tak jak piszeszAndrzejYankes pisze: jeżeli się nie mylę - odprowadzenie oparów paliwa ze zbiornika, poz.3 na rysunku. Jeśli źle piszę niech mnie ktoś poprawi.
Adaptacja przepustnicy w silniku AFT
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
chyba masz rację, bo waż dolotowy od tego zaworu idzie gdzies dolem, więc pewnie do filtra z weglem aktywnym.AndrzejYankes pisze:jeżeli się nie mylę - odprowadzenie oparów paliwa ze zbiornika, poz.3 na rysunku. Jeśli źle piszę niech mnie ktoś poprawi.
to teraz wiem, że muszę swoje lekko zbic. No i dzieki Bogu doeudokwalem sie, że moge zrobic adaptacje przepustnicyAndrzejYankes pisze:Obroty biegu jałowego na ciepłym silniku: 820 +-50 /min.
AndzrzejYankes, widze, że masz silnik 1.6 AEK. To zdaje sie też 101KM i jest to silnik troche podobny do mojego AFT. Czy możesz mi napisać, czy u Ciebie dokładnie w miejscu opisywanego przeze mnie nieszczęsnego zaworu (z boku kolektora ssacego, na jego scięciu) nie siedzi cos takiego:
W intercars jest on opisany jako: "zawór biegu jałowego zasilania powietrzem".
I do tego piszą, że jest on w silnikach AEK i AFT. Dane w sklepach nie uznaję za wyrocznię, zwłaszcza, że w AFT po prostu jest tam inny zawór (ten z Twojego załączonego zdjęcia). Czy to oznacza, że u Ciebie adaptacji przepustnicy się nie robi - tak jak wypociłem to we wcześniejszych postach??
Chciałem Tobie i norkowi111 zapodac punkty za pomoc ale widzę, że to mozliwe tylko wtedy jeśli byłbym autorem postu. Pozostaje mi tylko podziękować Wam panowie za pomoc i uświadomienie.
Pzdr
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 14:39 przez denisz, łącznie zmieniany 1 raz.
- AndrzejYankes
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tak, dokładnie ten zawór jest w moim AEK. Adaptacji nie muszę robić (zresztą nie ma takiej możliwości przy tym silniku)
Bardziej podobny do AFT jest AKS (też 100-konny)
Bardziej podobny do AFT jest AKS (też 100-konny)
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 14:48 przez AndrzejYankes, łącznie zmieniany 1 raz.
tu jest zawór elektromagnetyczny pochłaniacza par paliwa w AFT
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 14:48 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
Zrobię mały odkop tematu bo chyba tutaj dostanę najbardziej zadowalające mnie odpowiedzi. Ostatnio wymieniałem w moim AFT uszczelkę pod pokrywą a co za tym idzie ściągałem przepustnicę i kolektory. Przy okazji wszystko wyczyściłem po czym złożyłem. Po odpaleniu silnika słyszę małe gwizdanie jest ono z kabiny niesłyszalne lecz po podniesieniu maski słychać to całkiem wyraźnie i tylko na biegu jałowym przy wolnych obrotach (po wciśnięciu gazu ustaje). Druga sprawa to obroty. Po wciśnieciu gazu i puszczeniu np. z 3tys. obr. spadają trochę wolniej niż przedtem. I do tego zauważyłem dziwne zjawisko kiedy wcisnę gaz i trzymam go na ok. 2500 obr. trzymając nieruchomo pedał gazu, silnik sam traci w pewnym momencie obroty (nawet czuję jak linka się luzuje na pedale) spadają do 1000 i wracają po chwili na 2500.
Trochę się opisałem tutaj ale liczę że dostanę od was pomoc. Z góry dzięki
Trochę się opisałem tutaj ale liczę że dostanę od was pomoc. Z góry dzięki