Podłączenie alarmu Stig do fabrycznego centralnego zamka.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
co tymi krańcówkami od drzwi, podłączyłeś jak należy? dostałeś info wcześniej że podają masę a pisałeś coś że twój alarm wymaga z nich plusa. Zwykle sa dwa kabelki z alarmu jeden dla aut podającycy masę z krańcówek drugi dla podających plus.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No właśnie nawet tego nie podpinałem. Mam tylko podpięte otwieranie zamykanie domykanie szyb na przekaźniku i kierunki- wszystko to działa. Ale alarm i tak się włącza po 30 sek od zamknięcia. Alarm ma wyjście i na plus i na minus ale nie podłączałem nic. Nie wiem dlaczego się ten alarm włącza...
[ Dodano: 01 Lip 2008 09:14 ]
Mam pytanie, w którym miejscu umieścić sterownik w bagażniku aby nie było go widać i nie przeszkadzał w korzystaniu z bagażnika? Gdzie znalazło by się miejsce na niego?
Czy czujniki ultra dźwiękowe mogę umieścić z tyłu w okolicach półki i skierować do przodu?
[ Dodano: 01 Lip 2008 09:14 ]
Mam pytanie, w którym miejscu umieścić sterownik w bagażniku aby nie było go widać i nie przeszkadzał w korzystaniu z bagażnika? Gdzie znalazło by się miejsce na niego?
Czy czujniki ultra dźwiękowe mogę umieścić z tyłu w okolicach półki i skierować do przodu?
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
Podpinam się do pytania. Bardzo prosze o pomoc, gdzie idą przewody od krańcówek drzwi w golf 3 variant. Wyczytałem, że są to przewody brązowe z białym paskiem ,ew. z żółtym. Tylko, że takich jest sporo - w progu oraz tam koło zawiasów w lewym rogu.
Czy każdy brązowy przewód to masa (GND) ?
Pozdrawiam
Czy każdy brązowy przewód to masa (GND) ?
Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
takms.joda pisze:Czy każdy brązowy przewód to masa
wybierz brązowo biały. Przewody brązowo białe od każdej krańcówki łączą się ze sobą pzry skrzynce bezpieczników, wybieraj więc w dowolnych drzwiach, dla pewności - po otwarciu drzwi ma się pojawić na nich masa, czyli opór zerowy pomiędzy blachą nadwozia a tym przewodem. Brązowo żółte się nie nadają, idą tylko z krańcówek drzwi przednich lewych więc nie zaalarmowałby po otwarciu tylnichms.joda pisze:Wyczytałem, że są to przewody brązowe z białym paskiem ,ew. z żółtym
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzięki serdeczne za odpowiedź. Póki co centralny na pilota działa jak powinien. Nie wiem także, który kabelek jest od szyberdachu, chociaż opcja jego domykania nie jest mi niezbędna - a czasem może być nawet niepożądana.
Mam jednak jeszcze inny problem - z lampką w kabinie. Otóż przy włączonym zapłonie działa prawidłowo w pozycji środkowej - tzn. otwarcie drzwi powduje jej zaswiecenie, zamkniecie - zgasniecie. Przy wyjetym kluczyku świeci sie ciagle, niezaleznie czy drzwi sa otwarte lub zamkniete. Czy to jest normalne?
Pozdrawiam
Mam jednak jeszcze inny problem - z lampką w kabinie. Otóż przy włączonym zapłonie działa prawidłowo w pozycji środkowej - tzn. otwarcie drzwi powduje jej zaswiecenie, zamkniecie - zgasniecie. Przy wyjetym kluczyku świeci sie ciagle, niezaleznie czy drzwi sa otwarte lub zamkniete. Czy to jest normalne?
Pozdrawiam
To nie jest normalne. Któraś krańcówka musi być walnięta albo gdzieś kabel styka się z nadwoziem. Po odpinaj krańcówki po kolei i szukaj.
Do domykania szyberdachu jest ten sam kabel co do zamykania centralnego zamka. Jeśli na nim pojawi się dłuższy sygnał to zamknie szyberdach.
Do domykania szyberdachu jest ten sam kabel co do zamykania centralnego zamka. Jeśli na nim pojawi się dłuższy sygnał to zamknie szyberdach.
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].
- Paweł Marek
- V.I.P.
Łaczą sie ich kable w okolicy skrzynki bezpieczników. Krańcówki mozna wyjąć z słupków (sa na zatrzaki) i wypinać im wtyczki po kolei
Ostatnio zmieniony wt sie 19, 2008 14:00 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.