[mk3] Przebicie na cewce

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kołti
Nowicjusz
Nowicjusz

[mk3] Przebicie na cewce

Post autor: kołti » wt sie 29, 2006 13:24

Witam! Mam taki problem. Jak cewka zapłonowa dostaje wody to auto gaśnie. Elekryk mówł mi, że ma przebicie. W tej wtyczce prostokątnej mam uszczelkę i zacisk(tą część metalową), woda nie dochodzi. Gdy wjadę w kałuże to gaśnie. Dzisiaj odpaliłem silnik, polałem wodą na wtyczkę to kwadratową, to palił więc ma szczelność. A gdy polałem na kabel WN i cewkę (nie pamiętam na wpierw) to zadławić się i zgasł. Gdzie może być przebicie, możliwe że na cewce, a jak to jak to naprawić? Czy na kablu WN? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
LOONY
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: [mk3] Przebicie na cewce

Post autor: LOONY » wt sie 29, 2006 13:52

kołti pisze:Witam! Mam taki problem. Jak cewka zapłonowa dostaje wody to auto gaśnie. Elekryk mówł mi, że ma przebicie. W tej wtyczce prostokątnej mam uszczelkę i zacisk(tą część metalową), woda nie dochodzi. Gdy wjadę w kałuże to gaśnie. Dzisiaj odpaliłem silnik, polałem wodą na wtyczkę to kwadratową, to palił więc ma szczelność. A gdy polałem na kabel WN i cewkę (nie pamiętam na wpierw) to zadławić się i zgasł. Gdzie może być przebicie, możliwe że na cewce, a jak to jak to naprawić? Czy na kablu WN? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Ja bym zaczął od kabli WN (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę), Pamiętam jeszczde z czasów takich cudów motoryzacji jak jawa 350 i fiat 125 - zużyte / uszkodzone kable WN bardzo fajnie "świecą" w nocy :helm: . Jak Ci szkoda wydawać w ciemno na nowe kable to spróbuj pożyczyć jakieś od znajomego.

kołti
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kołti » wt sie 29, 2006 14:27

Ok. Sprawdzę, mogę nawet w garażu bo jak zamknę bramę to też mam ciemno, ale później bo narazie jeszcze nie pali, musi chyba doschnąć.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » wt sie 29, 2006 15:51

kable WN jezeli maja przebicie to tylko osłabiają pracę silnika(jeżeli chcesz spr. kable WN to odpal auto w nocy - byle było jak najciemniej) podnieś mache i pacz czy gdzieś iskra z kabli nie skacze - masz cewke do wymiany - skoro po zalaniu jej wodą auto gaśnie - obudowa cewki jest nieszczelna i woda dostaje sie do wew. jezeli masz od kogoś pozyczyć cewkę to zrób taki sam test jak ze swoja i wtedy bedziesz miał pewność co do cewki

:-k ...

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt sie 29, 2006 18:20

masz przebicie na cewce czeka cię wymiana !!!!! jakiś czas temu poruszałem podobny temat !

kołti
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kołti » wt sie 29, 2006 18:33

A ile kosztuje moduł zapłonowy, bo byłem u elektryka ze starą cewką (padła mi na początku lipca) i powiedział, że moduł zapłonowy do wymiany i będzie ok. Ile może taka kosztować na szrocie lub w sklepie?

krzysiek1980
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: krzysiek1980 » wt sie 29, 2006 19:43

cewka na allegro kosztyje jakies 150 zl orginalna BERU i taka kup a cewka jest juz z modulem

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”