powyzej 3 tys obr przestaje przyspieszac

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Loo82
Mały gagatek
Mały gagatek

powyzej 3 tys obr przestaje przyspieszac

Post autor: Loo82 » ndz lut 18, 2007 11:48

Witam
Mam male pytanie - gdy gwaltownie przyspieszam a wskazowka wychodzi poza 3 tys obr. czuc jak auto przestaje "ciagnac" , tak jakby odcianl obroty. Co to moze byc? TDI 1Z.

KUBEK
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KUBEK » ndz lut 18, 2007 22:30

prawdopodobnie włącza się tryb awaryjny więc wartałoby go podpiąć pod kompa bo przyczyn może być wiele (uszkodzony potencjometr z pedału gazu, uszkodona turbina, przepływka, zawór ogranicający ciśnienie doładowania, czujnik ciśnienia itd).

Loo82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Loo82 » pn lut 19, 2007 00:01

bylem jakis czas temu u jednego znajomego ktory podpial auto pod komputer i stwierdzil ze wszystko jest ok. czy na wolnych obrotach mozna te wymienione usterki ustalicz czy trzeba to robic podczas jazdy ?

[ Dodano: 18 Lut 2007 23:02 ]
bylem jakis czas temu u kolegi mechanika ktory podpial woz pod komputer i stwierdzil ze wszystko jest ok. czy na wolnych obrotach mozna stwierdzic te usterki czy trzeba to robic podczas jazdy ?

KUBEK
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KUBEK » śr lut 21, 2007 12:22

jeżeli nie ma żadnych błędów to należy wykonać test drogowy (ale raczej przy takim objawie powinny się pojawić usterki). Acha sprawdz sobie czy wszystkie przewody podciśnieniowe są ok i czy filtr powietrza jest czysty.

Loo82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Loo82 » pn lut 26, 2007 17:56

usterka ustala samoczynnie, widocznie zlapal jakas zadyszke. jedyne co zrobilem to " uwolnilem zaworek ktory miesci sie kolo puszki filtra powietrza - byl skierowany do dolu przez przewody paliwowe.) nie wiem czy to mogla byc przyczyna. jak narazie chodzi dobrze.

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » pn lut 26, 2007 21:28

Loo82 pisze:usterka ustala samoczynnie, widocznie zlapal jakas zadyszke. jedyne co zrobilem to " uwolnilem zaworek ktory miesci sie kolo puszki filtra powietrza - byl skierowany do dolu przez przewody paliwowe.) nie wiem czy to mogla byc przyczyna. jak narazie chodzi dobrze.
Nie wiem co znaczy uwolniłem???. Ten zaworek to N75 odpowiada za cisnienie doładowania , jest 100 tematów na forum o nim , sam mam go walnietego czego skutkiem jest przeładowanie i notlauf. Jesli na razie działa to ok , koszt nowego około 140 zł. pozdr.

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

GROJSON
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: GROJSON » pn lut 26, 2007 21:38

Wina moze lezec takze w wtryskach. Moglo sie cos zapchac i nie miec odpowiedniego cisnienia, przerabialem ten temat u siebie tylko ze w bezynce

skowi17
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: skowi17 » pn lut 26, 2007 22:48

To na pewno zaworek N 75. Ja zanim się dowiedziałem czemu mi silnik nie ciagnie powżej 3 tyś obrotów zostawiłem u mechanika 80 zł a następnie kupiłem zawór za 120zł.To częsta usterka w tym modelu.Mój teściu też ma uszkodzony zaworek N 75 ale stwierdził,że nie musi jeździć tak szybko więc go nie wymienia. :smoke:

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » pn lut 26, 2007 23:55

GROJSON, Gdyby to były wtryski to nie przyspieszał by gwałtownie , auto nie miało by mocy na dolnych biegach podobnie jak w przypadku przepływki. Gdy padnie zaworek auto na wyzszych biegach przy bucie ma wyższe cisnienie tj owerbost wtedy N75 upuszcza cisnienie gdy tego nie zrobi notlauf. Łatwo obserwowac montując manometr wskaznik w kabinie widac wtedy jak pracuje .

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

GROJSON
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: GROJSON » wt lut 27, 2007 13:11

Nie wiem jak jest wi dieslach ale u mnie to bylo spowodowane przytkaniem wtrysku. Do 3 tys szedl jak burza a powyzej zaczynal przerywac, jak sie mu odjelo gazu to szedl normalnie.Spowodowane to bylo za niskim cisnieniem pompy paliwa

Loo82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Loo82 » wt lut 27, 2007 23:29

dziekuje za wiele odpowiedzi. jak uz wspomnialem auto zaczelo normalnie jezdzic. gdy zakupilem swojego golfa mial filtr paliwa prawdopodobnie od audi a4 wkrecana puszka od dalu w aluniniowy korpus. wymienilem ow filtr na orginal. przy wymianie przewody paliwowe uciskaly zawor n75 ( jesli to cykajace urzadzenie kolo filtra tak sie nazywa ) to spowodowale ze zawor pyl odchylony od pionu. gdy powrocil do pierwotniej pozycji problem ustal. niestety nie wiem czy to bylo przyczyna ale tak to sobie tlumacze. teraz normalnie ciagnie powyzej 3 tys obrotow lecz nie jechalem jeszcze z predkoscia powyzej 140 km/h poniewaz lozyska dwa mam do wymiany. :grrr:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”