żarówki do przednich lamp
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
żarówki do przednich lamp
mam pytanko.Czy do przednich lamp moge wymienić żarówki H4 na mocniejsze ( np.ok75W) niż te które są w oryginale, czyli 55W? Jakie proponujecie.
Nigdy nie uzywałem mozniejszych zarówek. Na twoim miejcu zastanowiłbym czy kupowac mocniejszy zarówki:
1. Nie za bardzo zgodnie z przepisami;
2. Mocniejsze żarówki mogą zle odziaływac na odbłyśniki (emitują wiecej ciapła)
Wydaje mi sie ze dobrym rozwiązanie jest kupno żarówek hella light power. NIdawno był poruszany podoby temat i jeden z kolegów wżucił test żarówek H4 i te hella wypadły bradzo dobrze no i koszt był nie wielki jak na takie osiągi
1. Nie za bardzo zgodnie z przepisami;
2. Mocniejsze żarówki mogą zle odziaływac na odbłyśniki (emitują wiecej ciapła)
Wydaje mi sie ze dobrym rozwiązanie jest kupno żarówek hella light power. NIdawno był poruszany podoby temat i jeden z kolegów wżucił test żarówek H4 i te hella wypadły bradzo dobrze no i koszt był nie wielki jak na takie osiągi
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja od zawsze używam 90/100. Piszę to tylko po to żeby było jasne że u mnie nic złego się z instalacją ani reflektorami nie stało. Ale wiadomo że przepisy nie pozwalają, że będziesz oślepiał.
Może faktycznie kup żarówki dobrej firmy nominalnej mocy, a zastanów się nad montażem przekaźników do reflektorów. Na pewno różnicę zauważysz, bo nawet przy całkowicie sprawnej i nowej instalacji kable i włączniki po drodze sporo mocy zabierają.
Może faktycznie kup żarówki dobrej firmy nominalnej mocy, a zastanów się nad montażem przekaźników do reflektorów. Na pewno różnicę zauważysz, bo nawet przy całkowicie sprawnej i nowej instalacji kable i włączniki po drodze sporo mocy zabierają.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Może zamiast kupować mocniejsze żarowki to lepiej zamontowć przekażniki do swiateł?
Tu jest porada:
http://vwgolf.pl/index.php?id=przekazniki
Tu jest porada:
http://vwgolf.pl/index.php?id=przekazniki
- Paweł Marek
- V.I.P.
typowy przekaźnik samochodowy ze złączami 85 i 85 (uzwojenie cewki) oraz 30 i 87 (styki robocze zwierane po wzbudzeniu przekaźnika). Zwykle taki przekaźnik ma jeszcze złącze 87a (nie wykorzystane w tym przypadku). Zwykle mają obciążalność 30A co jest aż nadto. Kosztują od 3 zł (nowe na Allegro lub na szrocie czy giełdzie), po jakieś 8-15 złotych za nowe w sklepie. Zwykle zakłada się dwa, czyli jeden obsługuje długie , a drugi krótkie. Ale ja bym zakładał 4 - osobno na oba długie i oba krótkie. Żeby w razie awarii nie stracić nagle obu długich lub obu krótkich.
[ Dodano: Pią Gru 15, 2006 3:55 pm ]
warto dokupić hermetyczne podstawki do przekaźników i oprawki na bezpieczniki. Wszystko to łatwo dostać w sklepach motoryzacyjnych.
[ Dodano: Pią Gru 15, 2006 3:55 pm ]
warto dokupić hermetyczne podstawki do przekaźników i oprawki na bezpieczniki. Wszystko to łatwo dostać w sklepach motoryzacyjnych.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.