do 160 gnie jak strzała, zapne 4 bieg i... lipa :/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jest pewnie jak pisze SToRM-5500 to moc maksymalna i powyżej tej prędkości obrotowej silnik traci moc-na ogólnym wykresie charakterystyki leci ostro w dół-pewnie na niższych biegach silnik kręci się dalej ale przy wysokich prędkościach opory powietrza i toczenia są tak wielkie,że silnik ni8e ma siły szybciej się pokręcić
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
Dokładnie nie ma MOCY !
Zgodnie z instrukcją 1,8 RP 90KM powinien isc jakies 175 km/h - to jest predkosc ktora powinien uzyskac na 4 biegu przy predkosci obrotowej dla mocy maksymalnej - jeśli tego nie uzyskujesz to znaczy że silnik nie jest w stanie osiągnąc mocy maksymalnej.
W rzeczywistej jezdzie moc potrzebna do poruszania pojazdu w danym momencie zależy de fakto od prędkości z jaką porusza się pojazd, bo prędkość okresla opór powietrza, równoważony przez moc. czyli np. na 2 biegu przy 80km/h (przyjmijmy ze to jest np. 5000 obr/min) ta moc jest mniejsza niż na 3 biegu przy 120 km/h (też 5000 obr/min), i to samo z 4 biegiem przy 160 km/h.
Jesli na 4 biegu nie możesz przekroczyć 165 km/h to możesz przyjąć że masz mocą taką jak 1,6 - czyli ok 75 KM, jeśli 150 km/h to ok 55 KM (tak jak 1,3)
Wszystko przy założeniu że licznik nie oszukuje - to można sprawdzić

Zgodnie z instrukcją 1,8 RP 90KM powinien isc jakies 175 km/h - to jest predkosc ktora powinien uzyskac na 4 biegu przy predkosci obrotowej dla mocy maksymalnej - jeśli tego nie uzyskujesz to znaczy że silnik nie jest w stanie osiągnąc mocy maksymalnej.
W rzeczywistej jezdzie moc potrzebna do poruszania pojazdu w danym momencie zależy de fakto od prędkości z jaką porusza się pojazd, bo prędkość okresla opór powietrza, równoważony przez moc. czyli np. na 2 biegu przy 80km/h (przyjmijmy ze to jest np. 5000 obr/min) ta moc jest mniejsza niż na 3 biegu przy 120 km/h (też 5000 obr/min), i to samo z 4 biegiem przy 160 km/h.
Jesli na 4 biegu nie możesz przekroczyć 165 km/h to możesz przyjąć że masz mocą taką jak 1,6 - czyli ok 75 KM, jeśli 150 km/h to ok 55 KM (tak jak 1,3)
Wszystko przy założeniu że licznik nie oszukuje - to można sprawdzić
TDPower
Sam to wymysliles?ppoll27 pisze:Zgodnie z instrukcją 1,8 RP 90KM powinien isc jakies 175 km/h - to jest predkosc ktora powinien uzyskac na 4 biegu przy predkosci obrotowej dla mocy maksymalnej - jeśli tego nie uzyskujesz to znaczy że silnik nie jest w stanie osiągnąc mocy maksymalnej.
ABS 1.8 8V 90 KM prszy seryjnej skrzyni do odciecia leci na czwartym biegu do 160 km/h..
Czyli teraz jak mam 150 konny motor, a na czwartym biegu wyciagam tlyko 170, bo na tyle skrzynia pozwala, to znaczy ze mam jakies 100 KM?ppoll27 pisze:Jesli na 4 biegu nie możesz przekroczyć 165 km/h to możesz przyjąć że masz mocą taką jak 1,6 - czyli ok 75 KM, jeśli 150 km/h to ok 55 KM (tak jak 1,3)

Konkretnie to co napisałem tyczy się tylko modeli mk2 (ten sam opór powietrza) i tych silników które opisałem (konkretnie 1,3 1,6 i 1,8 90KM) - w nich maksymalną prędkość w instrukcji podają na 4 biegu (możesz sprawdzić w instrukcji mk2), i skrzynie przy tych silnikach sie nie różnią przełożeniem 4 biegu - dlatego uważam że mniej więcej można to tak porównać.SToRM pisze:Sam to wymysliles?ppoll27 pisze:Zgodnie z instrukcją 1,8 RP 90KM powinien isc jakies 175 km/h - to jest predkosc ktora powinien uzyskac na 4 biegu przy predkosci obrotowej dla mocy maksymalnej - jeśli tego nie uzyskujesz to znaczy że silnik nie jest w stanie osiągnąc mocy maksymalnej.
ABS 1.8 8V 90 KM prszy seryjnej skrzyni do odciecia leci na czwartym biegu do 160 km/h..
Czyli teraz jak mam 150 konny motor, a na czwartym biegu wyciagam tlyko 170, bo na tyle skrzynia pozwala, to znaczy ze mam jakies 100 KM?ppoll27 pisze:Jesli na 4 biegu nie możesz przekroczyć 165 km/h to możesz przyjąć że masz mocą taką jak 1,6 - czyli ok 75 KM, jeśli 150 km/h to ok 55 KM (tak jak 1,3)
ABS to silnik z mk3 - zobacz sobie w instrukcji na którym biegu podają jego maksymalną (175 km/h) i zobacz jaką ma skrzynię (przełożenia) i będziesz wiedział z którym modelem mk3 możesz go porównać. Nie można porównywać mk3 z mk2 bo buda jest inna - czyli inny Cx i inna powierzchnia czołowa.
To co napisałem wynika z praw fizyki - z im większą prędkością jedziesz tym większą potrzebujesz moc na zrównoważenie oporu powietrza.
"Czyli teraz jak mam 150 konny motor, a na czwartym biegu wyciagam tlyko 170, bo na tyle skrzynia pozwala, to znaczy ze mam jakies 100 KM? "
Tak w tym momencie na czwartym biegu przy 170 km/h można przyjąc że potrzebujesz na to jakieś 90-100 KM, a to że masz 150 KM pozwoli ci jeszcze pociągnąć do ok. 210-220 (np. dla Cx=0,32 i powierzchni czołowej 2m^2 czyli przeciętnej) chyba że się skończą obroty i biegi.

TDPower
Czyli na 3-biegu ciagniesz do 150 ????? Jesli licznik ci nie oszukuje , to na 3-biegu przy 150 masz 6500obr !!!!!!!!!!! To nie KR , RP nie trawi w zasadzie obrotów powyżej 5500 , a sprostując swoja moc max osiaga przy 5250obr.DroopS pisze:wiec do 160 idzie jak pocisk - normalnie GTI 8V nie moga dam mu rady, poczym jak przy 150 zapne 4 i mu wciskam to juz juz łapie muła i nie chce ciagnac
Jesli do 160 idzie ci jak burza to tylko sie cieszyc, nie licz na to że powyżej 160 RP bedzie ci jeszcze ostro ciagnał , powyżej tej predkości to już tylko sie toczy i powoli rozpędza do kresu swych mozliwości, które leżą w okolicach 180km/h
[ Dodano: Czw Lut 22, 2007 16:06 ]
Nie mozna porównywać predkości masymalnych na 4-biegu bo rózne skrzynie mają rózne przełożenia , liczy sie prawdziwy Vmax jaki sie osiagnie czy to na 4-tym czy na 5-biegu.ppoll27 pisze:w nich maksymalną prędkość w instrukcji podają na 4 biegu (możesz sprawdzić w instrukcji mk2), i skrzynie przy tych silnikach sie nie różnią przełożeniem 4 biegu - dlatego uważam że mniej więcej można to tak porównać.
Podam prosty przykład , golf 2 1.8 RP czyli 90KM , Vmax tego auta to około 180
- na skrzyni 4T Vmax=180 osiąga bez problemu na 4-biegu przy 5500obr,
- na skrzyni AUG na 4-biegu w zyciu nie poleci tyle bo krótka skrzynia nie pozwala na to, trzeba dopiero zapiąc 5-bieg i na 5-biegu przy 5400obr osiagnie równe 180km/h
Obie te skrzynie były montowane w RPku i tu jest najlepszy przykład że nie mozna porównywać mocy auta po tym ile wyciągnie na 3- czy 4-biegu , bo ten sam RP ze skrzynia 4T na 4 poleci 180 , a z AUG na 4 kręcąc do odciecia czyli az do około 6500 osiagnie tylko 156km/h
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
widze kazdy układa inna historie... wiec generalnie wczoraj testowałem rp z innym autem i okazało sie ze jak u mnie na liczniku jest 160 to u osoby obok jest 170 
generalnie golf poleci te 180 ale zciezkimi trudami i naprawde trzeba czasu oraz drogi aby go bujnąc... ale generalnie to ja go ciagne do 6000 i zmiana biegu i tak np przy 120 robie redukcje z 5 na 3 i wciskam w podłoge i rwie do ok 150, zmiana biegu 160 - na chwile sie zatrzymuje, i w tempie zółwia przesówa ale to naprawde woooolno trwa i dlatego ciekawiło mnie czy to normalne czy nie....
teraz mam zamiar sprawdzic jak sie auto bedzie zachowywac na skrzyni 4-ero biegowej z golfa MK1 GTi
wogóle nie moge nzalesc w necie oznaczen skrzyn i ich przełożen ;( jak by mi ktoś pomógł to byłoby super - tu na vw.golf owszem znalazłęm ale nie wszystkie skrzynie...brakuje mi danych poprostu... a i jeszcze jedno bo czytałem z epadł zarzut ze z silnikiem cos nie tak - wiec sprostuje - silnik przeszedł generalke z moimi poprawkami i zapraszam do łodzi aby zobaczyc jak to jedzi - ogółem w moim miescie GTi 8 V nie chca sie z emna sprawdzac
tylko ten V-max mnie zastanawia...

generalnie golf poleci te 180 ale zciezkimi trudami i naprawde trzeba czasu oraz drogi aby go bujnąc... ale generalnie to ja go ciagne do 6000 i zmiana biegu i tak np przy 120 robie redukcje z 5 na 3 i wciskam w podłoge i rwie do ok 150, zmiana biegu 160 - na chwile sie zatrzymuje, i w tempie zółwia przesówa ale to naprawde woooolno trwa i dlatego ciekawiło mnie czy to normalne czy nie....
teraz mam zamiar sprawdzic jak sie auto bedzie zachowywac na skrzyni 4-ero biegowej z golfa MK1 GTi

"...ludzie zapominają o czymś takim jak pasja to ona nie pozwala mi powiedziec basta..."
Tutaj masz jakie skrzynie wystepowały z jakimi silnikami : http://vw-scene.info/porada20.htmlDroopS pisze:wogóle nie moge nzalesc w necie oznaczen skrzyn i ich przełożen ;( jak by mi ktoś pomógł to byłoby super - tu na vw.golf owszem znalazłęm ale nie wszystkie skrzynie...brakuje mi danych poprostu...
A tutaj masz wartości przełożeń wszystkich skrzyń biegów : http://www.doppel-wobber.de/
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
DroopS, daj mi swój email to wysle ci skrypt w Excelu w którym mozna obliczac predkości dla róznych skrzyn na poszczególnych biegach , to może pomoże ci ocenie danej skrzyni pod twoje potrzeby
bede wdzieczny 
oto moj meil
[email protected]
lub drugi meil
[email protected]
pozdro i wielkei dziki

oto moj meil
[email protected]
lub drugi meil
[email protected]
pozdro i wielkei dziki

"...ludzie zapominają o czymś takim jak pasja to ona nie pozwala mi powiedziec basta..."