Silnik szarpie, pracuje nierówno, miga kontrolka spalin
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik szarpie, pracuje nierówno, miga kontrolka spalin
Po kilkugodzinnym postoju odpaliłem auto i od razu silnik zaczął pracować nierówno. Szarpie i stracił moc. Miga kontrolka ostrzegawcza spalin. Co to może być? Pomóżcie.
Peron
- Remigiusz78
- Ma gadane
- Kontakt:
jak to wyczailiście - odłączaliście i przy tej nie ma różnicy ?? kontrolka od spalin to błąd wskazany przez sondę poza zapłonem to może byc jeszcze jakiś kłopot ze składem mieszanki ...Peronsky pisze:wstępna diagnoza jest taka, że padła jedna z cewek i auto pracuje na 3 gary. Jak bede coś więcej wiedział, to napisze, może komus sie to przyda.
TDPower
tak, odłączaliśmy i przy 4 cylindrze nie ma róznicy. W instrukcji jest napisane, że jak kontrolka miga, to jest wina rozdzielacza zapłonu (niespalne paliwo jest wyrzucane do kolektora i sonda to wychwytuje) a jak kontrolka świeci cały czas, to problem może tkwić w sondzie. Kupiłem cewkę w ASO, zapłaciłem 150 zł. Mam nadzieje, ze to bedzie to. Jak sie cos zmieni, to napiszę.
Peron
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
W AUS znajduje się z przodu silnika po prawej stronie, zaś w AKL z tyłu .
Za zadanie ma -gdy silnik pracuje na ssanu i ma nie spalone części paliwa, cofie część spalin z układu wydechowego z powrotem do kolektora ssącego i dalej do cylindrów celem ponownego spalenia, jest to wymysł tylko i wyłącznie ekologów i niczym nie pomaga w osiągnięciu lepszego spalania, za to robi w kolektoże taki syf że chej.
W DEOOWO lanos można go zdemontować a otwór zaślepić i będzie ok. lecz w VW tak zrobić się nie da (komputer wykryje że go brak), zaś co do ceny to powiem iż NP.do OPEL zafira tdi zawór EGR kosztuje 1800zł
Piszę to bo temat sądy i zaworu przerabiałem i znam z autopsji.
Za zadanie ma -gdy silnik pracuje na ssanu i ma nie spalone części paliwa, cofie część spalin z układu wydechowego z powrotem do kolektora ssącego i dalej do cylindrów celem ponownego spalenia, jest to wymysł tylko i wyłącznie ekologów i niczym nie pomaga w osiągnięciu lepszego spalania, za to robi w kolektoże taki syf że chej.
W DEOOWO lanos można go zdemontować a otwór zaślepić i będzie ok. lecz w VW tak zrobić się nie da (komputer wykryje że go brak), zaś co do ceny to powiem iż NP.do OPEL zafira tdi zawór EGR kosztuje 1800zł
Piszę to bo temat sądy i zaworu przerabiałem i znam z autopsji.
Pszczyna ale jakie miałes objawy? Takie same? U mnie był na bank problem z cewką, więc kupiłem nową i silnik pracuje już prawidłowo, ale kontrolka świeci. Bede chyba musiał podjechać na diagnostykę. Auto ma przebieg 59 tys i wkurza mnie, że zaczyna sie sypać.
Greg - wydech raczej szczelny, chociaż ten łącznik elastyczny mi sie nie podoba: kiedys zachaczyłem lekko o glebe - jak wiadomo golf jest niski. A może to mieć wpływ jakiś na działanie?
Greg - wydech raczej szczelny, chociaż ten łącznik elastyczny mi sie nie podoba: kiedys zachaczyłem lekko o glebe - jak wiadomo golf jest niski. A może to mieć wpływ jakiś na działanie?
Peron