[mk3 1.8i] Pulsujące obroty :/

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

indigo1980
Nowicjusz
Nowicjusz

[mk3 1.8i] Pulsujące obroty :/

Post autor: indigo1980 » ndz sie 20, 2006 11:55

Hej Wam!

Urok jakiś?? Co dopiero musiałem wymienić cewkę zapłonową, potem sprzęgło a teraz kolejny problem.... ](*,) ](*,) może Wy coś poradzicie.

Mój Golfik: mk3 '95 1.8i (mono-motronic) silnik: ADZ

Mój problem:
Na jałowym biegu lub przy wciśniętym sprzęgle: gdy dodam gazu (powyżej 2000/min) i puszczę pedał gazu obroty spadają równym tempem do 1600/min i zaczynają pulsować w taki sposób - 1600 - 2000 - 1600 - 2000.. jest takich pulsów około 15-20 i następnie spadają do standardowych ok. 1000/min i jest już dobrze. Gdy znowu dodam gazu jest to samo. Na biegu tego nie uświadczam, ale to też chyba kwestia bezwładności całego silnika (koło zamachowe, skrzynia, itd.).
Drugi dziwny objaw: czasem (częściej gdy silnik jest ciepły) gdy włącze silnik obroty od razu skaczą do 3500/min i dopiero z powrotem spadają do normalnych ok 1000/min (po drodze z pulsami ktore opisalem powyżej).

Co może się dziać? Wybieram się właśnie w dalszą podróż za granicę i nie wiem czy mogę to na razie olać, czy jak najszybciej uderzać do serwisu przed wyjazdem. Dzięki za pomoc!

ps. świece są ok, przewody zapłonowe też, wymieniałem cewkę jakieś 1.5 miesiąca temu, ale to zaczęło sie dziać później. Co do czujników i elektroniki to nie wiem w jakim jest stanie - ostatni raz podłączałem do komputera parę miesięcy temu i nie było żadnych błędów wtedy... wtedy.

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » ndz sie 20, 2006 13:49

Na początek może zrób reset , czyli odłacz kleme akumulatora na chwilę najlepiej na cieplym zagrzanym silniku, potem uruchom silnik , potrzymaj go równo na około 2500obr , przez chwile aż zacznie równomiernie bez bujania obrotami pracowac, potem powoli popuszczaj gaz aż zejdzie na wolne obroty.
Pomoże - nie pomoże, ale co szkodzi spróbować, to nic nie kosztuje. Jesli dalej bedzie tak samo to chyba nie pozostanie nic innego jak podłaczyc go pod VAG

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”