Lekarstwo na grajace popychacze?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
B_O_N_K
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: B_O_N_K » pt paź 28, 2005 12:07

Nie ma co kombinować - lepiej wymienić i ma się spokój. Wiem to po sobie.

[url]http://www.vwzone.pl/forum/viewtopic.php?t=12306&start=0[/url] mk2 GTI...
[url]http://vwzone.pl/forum/viewtopic.php?t=19296&start=0[/url] Corrado G60...
[img]http://www.rzeszow.mm.pl/~dbbest/avatarki/logo_bonk.jpg[/img]

fibolek

Post autor: fibolek » pt paź 28, 2005 15:24

Dodatek do oleju można lać ale nie taki co to "naprawia" bo on właściwie psuje i się odkłada.Ja leje do swojego silnika co wymianę dodatek o nazwie Lucas jest on zwykłym ropopochodnym środkiem(bardzo oleistym) powoduje lepsze przywieranie oleju do metalu(mniej spływa) oczywiście dodaje się go z olejem najlepiej przy każdej wymianie bo traci właściwości jak olej.Polecam nie zostawia nagarów i nie pozostaje nic w silniku(sam sprawdzałem) a samochód lepiej pali i trzyma temperaturę oraz nie nagrzewa się zbyt obficie.

Awatar użytkownika
madox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: madox » pt paź 28, 2005 15:50

Przed wymiana sprawdz cisnienie oleju. U mnie tez "graja". mechanik najpierw sprawdzil cisnienie. Okazalo sie, ze jest do d***. Okazalo sie, ze panewki korbowodowe sa do wymiany, wiec je wymienil ale bez szlifu. Teraz popychacze slychac 2-3 sekundy po odpaleniu. Wczesniej cichlły dopiero jak silnik mial temp. robocza ale i tak czasami potrafily hasowac na cieplym silniku.

tytus

Post autor: tytus » pt paź 28, 2005 23:13

Ile Cie kosztowała wymiana panewek w tym silniku ??

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » sob paź 29, 2005 06:47

Właśnie oddaję w poniedziałem samochód do mechanika na wymiane samolegulatorów i rozrządu i mam pytanie czy konieczna jest wymiana tez wszystkich zimeringów ??? Jak jest sucho??? 8 szklanek kosztowało mnie 220 zł.

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » sob paź 29, 2005 10:04

Gdzie je kupowałeś :grin: :hmm: ...? Jakiej firmy :bajer: ? Z tego co się dowiadywałem to zaleca się wymianu simmeringów i uszczelki pod pokrywą…

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Marcin459
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Marcin459 » sob paź 29, 2005 11:58

moze wcale nie ma oleju w silniku ;-)
jak jezdzilem z pusta miarka to mi graly, dolalem oleju i cool cisza ;-)

Awatar użytkownika
miomio1
Cool Europe GL
Cool Europe GL
Kontakt:

Post autor: miomio1 » sob paź 29, 2005 14:05

Kiler pisze:
miomio1 pisze:Będę robił foto dla zainteresowanych jak to się robi.
... :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: [-o< [-o< :roll: - wyszło coś z tego pomysłu na fotki :chytry: :chytry: :panna: ...?
..oby... :jezor: :jezor: :jezor: :smoke: ...
foty to nie ale opis to ok:silnik 1.6 ABU
1.odczep palec rozdzielacza od kopułki ,odkręć kopułkę ,od silnika ale najpierw ją zaznacz żeby sie zgrała z mocowaniem,żeby zapłonu nie przestawic
2. zdejmij pokrywę wałka rozrządu, umnie są 3 szt. śrub, delikatnie zdejmij uszczelkę
3. zdejmij osłonę po lewej stronie sinika od paska rozrządu
4. znajdz znaki na kole od wałka aby się zgrały z punktem na dolnym okienku koła od koła pasowego wału korbowego ,w książce <<Volkswagen golf i Vento <<jest to opisane na stronie 61
5. teraz można śmiało zdjąć koło zębate rozrządu str. 60 ,odkręć mocowanie wałka jest tam 10 szt. śrub (jedno mocowanie -2 szt.śrub), trzeba uważać aby przy dokręcaniu jak będziesz już zakładał wszystko żeby ich nie przeciągnąć ,nie pourywać
6. wyciągnij hydropopychacze jest ich 8 szt,można lekko je podważyć ,ale powinny za pomocą palców się wyciągnąć .
nie ma co ich naprawiać tylko wymienić na nowe , bo z biegiem czasu znowu się wyrobią .
Dodatkowy koszt to może być zimering wałka .
Hydropopychacze typu .. zobaczcie na na forum ...http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=208772#208772

Awatar użytkownika
madox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: madox » sob paź 29, 2005 15:51

tytus pisze:Ile Cie kosztowała wymiana panewek w tym silniku ??
Caly koszt 290zł (panewki korbowodowe, olej, uszczelka pod miske i robocizna)

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » sob paź 29, 2005 22:26

Kiler kupiłem je w Mikołowie u Hendora na ulicy Plebiscytowej 65 wiesz gdzie to jest ? Koło serwisu blacharskiego Muchy. telefon do sklepu to: 032/326-03-30 lub 0-601-44-42-47, sklep czynny od pn.-pt. od 8:00 do 17:00, sobota do 14:00. Nie wiem jakiej firmy bo mam je w garażu a jest zimno i nie chce mi się juz wychodzić sprawdzić ale jutro Ci napisze jakiej firmy. Kosztowały 30 zł za sztukę czyli 240 zł ale z rabatem zapłaciłem 220 zł więc jeden wyszedł 27,50 zł. Pozdrowienia dla wszystkich.

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » sob paź 29, 2005 22:48

Mariusz D. - jasne, że znam tą firmę. Tylko tam kupuję - podobno najniższe ceny w okolicy. Tylko, że ja nie mam rabaciku… :chytry: ... :jezor: . Daj znać jak go sobie załatwiłeś :smoke: .

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » ndz paź 30, 2005 07:49

Wiesz Kiler mam dwa Golfy i jak kupuje części to od razu do 2, bo czy przeglądy czy wymiany olejów itd mam w nich w tym samym czasie i to trochę kosztuje sam zresztą wiesz ile :). I tak się zaczęło z rabatami, raz się upomniałem o rabat i juz zawsze mam :).

Ale jak będziesz chciał coś kupić za większą kasę to daj znac podjedziemy razem i ja kupię i będzie rabacik. Ostatnio do mk III kupowałem wycieraczki BOSCHA u nich kosztuja chyba normalnie 72 zł ja je miałem za 48 zł, to był super rabat!!!!! Ale wycieraczki tez są super i w końcu cisza i pięknie wysprzątana szyba.

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » ndz paź 30, 2005 14:14

Mariusz D. pisze:jak będziesz chciał coś kupić za większą kasę to daj znac podjedziemy razem i ja kupię i będzie rabacik.
... :pub: :pub: :pub: ...

PS. A ten mechanik z Łazisk to na ul.Bratków się znajduje :chytry: :hmm: ...?

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » ndz paź 30, 2005 20:47

Może nie znam ulicy tylko tak na pamięć tam trafiam. A co jeśli na Bratków? Zdradzisz mi jakąś tajemnicę? Partacz, złodziej czy Twoj brat, szwagier?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”