Nie miałem jeszcze okazji Wam podziękować za wszystkie rady co niniejszym czynię
![prayer :prayer:](./images/smilies/icon_pray.gif)
Opiszę Wam jak zakończyła się ta smutna historia mojego Pysiaka...
Auto wróciło na lawecie. Zwiózł mnie Janusz Łyszkowski z Podlesia/k Dzierżoniowa za co jestem mu bardzo wdzięczny. Stwierdziłem, że nie zostawię mojego Pysiaka na pastwę tych darmozjadów i złodziei.
Włosi zrobili totalny rozpierdziel silnika. Mój mechanik jak zrobił rozbiórkę i zobaczył co dzieje się w środku to nie mógł dojść do siebie. Stwierdził, że czegoś takiego jeszcze nie widział.
W trasie padać zaczął aparat zapłonowy i to gamonie mieli wymienić. Skończyło się na tym, że zmienili przewody zapłonowe wraz z kopułką, "odnowili" kolektor tak żeby wyglądał jak nowy i wymieniony i to tyle. Niestety za późno zorientowałem się co się święci... Aparat zapłonowy był wyciągany i... włożony z powrotem na chama, oczywiście w nieodpowiednim położeniu zębatki. Wiadomo czym to się skończyło. Ruszany był rozrząd, a w zasadzie wyciągany. Pytanie po co?... Po to żeby włożyć go z powrotem nie tak jak trzeba, część elementów była założona... uwaga! odwrotnie!
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Silnik jest po kapitalnym remoncie. 2 m-ce szukaliśmy z moim mechanikiem (pozdrowienia dla Krzysia - policjanta z KM Wrocław z Druckiego-Lubeckiego) wału do niego (silnik AAM, cholernie ciężko było znaleźć). W końcu jego znajomy zwiózł mi z Niemiec idealny, jak nówka wał z korbowodami (miałem szczęście). Blok silnika po szlifie, cylindry wzięte i spasowane chyba z Passata, rozrząd nówka itd itd.
Silnik chodzi teraz po prostu miodzio (takiego ciśnienia jak ma teraz nigdy chyba nie miał
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
Skoro tak już się stało, to stwierdziłem, że pomału muszę doprowadzić go do stanu idealnego. Czeka go w przyszłym tygodniu ściąganie kokpitu i wymiana lub czyszczenie nagrzewnicy (padło ogrzewanie). Później wymiana progów i blacharka, bo rdza zaczyna go wpierdzielać
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Dzięki wszystkim jeszcze raz za pomoc
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)