednia temperatura to 3/4 skali a to za dużo..bardzo często włącza się wentylator..aż za często bo dobiłem już 2. Problem się zaczął jakiś rok temu..Zimą ały czas auto było zimne..ogrzewania prawie wcale..więc wymieniłem termostat i w tym momencie zaczęły się dziać cyrki..niestety przez za wysoką temperaturę miałem już wydmuchaną uszczelką pod głowicą..wymieniana była w styczniu..przy okazji splanowali mi głowicę..ostatni termostat wymieniłem tydzień temu i dalej za wysoka temperatura..już nie wiem co mam z tym zrobić..Jaka może być przyczyna..czy ustawienie zapłonu może mieć na to wpływ? albo to że jeżdże na gazie..błagam pomóżcie..Bo chyba podpale ten silnik...
- leviticus_1
- Nowicjusz
- leviticus_1
- Nowicjusz
Bo za ogrzewanie jest też odpowiedzialny taki zawór na sprężynie(nie termostat).
Druga sprawa w tym silniku jesden wężyk jest zaślepiony i nie jest podłączony do niczego na trójniku po prawej stronie nad gaźnikiem.
kolejna rzecz pompa wody co z nią.Następnie korek od wody(płynu chłodzącego) chodzi o korek czy działa.
I zobacz obadaj węże od chłodnicy po nagrzaniu.
Druga sprawa w tym silniku jesden wężyk jest zaślepiony i nie jest podłączony do niczego na trójniku po prawej stronie nad gaźnikiem.
kolejna rzecz pompa wody co z nią.Następnie korek od wody(płynu chłodzącego) chodzi o korek czy działa.
I zobacz obadaj węże od chłodnicy po nagrzaniu.
umnie jest zawsze temperatura w czasie jazdy po miescie na 2/3(bardziej 3/4) wskaznika podobno tak ma byc i wtedy sie wlancza wentylator na trasie stoi na polowie.ale jak ja mialem problem z chlodzeniem to wymontowalem chlodnice kupilem w netto SZCZUR DO RUR przeplukalem 5 razy pod prysznicem i jak reka odjol z przegrzewaniem sie auta.a mialem tez za wysoka temperature.poprostu byl syf w dole chlodnicy(a sprawdzales wlacznik wentylatora w chlodnicy? moze za pozno dziala przez syf on jest umieszczony na dole i moze goracy plyn niedochodzi do niego)czy zaplon moze miec wplyw moium zdaniem tak i to bardzo jak kiedys kolega bawil sie zaplonem to malo kolektor wydechowy mu sie nie stopil przezroczysty byl.
- leviticus_1
- Nowicjusz
Co do korka..jest nówka funkiel nie śmigana..pompa wody wydaje się także ok..łopatki całe...kręci..co do syfu w chłodnicy to faktycznie coś może w tym być..ale z kretami i innymi tego typu preparatami wolę nie kombinować..bo i tak mam drobne wycieki, a kret może jeszcze w tym przypadku pogorszyćsytuację. już chyba lepiej będzie zainwestować 140 złotych w nową chłodnicę...
- leviticus_1
- Nowicjusz
- daniocha76
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja w Mk1 miałem identyczny problem, ale u mnie jescze dodatkowo po nagrzaniu płynu wybijało go z wyrównawczego. Tylko u mnie wina leżała po stronie uszczelki pod głowicą bo część kompresji waliła do układu. Nie robiłem już tego bo od 12 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Mk2 1.8 LPG.
POLSKA BEZ GIERTYCHA TO JAK KLAN BEZ RYSIA :)))