bialy nalotna bagnecie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
bialy nalotna bagnecie
dzisiaj robilem sobie swiatla o przestaly mi dlugie swiecic i z ciekawosci sprawdzilem poziom oleju a tu na bagnecie widze jakis bialy olisyty osad co to moze byc?? dodam tylko ze wczoraj wieczorem toroche jezdizlem ale nie ostro
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- piotrpotrzebny
- Użytkownik
- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Można jeszcze sprawdzić korek wlewu oleju, czy jest taki osad na nim, jeżeli tak, to koniecznie uszczelka do wymiany.
Równie dobrze olej może ci się pojawić w krótkim czasie w układzie chłodzenia, a wtedy większy wydatek, bo możesz zapchać nagrzewnicę, chłodnicę, no i cały układ chłodzenia do uczyszczenia i przepłukania (oczywiście po wymianie uszczelki pod głowicą.
Równie dobrze olej może ci się pojawić w krótkim czasie w układzie chłodzenia, a wtedy większy wydatek, bo możesz zapchać nagrzewnicę, chłodnicę, no i cały układ chłodzenia do uczyszczenia i przepłukania (oczywiście po wymianie uszczelki pod głowicą.
Tak jak Koledzy napisali moze to byc wina uszczelki pod głowicą. Ja miałem taki sam przypadek tez sie troche załamałem ale okazło sie ze to nie uszczelka. Biały osad tj kawa z mlekiem lub majonez powstaje gdy w oleju jest duzo wilgoci tj skropli sie para wodna lub peknie uszczelka. Para wodna skralpa sie gdy auto jest uzywane na którtkich odcinkach i często sie nie nagrzewa. Jelsit o tylko wigoc do nalezy przejchac dłuzsza trese tak aby odparowała ona z oleju. nastepnego dnia sprawdzic czy nadal wystepuej osad. Jeśli uszczelka to trzeba kontrolować cał czas stan płynu chłodzącego Jego ubywanie w znaczej ilosci to dowód ze uszcekla nadaje sie do wymiany.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
zgadza się czasem na krótkich odcinkach w zimie powstaje taki nalot. jw. trasa tak żeby silnik pracował dość długo a najlepiej żeby wentylator miał szansę popracować i patrz co sie dzieję. zobacz jeszcze na odmę i możesz ją sobie przeczyścićAtomic10 pisze:Tak jak Koledzy napisali moze to byc wina uszczelki pod głowicą. Ja miałem taki sam przypadek tez sie troche załamałem ale okazło sie ze to nie uszczelka. Biały osad tj kawa z mlekiem lub majonez powstaje gdy w oleju jest duzo wilgoci tj skropli sie para wodna lub peknie uszczelka. Para wodna skralpa sie gdy auto jest uzywane na którtkich odcinkach i często sie nie nagrzewa. Jelsit o tylko wigoc do nalezy przejchac dłuzsza trese tak aby odparowała ona z oleju. nastepnego dnia sprawdzic czy nadal wystepuej osad. Jeśli uszczelka to trzeba kontrolować cał czas stan płynu chłodzącego Jego ubywanie w znaczej ilosci to dowód ze uszcekla nadaje sie do wymiany.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588
nie zaszkodzijacumba pisze:zobacz jeszcze na odmę i możesz ją sobie przeczyścić
http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html
- tygrysek88
- Nowicjusz
Jeżeli zauważyłeś takie objawy jak dymienie z wydechu i spadek płynu chłodniczego to jest to na bank uszczelka pod głowicą, ale jeżeli tego nie ma a nalot jest nardzo znikomy to może się on pojawiać gdy auto jest użytkowane na krótkich trasach i silnik jest czesto niedogrzany...
"Za szybcy by żyć, zbyt młodzi by umrzeć"
lAdy iN ReD<<< moja jecia:)
lAdy iN ReD<<< moja jecia:)
[quote="Atomic10"]Tak jak Koledzy napisali moze to byc wina uszczelki pod głowicą. Ja miałem taki sam przypadek tez sie troche załamałem ale okazło sie ze to nie uszczelka. Biały osad tj kawa z mlekiem lub majonez powstaje gdy w oleju jest duzo wilgoci tj skropli sie para wodna lub peknie uszczelka. Para wodna skralpa sie gdy auto jest uzywane na którtkich odcinkach i często sie nie nagrzewa. Jelsit o tylko wigoc do nalezy przejchac dłuzsza trese tak aby odparowała ona z oleju. nastepnego dnia sprawdzic czy nadal wystepuej osad. Jeśli uszczelka to trzeba kontrolować cał czas stan płynu chłodzącego Jego ubywanie w znaczej ilosci to dowód ze uszcekla nadaje sie do wymiany.
Zgadzam sie ja też miałem podobne objawy i odrazu pojechałem wymienić uczczelke pod głowicą a po tygodniu znowu to samo i okazało sie że to jednak skraplająca sie woda.
[ Dodano: Pon Sty 08, 2007 18:16 ]
[quote="Atomic10"]Tak jak Koledzy napisali moze to byc wina uszczelki pod głowicą. Ja miałem taki sam przypadek tez sie troche załamałem ale okazło sie ze to nie uszczelka. Biały osad tj kawa z mlekiem lub majonez powstaje gdy w oleju jest duzo wilgoci tj skropli sie para wodna lub peknie uszczelka. Para wodna skralpa sie gdy auto jest uzywane na którtkich odcinkach i często sie nie nagrzewa. Jelsit o tylko wigoc do nalezy przejchac dłuzsza trese tak aby odparowała ona z oleju. nastepnego dnia sprawdzic czy nadal wystepuej osad. Jeśli uszczelka to trzeba kontrolować cał czas stan płynu chłodzącego Jego ubywanie w znaczej ilosci to dowód ze uszcekla nadaje sie do wymiany.
Zgadzam sie ja też miałem podobne objawy i odrazu pojechałem wymienić uczczelke pod głowicą a po tygodniu znowu to samo i okazało sie że to jednak skraplająca sie woda.
[ Dodano: Pon Sty 08, 2007 18:16 ]
Dreak'e moim zdaniem to nie powinienes tego brac do głowy za bardzo, moja rada wygląda tak. Usun z pod korka wlewu majonez, bagnet tez mozesz wytrzec choc to troche bez sensu. Sprawdź czy jest odpowiedni poziom oleju, jezeli nie to uzupełnij go. Rozgrzej auto do teperatury pracy. A wtedy daj mu troszke w pedał, chodzi o to zeby temp. plynu skoczyla wiecej niz 90*C to pozwoli na przyspieszenie odwadniania oleju. Po przejechaniu po ok. 120km powinien majonez zniknąc. ale moze niestety wrocic. Dzieje się to dlatego, że autem pewnie jezdzisz po miescie i wtedy auto ma syndrom "niedogrzania" on nie jest grozny to poki jest cieplo. Gorzej jak mroz chwyci, wtedy auto mozesz zatrzec. pozdrówka
------------Regeneracja N75 do silnika 1Z-------------WARSZAWA------------
Tel. pięć zero pięć sześć jeden osiem sześć pięć sześć.
Tel. pięć zero pięć sześć jeden osiem sześć pięć sześć.