witam,
pytam, bo mechanikowi to nie przeszkadza. GOLF mam lekko wyczuwalny luz na kierownicy(drgania kierownicy na ciągłych nierównościach np. kostka brukowa). Objawia się to szczególnie przy ostrym hamowaniu - drgania i słyszalne oraz odczuwalne stuki i szrpnięcia na kierownicy- może trochę, jakby od prawego koła. Całe zawieszenie przednie tj. tulejki na wahaczu, sworznie, stabilizatory amor. drążki , końcówki drążków, przegub lewego koła są po wymianie ( max. przejechane 10 tys. ), ponadto elementy zawieszenia prawego koła wymieniałem ponownie tydzień temu gdy zauważyłem że koło się porusza!!! ( prawo - lewo) - mech. powiedział że musiałem wjechać w ostrą dziurę - w sumie jednak, sobie nie przypominam bo staram sie byc naprawdę czujny jeżeli chodzi o dziury - ale coż - płacz i płać. Przed ostatnią naprawą takich efektów raczej nie było, może delikatny luz.
Ciekawe jest to, że zawieszenie podczas jazdy, pokonywania przeszkód, dołków , przy skręcaniu, ruszaniu cofaniu - skręcaniu itd. zachowuje się bardzo poprawnie - jest zwarte i sztywne ( żadnego stukania, pukania, drgania, samo hamowanie - nieostre bez zatrzymania pojazdu - również nie przenosi na kierownice żadnych drgań. Tylko ostre hamowanie przed skrzyżowaniem może wywołać wyczuwalne drgania i szarpnięcia na kolumnie kierownicy- nie ma to żadnego związku z biciem. O co chodzi ??? mechanik sugeruje usterkę całej przekładni??? i jednocześnie twierdzi żebym się tym aż tak bardzo nie przejmował ( ale ja chyba nie potrafię, bo zaczynam przez to szrpanie bać się mocno hamować). czy macie jakieś pomysły na tą usterkę??? jak ją prawidłowo zdiagnozować? mechanik jest całkiem dobry, raczej na częściach nie oszczędza, no ale nie ma ochoty się doszukiwać problemu.
jak coś wam do głowy wpadnie to jestem bardzo ciekawy - może podpowiecie co w takiej sytuacji trzeba jeszcze wymienić a może tylko jak sie doczytałem w innych postach DOKRĘCIĆ. z góry dzięki
pozdrawiam
Luz na kierownicy -wyczuwalne szarpnięcia przy ostrym hamow.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP