Stukanie panewki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
chyba Cie chcieli na kaske naciągnąć albo żeby postał i powiedzieliby,Golfiarz217 pisze:Ej no to nie weim kuzwa co mi nadgadlio bo mechanik powiedział mi że trzeba silnik wyjąc żeby sprawdzic
że wyjmowali , jak miske odkręcisz po spuszczeniu oleju to masz dostęp
do dołu silnika a tym samym do wszystkich panewek
oj śmierdzi mi tu oszustwem i naciąganiem klienta ....
[ Dodano: Czw Mar 29, 2007 22:39 ]
są też tańsze Golfiarz217 i bardzo prosto samemu je wymienić możnabodzio_j pisze:Zazwyczaj padają korbowodowe, są bardziej narażone na obciążenie.
tylko klucz dynamometryczny do dokręcania śrub jest niezbędny, tylko szlif wału w warsztacie
Golfiarz217 pomyślałem wiesz czemu chcą silnik wyciągac bo szlifu sami dołem nie moga zrobić
i wał jak i blok bo to ma być razem zrobione i spasowane do nowych panewek
chcą oddać do wyspecjalizowanych zakładów a sami mieliby Ci poskładać do kupy
i to dlatego myślę że wyścignąć chcieli silnik
sam jestem na tym samym etapie u siebie tym razem w swoim aucie to dlatego tak sądzę
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Jeśli silnik nie jest wyjechany, trzyma kompresję, to do wymiany panewek nie trzeba szlifować bloku-to są już dość duże koszty (szlif,tłoki,pierścienie,uszczelki).Robiłem szlif wału - 120zł i mechanik jakoś go wyjął bez wyciągania silnika(nie wiem jak).RobertP pisze:Golfiarz217 pomyślałem wiesz czemu chcą silnik wyciągac bo szlifu sami dołem nie moga zrobić
i wał jak i blok bo to ma być razem zrobione i spasowane do nowych panewek
chcą oddać do wyspecjalizowanych zakładów a sami mieliby Ci poskładać do kupy
i to dlatego myślę że wyścignąć chcieli silnik
bodzi_j nie miałem na myśli szlifu bloku, cylindówbodzio_j pisze:Jeśli silnik nie jest wyjechany, trzyma kompresję, to do wymiany panewek nie trzeba szlifować bloku-to są już dość duże koszty (szlif,tłoki,pierścienie,uszczelki).Robiłem szlif wału - 120zł i mechanik jakoś go wyjął bez wyciągania silnika(nie wiem jak).
ale wał w miejsach jego położenia i spasowanie właśnie
z nowymi panewkami głownymi, jak to w takich zakładach nazywają
chyba wyosiowanie wału czy jakoś tak ..., podobnie robi się z wałkiem
rozrządu jak do szlifu i wymiany mostków/panewek górnych to wałek
dawać należy z głowicą, ale można i sam wał dać do "szlifu"
i da się wyciągnąć bez wyjmowania, robiłem to
tak przy okazji powiem np. w motocyklach tam najczęściej daje się same wałki do szlifu
ja tak robiłem w swoich pozacieracnych dwusuwach na początku lat 90-tych
tak poza tym to się z Tobą oczywiście zgadzam w 100%
btw
kurcze 2:20 a bodzio_j nie śpi tylko pomaga innym, postawić mu
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
spoko, spoko
jest w olsztynie taki serwis co coś takiego robi
a spotkałem sie sam przypadkiem jak robiłem u nich głowicę
a jak możesz opisz może swoją motedę dopasowywania panewek, pieścieni ...
bodzio_j pisze:Ze szlifem bloku w miejscu gdzie są panewki nie spotkałem się.
jest w olsztynie taki serwis co coś takiego robi
a spotkałem sie sam przypadkiem jak robiłem u nich głowicę
jasne !bodzio_j pisze:A wał można szlifnąć, wypolerować, dopasować panewki, pierścienie oporowe i ma grać.
a jak możesz opisz może swoją motedę dopasowywania panewek, pieścieni ...
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
Golfiarz217, ceny części mogą być różne, musisz zorientować się w hurtowniach.Komplet panewek (główne,korbowodowe),uszczelka pod misę,simeringi,olej,filtr oleju,pierścienie oporowe,no i robocizna mechanika.Po ok 1000km ponowna wymiana oleju.Myślę,że zbliżysz się do 1000zeta.Ale najpierw obejrzyj te panewki.Może okazać się,że nie trzeba szlifu, a wtedy koszty spadają.
ja Ci powiem na swoim przykładzieGolfiarz217 pisze:Jak ma mnie to wynieśc 1000zł to ja pierd... taka robote
ale oddawalem wszystko do zakładu, oczywiście sam silnik rozebrałem
i zawiozłem
to dół silnika czyli wszystkie panewki i szlif wycenili mi na 800zł brutto
ale powiedziałem że rachunek mi nie jest potrzebny ani żaden paragon i chce taniej, to zapłaciłem 650zł
ale oczywiście można to zrobić taniej ... tylko trzeba odszukac niedrogiego szlifierza
i kupować samemu części ...
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- Golfiarz217
- Ma gadane
- Kontakt:
No wieć witam ponownie:) z ta panewka moją to poważna sprawa wyszła mam silniczek do remontu i troche pójdzie po kieszeni ale ja nie o tym...Mam pytanko mój dobry kolega powiedział mi że jak wał idzie do szlifu to samochód traci moc i taki wał jest prakgycznie do dupy....Napiszczie mi czy to prawda i jak to jest bo u mnie bedzie robiony generalny remont. Mi sie wydaję że osiągi powinny się poprawić. Jak to jest . Napiszcie mi coś na ten temat