Trzęsie przy duzym poborze pradu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

maker
Nowicjusz
Nowicjusz

Trzęsie przy duzym poborze pradu

Post autor: maker » czw mar 08, 2007 22:11

Mam taki problem, moze niezbyt uciazliwy ale jednak wkurzajacy.
Mianowice gdy auto stoi na biegu jalowym i odpale dmuchawe lub czasami wystarcza same swiatla i radio samochodem zaczyna mocno trzasc, slychac ze silnik chodzi nierowno jakby niedlugo mial zgasnac.
Moja fura to MK2 1.3 NZ.
Co moze byc przyczyna takiego zjawiska ?

Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » czw mar 08, 2007 22:32

Może by podnieść mu obtory- przy dużym obciążeniu alternatora obroty spadają do jakiejś zbyt niskiej granicy. Ładowanie masz dobre? Żarówki masz 55W, czy setki?.
Pozdrawiam.

maker
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maker » czw mar 08, 2007 22:53

Ładowaniem mysle ze jest ok, odkad pamietam (czyli od jakiegos roku) wystepuje to zjawisko, a przez ten czas nie musialem doladowywac akumulatora ani raz. Zarowki sam nie wiem jakie sa, jutro sprawdze... Co do obrotow to gdy nie sa wlaczone pradozerne urzadzenia to praca silnika jest praktycznie niewyczuwalna brak wibracji i trzeba sie mocno przysluchac zeby uslyszec silnik. Oczywiscie na biegu jalowym :)

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Kisiel » czw mar 08, 2007 22:54

maker, mialem to samo co Ty tylko ze ja to mialem w MK3,pomogla regulacja wolnych obrotow

[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

Awatar użytkownika
tomi1106
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tomi1106 » ndz mar 11, 2007 13:24

maker, mam to samo. Myśle, że wiem gdzie lezy przyczyna. Regulowalem wolne oboroty, ale to i tak po czasie nic nie daje. Wina lezy w alternatorze, spardz naciąg paska bo moze jest za luźny, sprawdź czy hałasuje alternator, jeśli tak to masz łozyska do wymiany. Przy remoncie alternatora najlepiej jeszcze szczotki wymienić bo możliwe że masz już starte i regulator napięcia. Taka imprezka powinna rozwiązać Twoje problemy. Ja mam zamiar to zrobić, tylko niestety cierpie na brak czasu. Tak zregenerowany alternator powinien wytrrzymać duże obciązenia. Pozdro.

[b][color=red][size=142]Kupię springi -40 mm pod silnik 1.3![/size][/color][/b]

[b]Forumowicze z Bytomia[/b] - pokażcie się !!! :pub:
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/effc0691d59bac9a.html][img]http://images2.fotosik.pl/268/effc0691d59bac9am.png[/img][/url]

maker
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maker » ndz mar 11, 2007 15:01

To jeszcze pytanie jakiego rodzaju dzwieki wydaje zuzyty alternator ?
Ja slysze tylko czasami dzwieki przy zmianie biegow taki pisk najczesciej przy zmianie na piatke ktory trwa okolo sekundy wiec to raczej nie to...

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz mar 11, 2007 16:11

maker pisze:To jeszcze pytanie jakiego rodzaju dzwieki wydaje zuzyty alternator ?
włącz światła, dorzuć światła drogowe (ale flasch'em, żeby świeciły się oba na raz) do tego włącz ogrzewanie tylnej szyby i kilka razy wciśniej hamulec. Słuchaj, czy przy wciskaniu hamulca (42W obciążenia) zmieni aię dźwięk komory silnika. Nie powinien w ogóle, ale jeśli glośniej buczy t masz padniete łożyska ltka. Po wyłączeniu wszystkiego powinno buczenie prawie zaniknąć.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”