Wysoka temperatura silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ja miałem taki problem jak opisujesz i z nim sobie nie poradziłem.
Zrobiłem wszystko co możliwe i nic.
Wymieniłem pompe do wody, termostat, wyczyściłem kanały w silniku pod ciśnieniem, wyczyściłem chłodnice , wymieniłem płyn i nic.
Prawdopodobnie to jest uszkodzony pierścien na tłoku albo ich za duże zużycie i wtedy spaliny nagrzewają olej. Tak mi doradził jeden z 10 mechaników
Zrobiłem wszystko co możliwe i nic.
Wymieniłem pompe do wody, termostat, wyczyściłem kanały w silniku pod ciśnieniem, wyczyściłem chłodnice , wymieniłem płyn i nic.
Prawdopodobnie to jest uszkodzony pierścien na tłoku albo ich za duże zużycie i wtedy spaliny nagrzewają olej. Tak mi doradził jeden z 10 mechaników
GOLF 5 1.9 TDI 105 KM 2004
tomekoperator, jeszcze mam zasadnicze pytanie: Jak jedziesz pod górkę, albo ostro gazujesz bardzo szybko rośnie Ci temperatura, i czy wiatraki Ci się w czasie jazdy nie włączają (albo silnik osiąga temp. powyżej 3/4 skali)? Jeśli tak to już na 100% uszczelka, albo tak jak napisał KOGUT1 uszkodzony jest któryś z pierścieni ogniowych... taniej jest wymienić uszczelkę więc jak by co od tego bym zaczął (koszt ok 300zł +płyny + filtry)
Ostatnio zmieniony pt sty 16, 2009 22:26 przez kwietek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Zużyte pierścienie - pierwej olej zeżre zanim się zacznie przegrzewać...
Nie wymyślajcie...robicie petrygo z mózgu...
Spróbuj odpowiedzieć na konkretne pytania - odpowiedź się znajdzie.
Dodam że znam przypadki gdzie wskaźnik pokazywał głupoty bo..."masa" zegarów była do hmmm...
Nie wymyślajcie...robicie petrygo z mózgu...
Spróbuj odpowiedzieć na konkretne pytania - odpowiedź się znajdzie.
Dodam że znam przypadki gdzie wskaźnik pokazywał głupoty bo..."masa" zegarów była do hmmm...
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
dlatego wcześniej pisałem by sprawdzić przy jakiej temperaturze (wg. wskaźnika) włączają się wentylatory. A z pierścieniami jest tak że jak wiesz są 3 ogniowy, uszczelniający i zgarniający. Jeśli padnie ogniowy temperatura z cylindra rozchodzi się po silniku i w bardzo krótkim czasie leci uszczelniający (silnik traci kompresję), a następnie zgarniający (silnik zaczyna brać olej). Z reguły dokąd nie padnie zgarniający, (albo uszczelniający w dieslu) użytkownicy nie dostrzegając nic niepokojącego. A swoją drogą "robić petrygo z mózgu" - od dziś ten tekst występuje w moim słowniku (jeśl nie masz nic przeciwko )
Ostatnio zmieniony pt sty 16, 2009 23:28 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt: