[MK IV] Co to za komunikat?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
[MK IV] Co to za komunikat?
Ostatnio matka (świeżo upieczony kierowca) jechała autem do pracy i na wyświetlaczu MFA pojawił się komunikat i razem z nim sygnał dźwiękowy. Komunikat brzmiał "STOP" lub "0 STOP" (matka nie potrafi jednoznacznie stwierdzić) a sygnał dzwiękowy taki sam jak się żebrak zapala - przynajmniej tak matka twierdzi. Czym może być spowodowany taki komunikat? Żadna kontrolka podobno się nie świeciła. Niestety tylko tyle informacji udało mi się wyciągnąć od matki;-) Ja jechałem autem za kilka godzin i było wszystko ok.
- Paweł Marek
- V.I.P.
STOP u mnie tez co jakis czas sie zaswieci.....raz na pol roku
A z tego co udalo mi sie zauwazyc dwa razy mialem taki przypadek.....
Gdy samochod np. zgasl pod górke i odpalilem samochod bez przekreczania na pozycje O, czyli odrazu jak zgasnie odrazu krece rozrusznikiem i odpalam. Swieci chyba 3 razy STOP i "pika" pozniej norma. (samochod normalnie jedzie wszystko dziala)
A o temp. tez mozliwe..al chyba nie STOP , mam oczywiscie standardowe zegary bez LCD wyswietlacza, moze to w wersjach bardziej rozbudowanych tj. z LCD i komputerem.
Wiec uwazam...jezeli problem pojawia sie codziennie to cos nie tak...podpiac pod VAG, a jezeli tak jak mowie raz na dluzszy okres to zostawic wspokoju
A z tego co udalo mi sie zauwazyc dwa razy mialem taki przypadek.....
Gdy samochod np. zgasl pod górke i odpalilem samochod bez przekreczania na pozycje O, czyli odrazu jak zgasnie odrazu krece rozrusznikiem i odpalam. Swieci chyba 3 razy STOP i "pika" pozniej norma. (samochod normalnie jedzie wszystko dziala)
A o temp. tez mozliwe..al chyba nie STOP , mam oczywiscie standardowe zegary bez LCD wyswietlacza, moze to w wersjach bardziej rozbudowanych tj. z LCD i komputerem.
Wiec uwazam...jezeli problem pojawia sie codziennie to cos nie tak...podpiac pod VAG, a jezeli tak jak mowie raz na dluzszy okres to zostawic wspokoju
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Będę musiał się przejechać osobiście jak będzie mróz...na razie nie ma...i wtedy napiszę kto pomógł;-)
Dzisiaj rano jechałem kawałek, na początku temp. była 2.5 stopnia a pod koniec trasy -1.0 i niestety nie było żadnego komunikatu. Możliwe że powodem pojawienia się komunikatu były zaparowane szyby?
Dzisiaj rano jechałem kawałek, na początku temp. była 2.5 stopnia a pod koniec trasy -1.0 i niestety nie było żadnego komunikatu. Możliwe że powodem pojawienia się komunikatu były zaparowane szyby?
Ostrzeżenie przed oblodzeniem pojawia się na wyświetlaczu kiedy temperatura spada poniżej + 4 stopni.Wtedy usłyszymy krótki sygnał dźwiękowy oraz na wyświetlaczu pojawi sie symbol "płatka śniegu".Tak mówi książka i tak u mnie działa.Natomiast raz zdarzyło mi się kiedy pojawił sie duży napis STOP i nastąpił on wtedy kiedy nie skasowałem antynapadu podczas jazdy zamrugały kierunki i nie reagując nastepnie pojawił sie ten napis i zgodnie z tym silnik zrobił STOP i musiałem go ponownie odpalić przechodząc cała procedure odblokowania alarmu.
Najpierw pojawia się wielki na cały wyświetlacz komunikat STOP, a zaraz po tym mniejszą trzcionką właściwa informacja i do tego 3 sygnały dźwiękowe.
I teraz wg mnie są 3 możliwości (w zależności od tego drugiego komunkatu):
1. Niski poziom płynu hamulcowego (bremsenfehler betriebsanleitung) - wg mnie najbardziej prawdopodobne, można przetestowac np. odkręcając korek i wyciągając czujnik poziomu tego płynu., albo niesprawność układu hamulcowego - jeżeli oprócz tego świecą kontrolki ABS lub hamulca ręcznego.
2. Za niskie cisnienie oleju (oldruck motor aus) - nie testowałem
3. Za niski pozion płynu chłodniczego lub zbyt wysoka temperatura (kuhlmittel prufen betriebsanleitung) - u mnie np nie ma sygnalizacji przy zbyt niskim poziomie, a nie wiem jak przy zbyt wysokiej temp.
Oczywiście wszystkie te komunkaty pojawiają się zaraz po komunikacie STOP.
Wg mnie tak to wygląda i być może chodzi o jeden z powyższych punktów
Nie wiem o innych przyczynach pojawienia się komunikatu STOP jak tylko o tych.
1. Niski poziom płynu hamulcowego (bremsenfehler betriebsanleitung) - wg mnie najbardziej prawdopodobne, można przetestowac np. odkręcając korek i wyciągając czujnik poziomu tego płynu., albo niesprawność układu hamulcowego - jeżeli oprócz tego świecą kontrolki ABS lub hamulca ręcznego.
3. Za niski pozion płynu chłodniczego lub zbyt wysoka temperatura (kuhlmittel prufen betriebsanleitung) - u mnie np nie ma sygnalizacji przy zbyt niskim poziomie, a nie wiem jak przy zbyt wysokiej temp.
Oczywiście wszystkie te komunkaty pojawiają się zaraz po komunikacie STOP.
Wg mnie tak to wygląda i być może chodzi o jeden z powyższych punktów
Nie wiem o innych przyczynach pojawienia się komunikatu STOP jak tylko o tych.
I to jest prawidłowa odpowidzad_32 pisze:Najpierw pojawia się wielki na cały wyświetlacz komunikat STOP, a zaraz po tym mniejszą trzcionką właściwa informacja i do tego 3 sygnały dźwiękowe.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB