powyzej 3 tys obr przestaje przyspieszac
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
powyzej 3 tys obr przestaje przyspieszac
Witam
Mam male pytanie - gdy gwaltownie przyspieszam a wskazowka wychodzi poza 3 tys obr. czuc jak auto przestaje "ciagnac" , tak jakby odcianl obroty. Co to moze byc? TDI 1Z.
Mam male pytanie - gdy gwaltownie przyspieszam a wskazowka wychodzi poza 3 tys obr. czuc jak auto przestaje "ciagnac" , tak jakby odcianl obroty. Co to moze byc? TDI 1Z.
bylem jakis czas temu u jednego znajomego ktory podpial auto pod komputer i stwierdzil ze wszystko jest ok. czy na wolnych obrotach mozna te wymienione usterki ustalicz czy trzeba to robic podczas jazdy ?
[ Dodano: 18 Lut 2007 23:02 ]
bylem jakis czas temu u kolegi mechanika ktory podpial woz pod komputer i stwierdzil ze wszystko jest ok. czy na wolnych obrotach mozna stwierdzic te usterki czy trzeba to robic podczas jazdy ?
[ Dodano: 18 Lut 2007 23:02 ]
bylem jakis czas temu u kolegi mechanika ktory podpial woz pod komputer i stwierdzil ze wszystko jest ok. czy na wolnych obrotach mozna stwierdzic te usterki czy trzeba to robic podczas jazdy ?
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Nie wiem co znaczy uwolniłem???. Ten zaworek to N75 odpowiada za cisnienie doładowania , jest 100 tematów na forum o nim , sam mam go walnietego czego skutkiem jest przeładowanie i notlauf. Jesli na razie działa to ok , koszt nowego około 140 zł. pozdr.Loo82 pisze:usterka ustala samoczynnie, widocznie zlapal jakas zadyszke. jedyne co zrobilem to " uwolnilem zaworek ktory miesci sie kolo puszki filtra powietrza - byl skierowany do dolu przez przewody paliwowe.) nie wiem czy to mogla byc przyczyna. jak narazie chodzi dobrze.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
To na pewno zaworek N 75. Ja zanim się dowiedziałem czemu mi silnik nie ciagnie powżej 3 tyś obrotów zostawiłem u mechanika 80 zł a następnie kupiłem zawór za 120zł.To częsta usterka w tym modelu.Mój teściu też ma uszkodzony zaworek N 75 ale stwierdził,że nie musi jeździć tak szybko więc go nie wymienia.
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
GROJSON, Gdyby to były wtryski to nie przyspieszał by gwałtownie , auto nie miało by mocy na dolnych biegach podobnie jak w przypadku przepływki. Gdy padnie zaworek auto na wyzszych biegach przy bucie ma wyższe cisnienie tj owerbost wtedy N75 upuszcza cisnienie gdy tego nie zrobi notlauf. Łatwo obserwowac montując manometr wskaznik w kabinie widac wtedy jak pracuje .
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
dziekuje za wiele odpowiedzi. jak uz wspomnialem auto zaczelo normalnie jezdzic. gdy zakupilem swojego golfa mial filtr paliwa prawdopodobnie od audi a4 wkrecana puszka od dalu w aluniniowy korpus. wymienilem ow filtr na orginal. przy wymianie przewody paliwowe uciskaly zawor n75 ( jesli to cykajace urzadzenie kolo filtra tak sie nazywa ) to spowodowale ze zawor pyl odchylony od pionu. gdy powrocil do pierwotniej pozycji problem ustal. niestety nie wiem czy to bylo przyczyna ale tak to sobie tlumacze. teraz normalnie ciagnie powyzej 3 tys obrotow lecz nie jechalem jeszcze z predkoscia powyzej 140 km/h poniewaz lozyska dwa mam do wymiany.