Ile spala MK3 1.6 16V (100PS) ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ile spala MK3 1.6 16V (100PS) ?
Witam
Przymierzam sie do zakupu takiego samochodu - edycja Europe .
Prosze o opinie na temat spalania tego silnika oraz ogolnie co myslicie na jego temat.
Pozdrawiam
Prosze o opinie na temat spalania tego silnika oraz ogolnie co myslicie na jego temat.
Pozdrawiam
Re: Ile spala MK3 1.6 16V (100PS) ?
Ojj ja mam 1.6 100KM ale chyba nie jest to silnik 16V?
Nie wiem jak wy jeździcie że wam 7 benzyny to pali Mi po samym mieście w zimie 11L benzy a tryb mieszany maiasto trasa 7,5-8l
Nie wiem jak wy jeździcie że wam 7 benzyny to pali Mi po samym mieście w zimie 11L benzy a tryb mieszany maiasto trasa 7,5-8l
W MKIII nie było 1.6 16V tylko 8V o oznaczeniach AEK, AFT i AKS. Pirewszy na Motronicu a pozostałe 2 na Simosie. Różnią się niektórymi detalami. AEK ma nieco gorszy moment i nieco wyżej. Niestety.mower pisze:Witam
Pozdrawiam
Katalogowo w 3D/5D 1.6 100KM pali 10.8 w mieście i ok 7 w trasie. Ja w Variancie mam AEK + LPG i pali mi od 9-10 w trasie do 15 zimą w mieście.
PZDR
dYZIO (nick: borbet)
[color=green][i]A ja jeżdżę na gazie...[/i][/color]
Skoro mowa o LPG, i o nowszych silnikach, domyślam sie ze mają kolektor plastikowy...
Jeśli tak, jakie macie instalacje gazowe (zmieniane na kolektor metalowy, antywybuchy) i jak to się sprawuje ??
U mnie siedzi plastikowy kolektor i myślę co robić:
-dokupić metalowy (w przystępnej cenie można kupić dorabiany
http://www.autokolektor.prv.pl )
-instalacja antywybuchów ale jak to ludzie piszą -rozwiązanie do końca nie jest pewne.
Jeśli tak, jakie macie instalacje gazowe (zmieniane na kolektor metalowy, antywybuchy) i jak to się sprawuje ??
-instalacja antywybuchów ale jak to ludzie piszą -rozwiązanie do końca nie jest pewne.
Z tego co pamiętam to 1.6 100KM w mkIII mają kolektor ze stopów i instalka II generacji na tym hula. Do plastiku nie schodziłbym poniżej III generacji...wujko pisze:Skoro mowa o LPG, i o nowszych silnikach, domyślam sie ze mają kolektor plastikowy...
dYZIO (nick: borbet)
I to jest dokłądnie cała prawda I co do plastikowego kolektora to nie jest on na plastiku Te spalanie które podałeś katalogowo śmiało da się wyrobić na benzie Co do gazu to się nie wypowiem bo szkoda mi auto gazować , chyba że będzie potrzeba kręcenia więcej Km to pomyśle jak narazie benza rulezzborbet pisze:W MKIII nie było 1.6 16V tylko 8V o oznaczeniach AEK, AFT i AKS. Pirewszy na Motronicu a pozostałe 2 na Simosie. Różnią się niektórymi detalami. AEK ma nieco gorszy moment i nieco wyżej. Niestety.mower pisze:Witam
Pozdrawiam
Katalogowo w 3D/5D 1.6 100KM pali 10.8 w mieście i ok 7 w trasie. Ja w Variancie mam AEK + LPG i pali mi od 9-10 w trasie do 15 zimą w mieście.
PZDR
Troche duze to spalanie. W Asterce tak jak napisalem na trasie do 90km/h mieszcze sie w 4,5l. Ale przy bardzo ekonomicznej jezdzie. Srednio 5,7l. Co do silnika 16V gosciu mi wmawia ze to jest 16V. Ale jak juz samochod bedzie w kraju to po oznaczeniu dojde co w nim siedzi
A tak apropo od ktorego roku w golfach byly montowane silniki 1,6 16-to zaworowe?
A tak apropo od ktorego roku w golfach byly montowane silniki 1,6 16-to zaworowe?