no ciekawe... to moze jednak jest oplacalne takie cos jak bede mial nadmiar kasy to zakupie i przetestujeJanosik pisze:Hmm A tu mozna zauwazyc ze im cieplejsze paliwo to tym mniej sie go pali
Takie elektryczne podgrzewanie paliwa jest stosowane wlasnie w ciezarowkach (np. Volvo FH12) gdzie w baku jest taka niby grzalka co ogrzewa paliwko, ze swojego doswiadczenia wiem ze jak byl wlaczony ten podgrzewac to mniej ta wielka bestia paliła
Diesel - Podgrzewacz do ON ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Janosik
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tego sheisu nie kupuj z allegro male efekty daje (chociaz mozesz kupic dla przetestowania i zaspokojenia swojej ciekawosci)
Zeby dawalo wieksze musialo by w krutkim czasie podgrzewac paliwo przez nie przechodzace a co mi kumple opowiadali to szybko to to nie nagrzewa paliwa
Najlepiej miec cos podobnego ale w baku zeby caly czas podgrzewalo w nim paliwo wtedy nie potrzeba by tego filtra z podgrzewaczem (ale z montazem tego tam to jush wysha szkola jazdy - przynajmniej tak mi sie zdaje na dzien dzisiejszy)
Zeby dawalo wieksze musialo by w krutkim czasie podgrzewac paliwo przez nie przechodzace a co mi kumple opowiadali to szybko to to nie nagrzewa paliwa
Najlepiej miec cos podobnego ale w baku zeby caly czas podgrzewalo w nim paliwo wtedy nie potrzeba by tego filtra z podgrzewaczem (ale z montazem tego tam to jush wysha szkola jazdy - przynajmniej tak mi sie zdaje na dzien dzisiejszy)
A-point Audi Service Amsterdam
no wlasnie ja takze o tym mowie ale jakby spotkac gdzies tansze i zamontowac jeden z drugim to by cos to daloatomic pisze:Tak sie zastanawiam na wiosne jak mrozy opadna taki podgrzewacz bylby super sprawa jakby ktos chcial na "frytkach" jezdzic bo wiadomo ze tam problem jest z gestoscia oleju a po podgrzaniu problem znika
Wczoraj widzialem w kauflandzie OL 2.5 zl /litr
a jesli chodzi o grzalke do zbiornika to musiala by byc ona bardzo duzej mocy by zagrzac np "tylko" 50l ropy! a jak chcemy przejechac tylko 20km? (w wiekszosci przypadkow jest nawet mniej) to zanim cos tamm zacznie sie podgrzewac to juz bedziemy na miejscu.
i mysle, ze mniej jest kombinowania z zalozeniem trakiego przeplywowego podgrzewacza (lub nawet dwoch) niz takiej grzalki do zbiornika i uszczelnienia jej...
- Janosik
- Mały gagatek
- Kontakt:
Corvax, ja to zauwarzylem wlasnie w ciezarowkach ( jezdze jush kawalek czasu) i taka mi sie nasunela odpowiedz. Sprwdzalem to pare razy na trasie. W ciezarowkach jest ten wlacznik na pogrzewanie paliwa w baku i jak jest wyl. to spalanie bylo wieksze a jak wl. to mniejsze (predkosci byly powiedzmy takie same -- -- ogranicznik predkosci na pompie -- -- i warunki pogodowe i czas jazdy do siebie zblizone ) Napoczatku to sam bylem zadziwowany co jest
I gdzies sie u nas na forum z tym spotkalem (chyba jak ktos poruszl temat termostatow juz nie pamietam ale to bylo dos niedawno) ktos o tym wspominal
Fakt jak mamy maly odcinek do przejechania to nawet nie oplaca sie go wlanczac
Ja to ujolem tak na proste myslenie napewno jest jakies logiczne wytlumaczenie
I gdzies sie u nas na forum z tym spotkalem (chyba jak ktos poruszl temat termostatow juz nie pamietam ale to bylo dos niedawno) ktos o tym wspominal
Fakt jak mamy maly odcinek do przejechania to nawet nie oplaca sie go wlanczac
Ja to ujolem tak na proste myslenie napewno jest jakies logiczne wytlumaczenie
Ostatnio zmieniony wt lis 22, 2005 18:57 przez Janosik, łącznie zmieniany 1 raz.
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wujek który jezdzi na TIR-ach opwiadał że rosjanie w latach 70 jak jescze jezdziły u nich same ZIŁ-y i KAMAZ-y KRAZ-y itp. radzili sobie tak przy dużych mrozach że w baku zatapiali 3 zlutowane żarówki oczywiście podłączone a polacy zresztą ich podpatrywali i stosowali to również w swoich ciągnikach .Janosik pisze:
pozdro flat
pytanie:
odpowiedz:zex pisze:czytałem wszystie posty i jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Może napisałby ktoś konkretnie które modele i jakie roczniki mają ten podgrzewacz a które nie. Mój to 1,9d 1993 i nie wiem czy mam cos takiego czy nie. Z góry dla fachowca dzięki <peace>
Cinek pisze:Do filtra wchodzą cztery weze jedenz nich to napływ ciepłego paliwa od straony pompy wtryskowej!
podgrzewacz jest w filtrze paliwa. jak masz 4 rurki do podłączenia w filtrze to masz podgrzewacz, a jak nie masz 4 tylko 2 to nie masz ale zasze możesz założyć nowy filtr z podgrzewaczem...tylko zamiast wężyk powrotu paliwa z pompy do zbiornika puszczasz go najpierw do filtra i z filtra dopiero do zbiornika