[MK 3 mechanika] kontrolka oleju + silnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[MK 3 mechanika] kontrolka oleju + silnik

Post autor: NERX » ndz gru 17, 2006 16:54

Witam ! Zaczne od tego ,że dzisiaj rano gdy przejechałem kawałek zaczeła migać kontrolka oleju i pikać w całej kabinie sprawdziłem olej i jest ful na miarze.Ale z tym olejem to jest troche dziwnie bo gdy zawsze sparwdzałem to kolor miał takiej kawy z mlekiem a dzisiaj zmienił kolor na prawidłowy (ciemny) i dodam jeszcze ,że ciągle mi ten olej zajeżdża spalinami ! Wczoraj jak odkreciłem korek wlewu oleju to pod spodem miał dziwną białą maz. Dodam jescze ,że ubyło mi z czasem troche cieczy chłodzącej.I ogółem to mój Golf chodzi nierówno na ciepłym silniku sie to da zauważyć zawsze przy odpalaniu a jak mam włączone np.światła drogowe lub ogrzeawnie tylnej szyby to tym bardziej .
Czy to objawy walniętej usczelki ? Pomużcie prosze bo sywek sie zbliż a nie chce mi się kożystać z PKP.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz gru 17, 2006 17:06

ten kolor kawy z mlekiem to objaw że dostaje się coś do oleju , czy to jest ciecz z ukłądu czy też benzyna jednoznacznie nie można stwierdzić ale ???? skoro ubywa ci płynu a nie widać wycieku to można przyjąć że to uszczelka

[ Dodano: Nie Gru 17, 2006 16:11 ]
przy odpalaniu a jak mam włączone np.światła drogowe lub ogrzeawnie tylnej szyby to tym bardziej .
a dla czego????????? poco włączasz światłą i itp nie potrzebnie obciążasz akum przy rozruchu

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: NERX » ndz gru 17, 2006 17:24

Tak tylko napisałem jako przykład czyli wina po stonie aku?
A co sie tyczy silnika to dlaczego teraz ma odcień normalny olej ? I ten pisczący wskażnik oleju co jest ?
Aha no i troche sie poci ale ja nie wiem czy to usczelka ,to jest przy rozrządzie i ma odczyn bezbarwny jakby woda

siwy224
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: siwy224 » ndz gru 17, 2006 17:39

Nie wiem czy masz gażnik i gaz ale miałem taki przypadek membrana w pompie paliwowej puściła paliwo szło do oleju gość miał ok 10l w silniku wywaliło mu omdą auto się zapaliło zdążył ugasić nie ma zartów nie mówie ze to jest u ciebie ale, najlepiej upuścić troche oleju jak jest wodnisty i wali wahą wiesz gdzie szukać jak płyn idzie do oleju to jest biały mętny jak borolej ten kurzuch na korku w sladowych ilościach ma prawo czasami być bierze sie z powietrza wilgoć tak samo leci czasami z rury wydech. jak z kranu nie oznacza to uszczelki pod gł. tylko para wodna skrapla sie od ciepła.

winiar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: winiar » ndz gru 17, 2006 17:49

Miałem to samo. Słyszalem ze jak ma sie filtr oleju filtrona to tak sie czasem dzieje. Zmienilem olej i filtr na oryginal ( w ASO zaplacilem 18zł za filtr ) i wszystko bylo w porządku i do tej pory nic takiego sie dzieje. A biala maź na korku moze byc wynikiem tego ze jezdzisz krótkie odcinki. Przegon auto po trasie i zniknie ten syf. Zacznij od tego bo to najmniejszy koszt.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » ndz gru 17, 2006 18:14

siwy224 pisze:Nie wiem czy masz gażnik i gaz
gdzie gaznik w 1,4? Co do twojego problemu, to jesli ewidentnie ubywa plynu imasz maz ktora nie znika a oleju ci przybywa (wazne) to masz po uszczelce glowicy, ale da sie z tym jezdzic tzn nie jest to cos co uziemia auto, tylko zeby nie bylo tak ze przejedziesz z tym 20000 km.... co do nierownych obrotow to nie laczylbym tych 2 problemow. Napisz najpierw ile ci wody bierze i bedziemy stawiac dalsze diagnozy, daj znac na jakim oleju jezdzisz i jaki masz filtr bo to sa czesto przyczyny spadku cisnienia.

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: NERX » pn gru 18, 2006 16:30

Płynu w zbiorniczku mam na kresce minimum ale to ubywało bardzo wolno
A olej mam mineralny (midland) natomiast jakiej firmy mam filtr to nie wiem ,wiem ,że był czarny.

Awatar użytkownika
draper
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: draper » pn gru 18, 2006 16:37

Nie wiem czy formuła tego oleju została zmieniona.... ale wiem ze w pewnym okresie kilka tur wyszło jakiegos spapranego oleju i silniki dziwnie sie zachowywały..a znam przypadek gdzie własnie ten olej był powodem zatarcia sie silnika... zimą... ale to było jakis czas temu :) to tak a propo oleju midland.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images21.fotosik.pl/28/f649346d0807a928.jpg[/img][/url]
Moc jest Bogiem Prędkość Nałogiem Nitro Zabawą A Turbo Podstawą

promo211
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: promo211 » pn gru 18, 2006 20:43

Witam
na początek żeby Ci nie piszczało;
1-zmień filtr oleju na"MANN+HUMMEL"
2-zmień olej na jakiś markowy typu Castrol, Mobill
co do pływania obrotów to;
-sprawdź szczelność układu dolotowego i wydechowego
-reset kompa (pamiętaj aby przy resecie nie były włączone odbiorniki prądu