Czy to zepsuty korek w Mk3?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to zepsuty korek w Mk3?
Od pewnego czasu ubywa mi płynu chłodniczego i zauważyłem, że po odkręceniu korka podnosi się poziom płynu chłodniczego (na gorącym bardzo gwałtownie, na zimnym mniej gwałtownie). Nie ma raczej objawów na wydmuchaną uszczelkę pod głowicą. Czy to może być zepsuty korek od zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego?
Ta kakowa maź jest całkiem normalna na korku wlewu - ważne natomiast jest aby olej na szabelce do sprawdzania poziomu nie był koloru kawy z mlekiem.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Lip 01, 2006 15:47 ]
A propo podnoszenia poziomu płynu to u mnie jak jest zimny to jest stan MIN a jak sie nagrzeje do 95'C to jest MAX na zbiorniczku - jest to normalne zjawisko zwiększenia objętości płynu pod wpływem zwiekszającej sie temperatury.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob Lip 01, 2006 15:47 ]
A propo podnoszenia poziomu płynu to u mnie jak jest zimny to jest stan MIN a jak sie nagrzeje do 95'C to jest MAX na zbiorniczku - jest to normalne zjawisko zwiększenia objętości płynu pod wpływem zwiekszającej sie temperatury.
No co Ty - korek od wlewu oleju jak i korek w zboirniku wyrółnawczym powinien być czysty jak łza, a płyn i olej też powinien być czysty. Jak się syfy na korkach zbierają to jest coś nie tak - gdzieś się olej z płynam miesza.ordy pisze:Ta kakowa maź jest całkiem normalna na korku wlewu - ważne natomiast jest aby olej na szabelce do sprawdzania poziomu nie był koloru kawy z mlekiem.
Moje korki są czyste.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
To jednak pachnie wywaloną uszczelką głowicy...
Zobacz, czy z rury wydechowej nie leci biały dym.
Sprawdź, czy nie puchną Ci rury od płynu biegnące do nagrzewnicy (ciśnienie z cylindrów może dostawać się do układu chłodzenia).
Możesz też obejrzeć swiece, czy osad na wszystkich jest jednakowy. Jeśli nie, to też mogłoby wskazywać, że do któregoś cylindra dostaje się płyn.
Obejrzyj płyn w zbiorniczku, czy nie pływają w nim tłuste oka (olej w płynie).
Ta maź, którą zauważyłeś, nie powinna występować przy tych temperaturach otoczenia, zimą jest skutkiem różnic temperatur i jazdy na niedogrzanym silniku.
Daj znać, co stwierdziłeś.
Pozdro
Zobacz, czy z rury wydechowej nie leci biały dym.
Sprawdź, czy nie puchną Ci rury od płynu biegnące do nagrzewnicy (ciśnienie z cylindrów może dostawać się do układu chłodzenia).
Możesz też obejrzeć swiece, czy osad na wszystkich jest jednakowy. Jeśli nie, to też mogłoby wskazywać, że do któregoś cylindra dostaje się płyn.
Obejrzyj płyn w zbiorniczku, czy nie pływają w nim tłuste oka (olej w płynie).
Ta maź, którą zauważyłeś, nie powinna występować przy tych temperaturach otoczenia, zimą jest skutkiem różnic temperatur i jazdy na niedogrzanym silniku.
Daj znać, co stwierdziłeś.
Pozdro
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie można wykluczyć uszczelki, ale po pierwsze trzeba sprawdzić odpowietrznik, czyli ten cienki wężyk czy jest drożny i czy krociec do ktorego dochodzi też jest drożny (przetkać na próbę drutem ok 1,5 mm). Takie wywalanie płynu jest typowe dla źle odpowietrzonego układu. Czyli może być gdzieś bańka powietrza w układzie chłodzenia która gwałtownie się rozszeza po obniżeniu ciśnienia w momencie odkręcania korka. Jak się poczyta forum to już wiele osób niepotrzebnie wymieniało uszczelkę zamaist to sprawdzić.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.