1.8ABS - Wymiana paska rozrzadu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » sob lip 04, 2009 15:54

guti pisze:
CQ pisze:ale z całą pewnością mogę stwierdzić ze takie myślenie nie powoduje ze pompy zaczynają padać/przeciekać/wyć
kolego chodziło mi o to , ze ludzie nie wymieniaja pomp , bo po co, bo nei na pasku, pozniej sprzeda auto , albo nwet i nie musi sprzedawac, zacznie cos wyc i nie wiadomo dlaczego :) no to odp znasz, zaczeło wyc, bo nie wymieniło sie na czas :)
CQ pisze:Guti jak się nazywa sklep/firma w której pracujesz? :smoke:
hehe, nic z tych rzeczy :) troszke sie juz rozrzadów wymieniło, tak po kolezensku i zawsze radze zeby kupowac dobre sprawdzone rzeczy :)
jeryk10 pisze:Ja mam caly rozrzad z popa za 130 zl ze znizkami A Ty plac

a ja mam to samo za 150 zł :) 20 zl nie pieniadze :) a spokój , ze nie stane gdzies w trasie - bezcenny ![/quoteDZIsiaj wymienialem rozrzad w Audi 2.5 TDI jakiej firmy bys mi polecil czesci do tego rozrzadu

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob lip 04, 2009 16:56

jeryk10 pisze:DZIsiaj wymienialem rozrzad w Audi 2.5 TDI jakiej firmy bys mi polecil czesci do tego rozrzadu
no ale jak juz wymieniles to co ja mam Ci polecac ?
Conti, Hepu , INA, SKF, Dolz , Rouville posrod takich marek sie cos powinno znalezc.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

lwlw
Forum Master
Forum Master

Post autor: lwlw » wt lip 07, 2009 16:40

guti pisze:a takie myslenie jak Twoje, z całym szacunkiem doprowadza do tego , ze pompy padaja zaczynaja przeciekac a w najlepszym wypadku wyja :)

najlepiej zostawic pompe nie ? a za kilka tys km wymieniac bo jeszcze nie daje znaków zuzycia ? to rownie dobrze po co pasek wymieniac , skoro jeszcze wyglada na nowy . ehh u nas w kraju sie ludzie nie naucza,ze cos co nalezy wymienia na czas, a nie na wyglad !
kolega pojedzie w trase, pompe mu szlag trafi , zacznie wyciekac, zatrze sie , albo cos i co ? bedzie szału dostawał , albo zapłaci komus za usługe jak za zboze :) moim zdaniem nalezy wymienic pompe , pasek , napinacz, przy okazji pasek od alternatora, klimy itd, wszsytko w jednym terminie, troszke wiecej pieniedzy , ale pozniej pewne ze pojezdzi i nie bedzie drzał na drodze ze cos moze strzelic :)
Jak dla mnie to możesz sobie profilaktycznie i silnik wymienić :goof: No bo jak Ci nagle w trasie zacznie wyć to co zrobisz? :panna:
A tu była mowa o rozrządzie, z którym pompa wody NIE MA NIC WSPÓLNEGO w tym silniku.
Oczywiście pompę można, a nawet trzeba wymienić jak będą ku temu wskazania, a nie tak sobie dla lepszego samopoczucia. Bo tak to można pół samochodu wymienić.
Dla jasności: nie miałem na myśli i nikomu nie polecam zaniedbywanie ważnych czynności serwisowych w Waszych autach. Jak coś trzeba wymienić to trzeba, ale nie popadajmy w paranoję.
Zastanawia mnie jeszcze czemu położyłeś taki nacisk akurat na pompę wody... Bo równie dobrze można wymienić tak dla zasady (żeby nie stanął na drodze :chytry: ) np. pompę wspomagania i wiele innych części.
Ja bym wymieniał właśnie wg stanu zużycia, a nie że minął rok czy tam ile to koniecznie muszę wg daty czy przebiegu (nie dotyczy oleju, rozrządu, filtrów itp.). Weźmy np. klocki hamulcowe - jednemu starczą na 60 tys., a drugi zużyje je po 30 tys.

PS. Koledzy co ile wymieniacie rozrząd w AAM/ABS? Jeździł ktoś więcej niż 60 tys.?

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt lip 07, 2009 17:13

lwlw pisze:Bo równie dobrze można wymienić tak dla zasady (żeby nie stanął na drodze :chytry: ) np. pompę wspomagania i
bez niej jeszcze mozna jechac ,
lwlw pisze:PS. Koledzy co ile wymieniacie rozrząd w AAM/ABS? Jeździł ktoś więcej niż 60 tys.?
pewnie znowu dazysz do tego , ze jak kazdy jezdzi do 60 tys, to po co przeplacac ? ja zakladam markowe rzeczy , sprawdzone ( moja sprawa ) i PROFILAKTYCZNIE ,a nie jak juz wyje i doprasza sie wymiany,
zauwaz ze wszyscy wymieniaja rozrzad i nic wiecej , wiadomo ze w autach gdzie nie jest to na rozrzadzie, to mozna troszke przymknac oko, ale nie nalezy moim zdaniem nie brac wgole wymiany pod uwage, jedna pompa to okolo 200 zł i zostanie prawdopodobnie do konca zywota auta w naszych rekach ( wymiana co 2-3 rozrzady , w zalznosci od typu rozrzadu ) bo nie wiadomo ile maja przejechane nasze autka juz dokladnie ( mowie o wiekowych, nie nowych ktorych przeszłosc jest nam znana), a co nawalenia pompy tak nagle, to widzialm juz 3 ktorym z dnia na dzien a wlasciwie z nocy i na nastepny dzien pompa zrobila 100 km i sie rozleciala, płyn wyciekł , lawta i do domu, cale szczescie ze blisko było, kolejne dwie tez nie zdradzały objawów i pekł wirnik, oczywiscie nie jest to reguła, tak wiec jak ktos ma pieniadze to niech wymieni na nowa,chyba ze jst pewny stanu swojej.

lwlw pisze:Zastanawia mnie jeszcze czemu położyłeś taki nacisk akurat na pompę wody...
a z tego wzgeldu , ze jak ona nawali , to masz problem :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

lwlw
Forum Master
Forum Master

Post autor: lwlw » ndz lip 12, 2009 01:08

guti pisze:
lwlw pisze:Bo równie dobrze można wymienić tak dla zasady (żeby nie stanął na drodze :chytry: ) np. pompę wspomagania i
bez niej jeszcze mozna jechac ,
Jak masz klimę to nic z tego, bo pompa wody i wspomagania chodzi na tym samym pasku.
guti pisze: pewnie znowu dazysz do tego , ze jak kazdy jezdzi do 60 tys, to po co przeplacac ?
???
A gdzie ja do tego dążyłem?
guti pisze:ja zakladam markowe rzeczy , sprawdzone
Ja też, tylko co ma piernik do wiatraka...

Reasumując: szerokości :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”