Panowie dręczy mnie jedna rzecz.
Czy wielkość filtra paliwa (znaczy się benzyny) chodzi mi o jego gabaryty ma jakieś znaczenie dla pracy silnika?
Tego samego dnia co zainstalowałem gaz (w pażdzierniku zeszłego roku) wymieniłem filterek benzyny na bardzo mały (na przeglądzie powiedzieli mi że filterek mam mniejszy niż ma maluch?)
Od tamtej pory dziwnie się zachowuje na benzynie.
Czy to zbieg okoliczności?
Możecie mi to wytłumaczyć?
Z góry dzięki:)
[mkII] Filtr paliwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Skandahl no filtr paliwa podobnie jak powietrza ma fabrycznie jakąś przepustowość.
Układ paliwowy a konkretnie pompa paliwowa daje pewne ciśnienie. Paliwo pod ciśnieniem z pompy przepływa przez filtr paliwa i trafia na wtryski. W momencie jak zmieniasz filtr paliwa na inny to może mieć to wpływ na zmianę ciśnienia benzyny za filtrem - a tym samym na pracę silnika.
A jeżeli nawet ciśnienie się nie zmieni to skoro masz mniejszy filtr może on nie być w stanie przefiltrować odpowiedniej ilości benzyny w stosunku do zapotrzebowania silnika.
Najlepiej wstawić taki jaki powinien być fabrycznie.
Układ paliwowy a konkretnie pompa paliwowa daje pewne ciśnienie. Paliwo pod ciśnieniem z pompy przepływa przez filtr paliwa i trafia na wtryski. W momencie jak zmieniasz filtr paliwa na inny to może mieć to wpływ na zmianę ciśnienia benzyny za filtrem - a tym samym na pracę silnika.
A jeżeli nawet ciśnienie się nie zmieni to skoro masz mniejszy filtr może on nie być w stanie przefiltrować odpowiedniej ilości benzyny w stosunku do zapotrzebowania silnika.
Najlepiej wstawić taki jaki powinien być fabrycznie.
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
Passat 1.8T - projekt K04