A tej "olejowej" metodzie pomiaru cisnienia nie słyszałem. Tylko nie rozumiem dlaczego wyraźny skok cisnienia swiadczy o tym że są zużyte pierścienie. Przecież w moemncie jak zaaplikujemy olej nad tłok, to podczas sprężania tejże mieszanki jest nieco mniej miejsca, poza tym tłok jest uszczelniony od góry, więc dodatkowa porcja oleju go po prostu bardziej uszczelni i stąd ten wysoki skok. Aha..... teraz w zasadzie to sam zrozumiałem dlaczego wniosek że pierscienie wytarte. Poprostu role jak gdyby pierścienia pełni w tym momencie ten zaaplikowany olej. Czy dobrze myślę?
A co do dostawania się oleju, to własnie myślałem że tylko z powodu nieszczelnych pierscieni wzdłuż tłoka. Nigdy nie wiedziałem dlaczego za spalanie oleju sa odpowiedzialne uszczelki w zaworach. Z tego co mi się wydaje to uszkodzone uszczelki w zaworach pewnie też wpływają na stopien kompresji i dynamike silnika?
wielkie dzieki Panie Staszku za wyczerpujące odpowiedzi. Dzięki temu coraz wiecej wiem
[ Dodano: 18 Kwi 2008 18:20 ]
cysiek89, 1400 zł no to jeszcze nie jest tak źle. A powiedz mi jaki masz rocznik i przebieb w twoim 1.6 ? pierwszy raz sie spotkałem żeby ten silnik wpieprzał olej.
Volkswagen jednak to specjalista tylko w dieslach, tak samo jak BMW w benzynie. Jak biorą sie za coś innego żeby pooszerzyć horyzonty to im zawsze coś nie wyjdzie.