[MK3] uklad kierowniczy - pukanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
[MK3] uklad kierowniczy - pukanie
witam,
co to moze byc,
jak poruszam lekko kierownica - samochod stoi - lewo -prawo slysze delikatne pukniecie dochodzace jakby z dolu
co to moze byc? moze to normalne?
dzieki
co to moze byc,
jak poruszam lekko kierownica - samochod stoi - lewo -prawo slysze delikatne pukniecie dochodzace jakby z dolu
co to moze byc? moze to normalne?
dzieki
Ostatnio zmieniony czw wrz 14, 2006 08:16 przez martinez76, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
-
- Ma gadane
- Auto: Golf 7
- Silnik: Czca
Nie to nie jest normalne.
Przypuszczam iż poleciała Ci któraś z gałek układu kierowniczego.
Złap za koło i spróbuj nim poszarpać w poziomie tak jak byś chciał skręcić raz w prawo raz w lewo. Jeżeli uszkozona jest któraś z gałek napewno poczujesz luz wtedy wiadomo gałka do wymiany + ustawienie zbierzności.
Pozdrawiam.
Przypuszczam iż poleciała Ci któraś z gałek układu kierowniczego.
Złap za koło i spróbuj nim poszarpać w poziomie tak jak byś chciał skręcić raz w prawo raz w lewo. Jeżeli uszkozona jest któraś z gałek napewno poczujesz luz wtedy wiadomo gałka do wymiany + ustawienie zbierzności.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
Gałki na końcówkach drążków kierowniczychmartinez76 pisze:jakie galki?
[ Dodano: Wto Wrz 12, 2006 22:13 ]
Najpierw sprwadź to i miej nadzieję że to jest to. Bo nie ma się co straszyć przekładnią kierowniczą. Może wahacz sie rusza... trudno powiedzieć nie wchodząc pod auto. Ale zwykle gdzy ruszając kierownicą na postoju słychać stuki w zawieszeniu to bywają to wybite gałkia jesli nie ma luzow to co?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- piotrek1313
- Użytkownik
No, poza tymi "galkami" to powodem takiego stukania moze byc tez wybity sam drazek kierowniczy, albo po prostu luz w przekladni. Koncowki sprawdzisz najlepiej na skreconych kolach albo na kanale - zlap za koncowke i poruszaj mocno na wszystkie strony - jak bedzie luz to to bedzie to Drazki kierownicze sprawdzisz podobnie - skrec kola tak zebys mial dostep do drazka i scisnij mocna ta gume na nim (w miejscu takiego zgrubienia) i jak poruszasz kolem to powinienes wyczuc luz, jezeli oczywiscie jest.
A jak koncowki i drazki masz sprawne to musialbys prawdopodobnie dokrecic troche taka wielka srube imbusowa w przekladni (w jej tylnej czesci, po lewej stronie autka) bodajze 19 albo 21mm. Ja zamiast szukac takiego wielkiego imbusa wzialem dluga srube i skontorwalem ja czterema nakretkami i klucz gotowy
Aha, i jeszcze jedna rzecz - mozesz miec po prostu luzne laczenie kolumny kierownicy z maglownica Wtedy musisz sie troche nagimnastykowac w miejscu gdzie normalnie w czasie jazdy manewrujesz nogami po pedalach i dokrecic mocno mala srubeczke (chyba kluczyk 11mm podejdzie)
Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu A kto szuka ten znajdzie
A jak koncowki i drazki masz sprawne to musialbys prawdopodobnie dokrecic troche taka wielka srube imbusowa w przekladni (w jej tylnej czesci, po lewej stronie autka) bodajze 19 albo 21mm. Ja zamiast szukac takiego wielkiego imbusa wzialem dluga srube i skontorwalem ja czterema nakretkami i klucz gotowy
Aha, i jeszcze jedna rzecz - mozesz miec po prostu luzne laczenie kolumny kierownicy z maglownica Wtedy musisz sie troche nagimnastykowac w miejscu gdzie normalnie w czasie jazdy manewrujesz nogami po pedalach i dokrecic mocno mala srubeczke (chyba kluczyk 11mm podejdzie)
Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu A kto szuka ten znajdzie
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
Chłopaki to nie gałki to są końcówki drążków kierowniczych
martinez76, proponuje ci podjechać na diagnostykę i poprosić o przetrzepanie układu jezdnego z przodu (umnie to kosztuje 20 zł). Koleś wjedzie na płytę i obada czy to końcówki drążka bo też może być swożeń wachacza albo któraś z gum. Masz wspomaganie??
martinez76, proponuje ci podjechać na diagnostykę i poprosić o przetrzepanie układu jezdnego z przodu (umnie to kosztuje 20 zł). Koleś wjedzie na płytę i obada czy to końcówki drążka bo też może być swożeń wachacza albo któraś z gum. Masz wspomaganie??
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
dokladnie, kierownica jest ustawiona do jazdy na wprost i jak robie ruchy lewo/prawo slysze takie pukniecia, jakby cos przeskakiwalo.trebor102 pisze:miałem podobne stuki , ale przy ustawieniu kół do jazdy na wprost. Okazał się luz na przekładni kierownieczej ( 280 tyś km) , ale udało się to skasowac poprzez regulacje śrubą 9 dość duży klucz imbusowy) i problem zniknął.
ja mam ok. 220tys.
jaka to sruba, gdzie ona jest?