Witam
Tez mam ABU i u mnie sie działo cos takiego ze czasami nie mogłem w ogóle zapalic (wskazówka obrotomierza nawet nie drgała jak rozrusznik krecił) wystarczyło poruszac kablami od czujnika halla i zapalał. W czasie jazdy tez potrafił zgasnąć albo wskazówka od obrotomierza spadała nagle do zera po czym znowu wracała na swoje miejsce. Badałem auto na kompie wszystko ok. Mysłałem ze to wina kabli, że po prostu gdzies jest któryś przerwany bo kazdy mi mówił ze czujnik halla albo działa albo nie działa i auto w ogóle nie zapali jakby był niesprawny. Okazało się że to była wina czujnika halla bo od czasu jak go wymieniłem wszystko jest dobrze, musiał chyba po prostu wolno umierac. Więc jezeli cos takiego Ci sie dzieje to wymieniaj.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro Wrz 20, 2006 17:10 ]
A co do wymiany czujnika halla w ABU jest to bardzo proste i nie dawaj zarabiac mechanikom (biorą za to chyba z 50 - 100 zł) tylko sam wymien.
Ja kupiłem orginalny czujnik halla Boscha z kostką (bo są i bez kostki tylko z kabelkami) na allegro za 140 zł (w komplecie z plastikowym kółkiem i bolcem i podkładkami)
1. Najpierw zaznacz połozenie aparatu zapłanowego zebys mógł pózniej wszystko miec tak jak przed rozkręceniem
2. sciągnij kopułkę rozdzielacza
3. odkręć 2 śruby którymi jest przymocowany aparat do silnika
4. wyciąg aparat
5. zapamietaj połozenie plastikowego kółka z wystającym bolcem (nie wiem jak to sie nazywa
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
) bo mozna go załozyc w 2 połozeniach
6. wybij bolec zabezpieczający i uwazaj zeby plastikowego bolca nie uszkodzic
7. nie zgub metalowych podkładek
8 wyciąg tulejke wraz z osłona metalowa do odczytu impulsów
9. teraz masz obudowe rozdzielacza do której jest przykręcony czujnik halla 2 srubkami
10. poskładac w odwrotnej kolejności
Jakby coś to służe pomocą
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)