[mk3]Niska temperatura silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kiler pisze:...nie mam nic więcej do dodania do wypowiedzi djset'a... Nie ma temperatury - pali i pali tak, co by ją uzyskać i tyle...
Pozdr.
Pytanko do killer . Ile jezdziłes bez termostatu ?? Czy związku z tym odziałało to w jakis sposób negatywny na silniku ??
Z góry dzieki za odp
PS ja kupiłem auto bez termostatu własnie mam wątpliwości takie
-
- Forum Master
Panowie spokojnie .Zsumujmy po 1: silnik musi miec około 90 st c aby jego praca i wydajnośc była jak najlepsza .Czy nie tak???Po 2: jak tak niejest to OCZYWISCIE żre jak świnia bo na zimnym jeżdzi.Po 3: jak jezdzisz krótkie trasy i po mieście to tez się ninagrzeje no bo kiedy ??? Po 4: PODSTAWA TO SPRAWNY TERMOSTAT. Po co te nerwy trza go wymienić .Przy okazji może pompa wodna też już ma dosyć ???Jak dobrze pamiętam to pompa wodna napina rozrzad w tym autku.jka sie mylę to poprawcie a jak nie to kiedy wymieniałeś rozrząd a i przy wymianie rozrządu powinieneś też wymienić napinacz czyl pompę.Pozdrawiam
...Janek82 pisze:Pytanko do killer . Ile jezdziłes bez termostatu ?? Czy związku z tym odziałało to w jakis sposób negatywny na silniku ??

Pozdr

:bylo: :bajer:
A, że tak spytam: co ma wsólnego temp. oleju z temp. płynu chłodzącego?? Przecież to dwa różne obiegi.Kiler pisze:temperatura pracy nieoptymalna - temp. oleju za niska – większe tarcie/gorsze smarowanie - szybsze zużycie
Jeden kolega raz przegrzał firmowy samochód z dieslem, a drugi przytarł(!) silnik w Mercedesie (podczas ostrej jazdy przyblokowało się tylne koła na zakręcie). W jednym i w drugim przypadku temp. płynu chłodzącego była w normie - zawiniło przegrzanie oleju.
Olej, smarując, bardzo intensywnie pracuje w silniku (na tej samej zasadzie nagrzewa się olej w skrzyni biegów) chłodzi też denka tłoków, a w TDx chłodzi również turbine - moim zdaniem temp. oleju rośnie zdecydowanie szybciej niż płynu chłodzącego.
-
- Forum Master
Jedno z drugim współpracuje i ma dużo wspólnegochoć niebezpośrednio .Płyn chłodniczy chłodzi czyli odbiera nadwyżki temperatury,e poprostu ma zapewnić dla silnika optymalne warunki pracy czyli około 90 st C.Jak wiemy z budowy silnika cylindry są otoczone płaszczem wodnym i oddają nadmiar temp do płynu chłodzącego.Olej ma za zadanie przedewszystkim zapewnić smarowanie wszystkich współpracujących elementów silnika w środku.Jeżeli jedno z nich nawali to drugie niezastąpi ale też i niepomoże.W przypadku twoich kolegów to płyn robił swoje a silnik miał takie przeciążenia że olej niepodołał takim warunkom .Jak silnik jest za zimny to tarcie jest wieksze i olej ma cięższą pracę a jak jest zagorący to olej robi sie za rzadki i traci swoje właściwości smarujące a czemu bo układ chłodzenia jest do bani.Jedno z drugim musi współgrać bezapelacyjnie.Może niezabardzo obrazowo wytłumaczyłem ale sie starałem.
termostat wymien.Kapibara pisze:witam ja mam silnik SB niedawno kupiony i wskazowka jest prawie na przedostatniej kresce na temperaturze z teog co mowice to chyba zle, myslicie ze to tez termostat albo czujnik wentylatora? osobiscie myslalem ze tak ma byc
ma bardzo wielemuchenz pisze:A, że tak spytam: co ma wsólnego temp. oleju z temp. płynu chłodzącego?? Przecież to dwa różne obiegi.
a co ma tylne kolo do temperatury silnika??? hahahahahamuchenz pisze:Jeden kolega raz przegrzał firmowy samochód z dieslem, a drugi przytarł(!) silnik w Mercedesie (podczas ostrej jazdy przyblokowało się tylne koła na zakręcie). W jednym i w drugim przypadku temp. płynu chłodzącego była w normie - zawiniło przegrzanie oleju.
pewnei zablokowalo łozysko lub przegrzane hamulce
Tomasz Żaguń, masz racje w 99%!

pozdrawiam,
aha! jak masz klopoty z utrzymaniem temp silnika to wymein termostat! tylko na filmowy WAHLERA to bedziesz mial pewnosc ze jest ok! mozesz go kupic u Kiler'a,

[ Dodano: Wto Gru 13, 2005 10:59 ]
aha, koniec tematu! wymienic termostat i juz!
...no ja Ci tego nie będę tłumaczył... Koledzymuchenz pisze:A, że tak spytam: co ma wsólnego temp. oleju z temp. płynu chłodzącego?? Przecież to dwa różne obiegi.

Fakt, że to dwa obiegi..., ale to dwa obiegi jednego urządzenia więc muszą być ze sobą powiązane…
Zoltecek - wymień ten termostacik, ale już

Pozdr

:bylo: :bajer:
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja wlasne9i grzalem silnik na postoju i temperatura dochodzi do 100 i nei idzie dalej. wiatrak sie ne iwlancza wcale nawet przejechalem sie kawalek i sie nei wlaczyl. wiec to pewnei ten czujnik wiatraka po ktorego chyab zaraz pojade, a przy jakiej temp ma sie wlanczac duzy obieg?
[ Dodano: Wto Gru 13, 2005 12:07 ]
hmmm chyab wiem czemu sie wentylator nei wlancza bo dol chlodnicy sie ne inagrzal, jak patrzylem to gora byla ciepla a dol zimni8ejszy i dlatego czujnik nei zadzialal. w dieslach wiatrak ma sie wlaczyc przy temp 93-98
[ Dodano: Wto Gru 13, 2005 12:07 ]
hmmm chyab wiem czemu sie wentylator nei wlancza bo dol chlodnicy sie ne inagrzal, jak patrzylem to gora byla ciepla a dol zimni8ejszy i dlatego czujnik nei zadzialal. w dieslach wiatrak ma sie wlaczyc przy temp 93-98