POMOCY,temat stary jak świat. Kontrolka oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn mar 08, 2010 14:57

tovdi1, poszukaj o kasowaniu inspekcji
henio8 pisze:Ja tak zrobiłem i jest u mnie ok
ciekawe co by w ASO na to powiedzieli...albo co w instrukcji jest napisane.
moim zdaniem jeżeli nie pomaga wymiana oleju, filtra i czujników ciśnienia (w grę jeszcze wchodzi awaria samych zegarów) to po prostu ciśnienie jest za słabe i kontrolka o tym informuje. Przecież jak mk3 wyjeżdżały z salonów to kontrolki się nie świeciły.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn mar 08, 2010 14:57

tovdi1 pisze:in o1
To znaczy że masz wykonać przegląd oznaczony jako inspekcja 01 - wykonywaną chyba co 30 kkm. Możesz to skasować
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=33052
tovdi1 pisze:miga mi przez chwilę kontrolka od oleju???
Tak jest, miga do wyrównania ciśnienia. Zależnie od oleju i temp. miga mniej lub więcej.

henio8
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: henio8 » pn mar 08, 2010 15:36

Qto pisze:tovdi1, poszukaj o kasowaniu inspekcji
henio8 pisze:Ja tak zrobiłem i jest u mnie ok
ciekawe co by w ASO na to powiedzieli...albo co w instrukcji jest napisane.
moim zdaniem jeżeli nie pomaga wymiana oleju, filtra i czujników ciśnienia (w grę jeszcze wchodzi awaria samych zegarów) to po prostu ciśnienie jest za słabe i kontrolka o tym informuje. Przecież jak mk3 wyjeżdżały z salonów to kontrolki się nie świeciły.
Wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie już napisałem i chyba każdy widzi jak wygląda sytuacja. Widocznie to u mnie zegary lub czujniki. 3,5 roku auto działa idealnie- więc to nic poważnego. Nie chce mi się wymieniać zegarów czujników i niewiadomo czego jeśli samochód świetnie działa. I oczywiście problem zuważyłem 2 dni po kupnie auta, poprostu zaryzykowałem nic nie robiąc i w tym przypadku to ryzyko się opłaciło, ale trzeba wiedzieć, że w wielu może być to wyrok dla silnika- zignorowanie tego.
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 15:37 przez henio8, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn mar 08, 2010 15:47

henio8, tylko przed takim zabiegiem to może ciśnienie trzeba było zmierzyć. Bo z tego co rozumiem to w ogóle nie interesowało Cię zlokalizowanie i rozwiązanie problemu...

Z z tego co piszesz odwiedziłeś jakiegoś tam mechanika, który od razu rzucił ceną w przypadku konieczności zgrubnego remontu, a Ty stwierdziłeś ze za drogi o poczekasz na zatarcie...

tovdi1
I'm Darek

Post autor: tovdi1 » pn mar 08, 2010 15:48

jhosef, dzięki za pomoc :bigok:

henio8
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: henio8 » pn mar 08, 2010 16:26

jhosef pisze:henio8, tylko przed takim zabiegiem to może ciśnienie trzeba było zmierzyć. Bo z tego co rozumiem to w ogóle nie interesowało Cię zlokalizowanie i rozwiązanie problemu...

Z z tego co piszesz odwiedziłeś jakiegoś tam mechanika, który od razu rzucił ceną w przypadku konieczności zgrubnego remontu, a Ty stwierdziłeś ze za drogi o poczekasz na zatarcie...
Odwiedziłem najlepszego mechanika w okolicy, w przypadku takiej poważnej naprawy nikt inny by tego nie mógł robić. Jakoś czułem, że to nic poważnego więc zaryzykowałem i bardzo się z tego cieszę.

[ Dodano: 08 Mar 2010 15:31 ]
Jak wiadomo dbam o samochód, przestrzegam instrukcji, ładuje w niego kasę na oryginalne części itd. I jeśli odpłaciłby mi się taką poważną usterką to nie chciałbym mieć takiego samochodu, napewno bym go nie naprawiał- stąd moje zaryzykowanie. Jednak okazał się dobrym autem bo to nie jest nic poważnego. Jak dla mnie w przypadku zatarcia silnika lub groźby tego w najbliższym czasie można tylko samochód sprzedać- oczywiście informując o usterce, nawet nie wiem czy bym się bawił w zamiane silników.
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 16:32 przez henio8, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn mar 08, 2010 16:32

henio8, no to chwała twojemu oryginalnemu CL Europe (typu NO MOD/FIX)

ale nie podpowiadaj głupich rozwiązań. Myślę, że nie o takie rozwiązanie chodziło autorowi.

EDIT: widzę, że częściej proponowałeś takie świetne rozwiązanie:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15
Ostatnio zmieniony pn mar 08, 2010 17:05 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.

cyberkamil
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: cyberkamil » pn mar 08, 2010 19:14

To co mam robic cyberkamil

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn mar 08, 2010 20:30

Silnik do kompletnego przegladu. Zrzuc miske olejowa, sprawdz jak wyglada smok i jego drożność, pompa olejowa i zaworek w niej, stan panewek i walu, walek rozrzadu i luzy w nim. Wpier mozesz zastosowac tansza metode z wymianą filtra i oleju. Sprawdź stan oleju pod kątem obecności paliwa. Jest troche do sprawdzenia, ale lepsze to niż zatarcie silnika.

cyberkamil
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: cyberkamil » wt mar 09, 2010 16:50

Zmieniłem filtr oleju na MANN, samego oleju nie zmieniłem bo 6000 km przejechane na nim to jeszcze za mało żeby zmieniać. Jak na razie nie świeci możliwe, ze filtr był przytkany. Pozdrawiam Kamil

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”