525 g39 błąd sondy lambda zwarcie do masy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » sob maja 22, 2010 08:47

michajlow poprawiac to ty mnie nie muisz i tlumaczyc jak jest co podlaczone tez nie
wiem jak sie popdina LPG ale wszystko zalezy od gazownika
tlumacze koledze co i jak by mic pewnosc jak ma podlaczone pod maska
wiem ze jezeli odlaczy sonde i pokaze blad na gazie to wina lezy po stronie centralki LPG a nie instlacji samochodu czy tez sondy
dla twojej wiadomosci, widzialem juz instalacje lpg gdzie byl silniczek krokowy a sonda byla uszkodzona i silnik pracowal bez problemow, czasami nawet krokowy nie byl podlaczony
jak gazownik ma problem z ustawieniem centralki to wpada na pomysl by wyciagnac tloczek z silniczka i ustawia wszytsko na srube, klient wyjezdza zadowolony a ta centralaka jest prawie bezuzyteczna - dziala tylk jako emulator i przelacznik do wyboru paliwa
po odpieciu sondy ten sterownik silnika nie wyrzuci zadnego bledu przy jezdzie na benzynie i o to sie moge zalozyc
w mk3 sterwonik silnika nie uznaje braku sygnalu z sondy jako blad
moim zdaniem problem tkwi w centralce og LPG - zla emulacja badz uszkodzona centralka
za pare zl mozna zlozyc samemu interfej do LPG na RS232 i sprawdzic samemu co i jak

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » sob maja 22, 2010 19:30

Koledzy... nie znam sie zupełnie na instalacji lpg luknąłem na to co mi napisałeś michajlow,

Wiec wrzucę zdjęcia.. z których może coś się dowiecie więcej. Coś zobaczycie.Jaki jest sterownik albo cos w tym stylu.. Jestem trochę nie ogarem się przyznaje wiec pomóżcie a nie ochrzaniajcie :(... :D..

Obrazek
Obrazek
silniczek wygląda na to że jest bez regulacji.
Obrazek

Mam wszystko tak pochowane za siljiekiem pod wężykami wsyztskimi itd. całą isntalacje że nawet nic sie dopatrzec nie moge i do wszystkiego od lpg mam trudnosci w dostępie :/..
Ostatnio zmieniony sob maja 22, 2010 19:50 przez KaczorekPSW, łącznie zmieniany 3 razy.

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » sob maja 22, 2010 23:58

Do ustawień sterownika Bingo M dostaniesz się tylko odpowiednim kabelkiem i komputerem. Kabelek dostępny na allegro w cenach od 40 zł w górę (z przesyłką). Wizyta u gaziarza min 20zł, więc łatwo policzyć co się może opłacać na przyszłość, jeśli masz żyłkę ustawiacza i diagnosty. A że lubisz grzebać w kompach i ustawieniach to nie będziesz miał problemu z ustawieniem tego sterownika. Jakby co to zapodasz zrzuty ekranu i pomożemy, zresztą o konfiguracji tego sterownika napisano wiele na tym forum.

Tu instrukcja i schemat połączeń:
http://oldwww.kme.eu/pdf/InstrukcjaBNGM-pl-1-4__1.pdf
Program:
http://oldwww.kme.eu/download/BingoM[4.03].zip

Audi A3 1.8T AUM

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz maja 23, 2010 09:35

jaki znowu odpowiedni kabelek?
99% centralek LPG obsluguje jeden interfejs, wystarczy tylko wtyczke zmienic
budowa kabelka jest prosta: max 232, dioda prostownicza, stabilizator 5V i kilka kondensatorow - koszt budowy mniej niz 10 zl, chyba ze chcesz sie bawic we tycznik i gniazda to koszt wzrasta x2 - interfrjs dziala na porcie RS232 czyli COM
mozesz go nawet na pajaka sklecic
program znajdziesz w sieci
jak chcesz to podaj maila to ci przesle schemat a nawet moge dozucic wzor plytki do wytrawienia
na elektrodzie mozna nawet znalezc jak przerobic kabelek od nokii (USB) by mozna go bylo podpiac pod LPG
Ostatnio zmieniony ndz maja 23, 2010 09:38 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » ndz maja 23, 2010 09:46

michajlow, agrala, chłopaki bez kłótni.. :D obydwóch was słucham i biorę sobie do siebie to co mi piszecie.. :D Wiem ze tylko pod kompa tez da się podłączyć tą instalację i jakim kabelkiem bo już rozmyślałem nad tym. Tylko że jak byłem u gazownika to mnie trochę ten program przeraził z tego względu że jeśli chodzi o silnik za dużo skopać się nie da przy podłączaniu i wiem o co biega ... a LPG już troszkę gorzej..

no dobra ale nie istotne to jest kwesta którą sobie przemyślę.. pewnie samemu go zrobię jak mi kolega agrala, poradził...

Lecz teraz ostateczne pytanie z tym błędem.. co mam zrobić?:> jechać do gazownika powiedzieć jemu o moim problemie o wyskakującym błędzie tylko na lpg i kazać mu zmienić emulacje.. czy co czy jak ?:>... bo się troszkę już pogubiłem.. wiem mniej więcej co sie dzieje i o co chodzi łapie wszystko co do mnie piszecie.. ale nie za bardzo teraz wiem co mam zrobić.. :D?:...
Ostatnio zmieniony ndz maja 23, 2010 09:59 przez KaczorekPSW, łącznie zmieniany 1 raz.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz maja 23, 2010 09:58

masz dwa wyjscia:
-jedziesz do gazownika i mowisz mo ze jest zwarcie z masa na sondzie przy jezdzie na LPG i wtedy on moze zmieni elmlacje a moze zmieni cenralke
- robisz samemu kabelek i patrzysz jak jest ustawiona emulacja
W cenralce nie ma o popsuc jak podlaczysz kabel, mozesz najpierw zapisac ustawienia na dysk a pozniej samemu grzebac, jak poszukasz w necie to z pewnoscia znadziesz screene z prgramu jakie trzeba poustawiac wartosci w programie
najpierw poszukaj w necie co i jak posutawiac a pozniej podejmiesz decyzje czy robisz samemu czy jedziez do gazownika
ja na twoim miejscu sprawdzilbym jaka jest emlacja, przelaczyl na inna lub ja wylaczyl jak mozna i zobaczyl czy wyskakuje blad, jezeli wyskakuje to centralka do wymiany bo cos robi zwarcie, jezeli jest ok to rzeba ustawic odpowiednia emulacje
Ostatnio zmieniony ndz maja 23, 2010 10:07 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » ndz maja 23, 2010 10:07

agrala pisze:jezeli wyskakuje to centralka do wymiany bo cos robi zwarcie, jezeli jest ok to rzeba ustawic odpowiednia emulacje
Obawiam się że to pierwsze.... bo emulacja sama by się chyba nie przestawiała no nie?:.. a jakiś czas temu było wszystko w porządku... No cóż czyli rozumiem że są dwie przyczyny ?:> albo centralka lpg ?:> (czyli ten komputer jeśli rozumiem ?:>) a dwa zła emulacja.. ?... dodam jeszcze że czestotliwośc pojawianai błęu teraz się angle zwiekszyal.. bo wczesniej wyskakiwał jak mu się zachciało tak raz w tygodniu... a teraz jak mówie jak się przełaczy na lpg i wyskoczy błąd skasuje i od nowa wyskakuje... mam nadzieje ze to tylko ta emulacja.. się poustawia wszystko i będzie spokój.. bo szczerze mówiąc denerwuje mnie sam fakt ze więcej pali.. bo różnica w cenie tam jest z 5-6zł.... ale chodzi mi o fakt ze coś jest nie tak.. ja lubię jak jest wszystko w porządku D:..
Ostatnio zmieniony ndz maja 23, 2010 10:12 przez KaczorekPSW, łącznie zmieniany 1 raz.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz maja 23, 2010 10:16

poczytaj sobie ten temat
http://forum.opel24.com/bingo-m-ustawie ... t22029.htm
tu masz jak mozna elmulacje ustawic, zobaczysz co i jak mozna pozmieniac

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » ndz maja 23, 2010 10:20

który??:> ten
http://www.motoallegro.pl/item103916120 ... _akme.html

czy ten

http://www.motoallegro.pl/item103915742 ... z2009.html

[ Dodano: 23 Maj 2010 10:23 ]
a to bez róznicy chyab bo obydwa sa takie same.. :D wtyczke rozumiem ze ST.. :D?

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » ndz maja 23, 2010 12:48

agrala pisze:jaki znowu odpowiedni kabelek?
Może i komuś się chce zrobić kabelek za 10zł, ale np mi mimo że potrafiłbym to po prostu się nie chce :bajer:

Jeszcze raz powtórzę, że emulacja nie wpływa na spalanie gazu. A jeśli na benzynie nie ma tego błędu to nie sądzę, żeby sterownik był skopany, bo na benzynie i tak sygnał z sondy przechodzi przez przekaźnik w sterowniku.
Więc jeśli chodzi o spalanie to jeśli w sterownik sam w sobie jest ok, to do sprawdzenia będą ustawienie sterownika, może membrany w reduktorze, może filtr itp.
KaczorekPSW pisze:wtyczke rozumiem ze ST.. :D ?
http://www.motoallegro.pl/item103916120 ... _akme.html
Musisz sprawdzić jaką masz wtyczkę w swoim sterowniku bo będzie albo BL albo ST. Kabelek ma długość ok 20 cm i wystaje z wiązki ze sterownika.
Ostatnio zmieniony ndz maja 23, 2010 12:51 przez michajlow, łącznie zmieniany 2 razy.

Audi A3 1.8T AUM

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » ndz maja 23, 2010 13:14

michajlow pisze: Jeszcze raz powtórzę, że emulacja nie wpływa na spalanie gazu. A jeśli na benzynie nie ma tego błędu to nie sądzę, żeby sterownik był skopany, bo na benzynie i tak sygnał z sondy przechodzi przez przekaźnik w sterowniku.
Więc jeśli chodzi o spalanie to jeśli w sterownik sam w sobie jest ok, to do sprawdzenia będą ustawienie sterownika, może membrany w reduktorze, może filtr itp.
tzn. ja nie wiem czy emualcja wpływa na spalanie czy nie .. ale jeśli jest ona źle ustawiona i to wywołuje błąd.. a przez ten błąd więcej spala na 100%.... bo po skasowaniu błędu (gdy wyskakwial jeszcze tak ok raz w tygodniu) spalanie było normalne gdy błąd znowu wyskakiwał spalanie znowu wzrastało.

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » ndz maja 23, 2010 14:08

Więc inaczej. W II generacji instalacji LPG, sterownik gazu nie ma powiązania ze sterownikiem benzyny jeśli chodzi o dawkę paliwa. Ster LPG może wysyłać do ster Pb sygnał emulacji i to wszystko. Do ustalania dawki gazu sterownik LPG opiera się na wskazaniach sondy lambda. Możesz łatwo sprawdzić działanie sondy miernikiem elektronicznym jak było wspomniane w postach wyżej.
Emulacja służy tylko temu, żeby komp benzynowy nie rozstrajał się od wskazań sondy działającej na LPG, która działa przede wszystkim wolniej i inaczej reaguje na inny sposób zasilania paliwem.
Ostatnio zmieniony ndz maja 23, 2010 14:09 przez michajlow, łącznie zmieniany 1 raz.

Audi A3 1.8T AUM

Awatar użytkownika
KaczorekPSW
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KaczorekPSW » wt maja 25, 2010 17:33

emulacja sondy ustawiona była na masę ... przestawiłem ją na odłączenie .. teraz nie wyskakuje błąd zwarcie do masy tylko bodajże brak odczytu sondy czy coś w tym stylu nie pamiętam.. no ale to zrozumiałe że on wyskakuje.. zobaczymy teraz jak samochód będzie palił.. jak nie to jest jeszcze jedna opcja "przebieg" ... a tak cała reszta jest dobrze ustawiona...

michajlow
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michajlow » wt maja 25, 2010 21:40

Sonda falowała w całym zakresie obrotów? A zrobiłeś test podczas jazdy jak się sonda i krokowiec zachowuje? Daj jak możesz jakieś zrzuty ekranu z ustawień.
Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2010 21:42 przez michajlow, łącznie zmieniany 1 raz.

Audi A3 1.8T AUM

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”