Zalecana przez niemieckiego ustawodawcę,aczkolwiek jeżeli nie ma ograniczeń można pojechać nawet 300km/h.Qto pisze:że niby przez kogo ??marito pisze:w Niemczech zalecana prędkość na autostradzie to 130
Co to jest ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
marcin.w, nie bardzo rozumiem - jak ustawodawca może zalecać a zarazem nie wymagać - albo się wymaga (zakazuje/nakazuje) albo nie - chciałbym widzieć ten akt prawny, de facto u nas też się zaleca odpowiednią prędkość do panujących warunków na drodze ale nie ma to nic wspólnego z zakazami
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 12:18 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
W Niemczech obowiązuje zalecana prędkość (Richtgeschwindigkeit) na autostradzie i jest to 130 km/h i reguluje ją akt prawny o długiej nazwie: Autobahnrichtgeschwindigkeitsverordnung. Tu jest link do wycinku z tego (http://www.transportrecht.de transportrecht_content/1084451547.pdf).mettenos pisze:marcin.w, nie bardzo rozumiem - jak ustawodawca może zalecać a zarazem nie wymagać - albo się wymaga (zakazuje/nakazuje) albo nie - chciałbym widzieć ten akt prawny, de facto u nas też się zaleca odpowiednią prędkość do panujących warunków na drodze ale nie ma to nic wspólnego z zakazami
W Niemczech obowiązuje znak zalecanej prędkości (biały napis na niebieskim prostokącie).
I może to być różna prędkość w róznych miejscach.
Po drugie na 50% długości niemieckich autostrad obowiązują ograniczenia prędkości (kolejne 10% ma czasowe ograniczenia prędkości- przez znaki wyświetlające je)
Po trzecie tak naprawdę na odcinkach bez ograniczenia (tylko z zalecaną prędkością) tez obowiązują takie zasady, że istnieje możliwość ukarania kierowcy za zbyt szybką jazdę (!!!!) Chodzi o odległość od samochodu itd. ale jest to uwzględniane praktycznie jedynie gdy dojedzie do wypadku, gdyż przepis ten jest bardzo ciężko wyegzekować w czasie jazdy.
Tak oto wygląda taki znak i na autostradzie często jest ustawiony jeżeli oczywiście nie ma ograniczeń prędkości.Znak jest kwadratowy i na niebieskim tle jest zalecana prędkość.Nie jest to żaden nakaz oczywiście,dotyczy to pojazdów osobowych ponieważ ciężarówki mogą jechać ok 90km/h.mettenos pisze:marcin.w, nie bardzo rozumiem - jak ustawodawca może zalecać a zarazem nie wymagać - albo się wymaga (zakazuje/nakazuje) albo nie - chciałbym widzieć ten akt prawny, de facto u nas też się zaleca odpowiednią prędkość do panujących warunków na drodze ale nie ma to nic wspólnego z zakazami
http://de.wikipedia.org/wiki/Autobahn-R ... Verordnung
http://www.absoluteastronomy.com/topics ... windigkeit
Zobacz na ten licznik od Golfa II, który wrzuciłem na poprzedniej stronie. Tam te kreski zdecydowanie nie wskazują na ograniczenia prędkości czy prędkości zalecane. Zresztą czemu każdy samochód miałby je gdzie indziej?mettenos pisze:i to miałem na myśli, ale temat generalnie jest o czerwonych kreskach - całkiem możliwe że chodzi tu o prędkości zalecaneeero pisze: przepis ten jest bardzo ciężko wyegzekować w czasie jazdy.
W instrukcji do Mk3 nic nie znalazłem na ten temat.
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 12:58 przez eero, łącznie zmieniany 2 razy.
szkoda, że w instrukcji nie jest jasno opisane, bo w sumie można tak gdybać: są przecież wersje aut wypuszczane na różne kraje: Niemcy, Francja itd.eero pisze:Zresztą czemu każdy samochód miałby je gdzie indziej?
Kolego eero to pytanie to niezła łamigłówka pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 14:46 przez pawex, łącznie zmieniany 1 raz.
maksymalna na biegach
cześć,
Te kreski [MK2] oznaczają rozsądne prędkości na poszczególnych biegach. Na 1 stronie, na zdjęciu liczników [MK2] widać grubą kreskę przy 50 km/h, co może oznaczać granicę prędkości w mieście (chociaż nie wiem jak przepisy w Niemczech w latach 80-tych). Dalej są kreski I, II, III, czyli tyle na danym biegu można szczęśliwie jechać nie bojąc się o zawał silnika. Podejrzewam, że było to zrobione z myślą o wersjach bez obrotomierza, ale taniej było walić jeden rodzaj i pakować w zestaw liczników niż robić różne i się jeszcze zastanawiać który gdzie.
Co do [MK3] takiej wiedzy już nie mam. Faktycznie wygląda to na ograniczenia prędkości.
pozd
Te kreski [MK2] oznaczają rozsądne prędkości na poszczególnych biegach. Na 1 stronie, na zdjęciu liczników [MK2] widać grubą kreskę przy 50 km/h, co może oznaczać granicę prędkości w mieście (chociaż nie wiem jak przepisy w Niemczech w latach 80-tych). Dalej są kreski I, II, III, czyli tyle na danym biegu można szczęśliwie jechać nie bojąc się o zawał silnika. Podejrzewam, że było to zrobione z myślą o wersjach bez obrotomierza, ale taniej było walić jeden rodzaj i pakować w zestaw liczników niż robić różne i się jeszcze zastanawiać który gdzie.
Co do [MK3] takiej wiedzy już nie mam. Faktycznie wygląda to na ograniczenia prędkości.
pozd
- morfeusz86r
- Forum Master