Całkowity zanik prądu podczas jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
ale wszystko inne mi działa wiesz nawet nie wiem gdzie te obwody są bo nie znam sie na tym w każdym razie dysze elektroniczną od spryskiwaczy mi przetopiło może zwarcie gdzieś mam?
[ Dodano: 17 Maj 2009 23:21 ]
[ Dodano: 17 Maj 2009 23:21 ]
wszystko inne mi działa tylko ostatnio mi dysze elektroniczną stopiło od spryskiwaczy może zwarcie gdzieś mam?ja nie jestem elektrykiem samochodowym więc nie wiem za bardzo gdzie jaki obwód 36 jest.Zico63b pisze:Takie objawy wskazują na "padanie" elektroniki a w tym obwodzie jest tylko jedno takie coś: brzęczyk 36 - popukaj, podociskaj lub wymień na czas jakiś z kolegą.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Brzęczyk to taki przekaźnik w skrzynce, ma napisany na obudowie numer 36 właśnie, taka czarna kostka. Tylko tą kostkę należy poruszać bądź wymienić.
Nie ma ten obwód związku z innymi uszkodzeniami, stopienie dysz to inna sprawa. Był tam termiczny wyłącznik który wyłącza sam prąd gdy jest ciepło i pewnie on zawiódł i grzało bez przerwy...
To jest brzęczyk. Strzałka zielona. Zdjęcie kolegi z forum.
Nie ma ten obwód związku z innymi uszkodzeniami, stopienie dysz to inna sprawa. Był tam termiczny wyłącznik który wyłącza sam prąd gdy jest ciepło i pewnie on zawiódł i grzało bez przerwy...
To jest brzęczyk. Strzałka zielona. Zdjęcie kolegi z forum.
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2009 23:29 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
dzięki dziś dotłem tego i działa.Zico63b pisze:Takie objawy wskazują na "padanie" elektroniki a w tym obwodzie jest tylko jedno takie coś: brzęczyk 36 - popukaj, podociskaj lub wymień na czas jakiś z kolegą.
[ Dodano: 18 Maj 2009 19:56 ]
Dzięki poruszałem dziś i działa tylko poruszałem takie coś pod kierownicą nawet nie odkręcałem tego podejrzewam że tam są te wszystkie styki,ale działa mi już i to właśnie robiło mi zwarcie bo było niedociśnięte.Zico63b pisze:Takie objawy wskazują na "padanie" elektroniki a w tym obwodzie jest tylko jedno takie coś: brzęczyk 36 - popukaj, podociskaj lub wymień na czas jakiś z kolegą.
-
- Ma gadane
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- wręcz przeciwie, w 99% jeżeli nie miał tej kostki fabrycznie, to nie będzie działać. VW zaczał montować te brzęczki w mkIII od któregoś tam roku - wcześniej ich nie montował i instalacja pod nie też nie była przygotowana. W dziale FAQ jest szerzej na ten temat, proponuję przeczytać.Zico63b pisze:Dorwij gdzieś na autozłomie taką "kostkę" i w 99% po włożeniu w gniazdo z wytłoczoną na skrzynce liczbą 9 ma zadziałać. Warunkiem dodatkowym są sprawne wyłączniki drzwiowe oświetlenia kabiny - gdy lampka gaśnie i zapala się po otwieraniu i zamykaniu drzwi to będzie grało!
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
*punkt jeden: Nie zaszkodzi spróbować;
*punkt dwa: Może go ktoś wcześniej "wyszabrował" z samochodu Kolegi Jarowo;
*punkt trzy: Nawet gdyby dwa poprzednie punkty nie zadziałały to cała sprawa sprowadza sie do doprowadzenia sygnału świateł pozycyjnych w dwa piny skrzynki bezpieczników a konkretnie we wtyki z tyłu skrzynki. Skrzynki są na 101% te same już od ostatnich modeli Golfów 2 z lat 1988 i wyżej.
W VW jest tak że wiele funkcji w niektórych modelach nie działa ale ich aktywacja sprowadza się do kilku połączeń, na ten przykład tempomat w TDI; czyli tu sprawa nie jest przegrana.
*punkt dwa: Może go ktoś wcześniej "wyszabrował" z samochodu Kolegi Jarowo;
*punkt trzy: Nawet gdyby dwa poprzednie punkty nie zadziałały to cała sprawa sprowadza sie do doprowadzenia sygnału świateł pozycyjnych w dwa piny skrzynki bezpieczników a konkretnie we wtyki z tyłu skrzynki. Skrzynki są na 101% te same już od ostatnich modeli Golfów 2 z lat 1988 i wyżej.
W VW jest tak że wiele funkcji w niektórych modelach nie działa ale ich aktywacja sprowadza się do kilku połączeń, na ten przykład tempomat w TDI; czyli tu sprawa nie jest przegrana.
-
- Ma gadane
- Paweł Marek
- V.I.P.
metalizer78, co do świetnej jakości pomocy jaką wielu forumowiczom udziela w sprawach elektryki Zico63b nie ma nikt wątpliwości z osób siedzacych na forum. Ale twoja krytyka dla jarowo nie jest specjalnie sluszna. Ani szczególnego błędu nie zrobił w odpowiedziach, ani nie chciał źle.
Więc daruj sobie tego rodzaiju teksty jak w poprzednim poście. Tych którzy pomogli nagradzasz punktem i przede wszystkim wyjaśnieniem problemu na końcu tematu. Wyjasnienie to jest również wystarczającym pstryczkiem w nos dla tych którzy nie mieli racji.
Więc daruj sobie tego rodzaiju teksty jak w poprzednim poście. Tych którzy pomogli nagradzasz punktem i przede wszystkim wyjaśnieniem problemu na końcu tematu. Wyjasnienie to jest również wystarczającym pstryczkiem w nos dla tych którzy nie mieli racji.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Cieszę się że układ działa.
Jednak co do obserwacji i uwag Kolegi Jarowo - są całkiem uzasadnione, choćby z tej prostej przyczyny, ze ten brzęczyk lubi się zepsuć, jest niebywale łatwo go wyjąć więc wiele z samochodów miało go fabrycznie (tak jak pisałem) ale teraz już nie ma (jak to opisał Kolega Jarowo) i wszystko gra!
Należy zawsze podchodzić z życzliwością do porad Kolegów, chcą dla nas jak najlepiej według stanu swej wiedzy. Nie trafili - trudno, chcieli dobrze, trafili - jeszcze lepiej i tym się kierować!
Dajmy sobie po (wirtualnie, oczywiście) i pokój!
Jednak co do obserwacji i uwag Kolegi Jarowo - są całkiem uzasadnione, choćby z tej prostej przyczyny, ze ten brzęczyk lubi się zepsuć, jest niebywale łatwo go wyjąć więc wiele z samochodów miało go fabrycznie (tak jak pisałem) ale teraz już nie ma (jak to opisał Kolega Jarowo) i wszystko gra!
Należy zawsze podchodzić z życzliwością do porad Kolegów, chcą dla nas jak najlepiej według stanu swej wiedzy. Nie trafili - trudno, chcieli dobrze, trafili - jeszcze lepiej i tym się kierować!
Dajmy sobie po (wirtualnie, oczywiście) i pokój!
Ostatnio zmieniony wt maja 19, 2009 18:41 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.