bandyta mk1love, faktycznie miałem webera, i także miałem problem z kolektorem- ostatecznie wybrałem kolektor z szerokiej palety kolektorów VW Audi, mój kolektor pochodził z VW santana chyba 1.6, gaźnik który był tam przymocowany to chyba Zenith 2B5- podobnie jak pierbuś czy weber dwugardzielowy.
Problemy jakie miałem, to wysokość kompletu kolektor, kryza, mikser lpg, dolot, oraz obieg wody w kolektorze- zamiast 2 były aż 4 króćce do wody, ale dałem rady za pomocą mostka z wężyka- jeśli chcesz montować weberka do 1.5 JB zwróć uwagę na to, że głowica JB nie ma kanału wodnego z głowicy do kolektora, jak to było w silnikach 1.6 i 1.8 z mk2- ja miałem szczęście, że trafił mi się bardzo stary kolektor, w którym tego kanałka nie było
co do wysokości całości to walczyłem z tym na kilka sposobów:
1. to było cięcie i gięcie grodzi i wzmocnienia maski
2. wywalenie kryzy i montaż gaźnika bezpośrednio na kolektorze- może funkcjonalne, ale estetycznie mi to nie wyszło i trzeba było kontrolować co jakiś czas czy się gaźnik nie odkręcił
3. mikser zastąpiłem blosem, filtr powietrza czymś na kształt pokrywy monowtrysku (jak np w RP) tyle, że z peugeota+ rura na dolot i stożek
W między czasie 1.5 się skończyło i zastąpiłem go silnikiem zbudowanym z tego co znalazłem w garażu i tak powstała jednostka 2.0 na gaźniku- problemy ze skompletowaniem gratów do gaźnika dla silnika 2.0 i wiele innych sytuacji sprawiły, że rozstałem się z weberkiem, ale przy 1.5 to była miła przygoda.
Ostatnio zmieniony pt sty 30, 2009 12:50 przez
t-tas, łącznie zmieniany 1 raz.
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie