Jak odkręcić skorodowaną (przekręconą) śrubę na klucz imb.?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sq8bwh
- Ma gadane
każdą z tych śrub walisz centralnie 1x w łeb (jest ich 6) i odkręcasz normalnie imbusem tylko gwiazdką (tam orginalnie nie ma śrób z łbami sześciokontnymi!!! a bynajmniej ja się nie spotkałem.. chyba że ktoś wymieniał osłonę gumową i wymienił śróby na te z zestawu co ja osobiście nie polecam bo są miękie)czyś pisze:Ha, a mnie czeka odkręcanie śruby na półosi.
Muszę zdobyć torxa 9 i nabić (torx super sposób, tylko trzeba dorwać b. twardego, są też gęściej ząbkowane i może taki dorwę).
Albo podejdę od dołu wiertarką i przewiercę łeb 4-ką tak, żeby przełożyć jakiś cienki utwardzany pręt i przekręcę.
- MaSa_Golf
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Co do zaciskow, to zmienialem klocki rok temu, jedna sruba nie dala sie wykrecic, zabka, godzina motania, poszlo... dalem nowa srube imbusowa, w tym roku wymienialem klocki i co?? znow to samo, imbus sie przekrecil, wk**wilem sie, i poodcinalem te gumowe tulejki co w nich siedzi leb imbusa, i wymienilem wszystkie sruby na porzadne sruby na klucz 13... nie ma sily zeby tego oczkowym kluczem nie odkrecic wiec nastepna wymiana klockow bedzie juz (mam nadzieje) bezproblemowa
- sq8bwh
- Ma gadane
No jak jest na górze to tak.... ale jak przekręcisz półoś o 180 st. to będzie na dole...stonefree pisze:Pod warunkiem że jest podejście z młotkiem, co przy górnej śrubie i na samochodzie proste nie jestkrisvw pisze:jesli jest dobrze nabity torks
[ Dodano: Pon Cze 26, 2006 7:49 pm ]
tak się domyślałem ze już ktoś przy tym był...czyś pisze:sq8bwh, wiem, że tam jest torx, nie imbus. Tzn. był, nie poradzę nic na to, że poprzedni właściciel grzebał, grzebał i wygrzebał.
A z uderzeniem tej śruby młotkiem przerabiałem, nie idzie. Próbowałem toto przecinakiem ale ani drgnie.
Czyli torx 9 abo wiertarka i przetyczka
[ Dodano: Pon Cze 26, 2006 7:53 pm ]
Ale tam trzeba 10.8 bo przy 8.8 to już może być problem.. tam bez powodu takich twardych nie dają i imbusy się lepiej jednak sprawdzają przy odkręcaniu.. już to przerabiałem.Soczek pisze:wymienilem wszystkie sruby na porzadne sruby na klucz 13... nie ma sily zeby tego oczkowym kluczem nie odkrecic wiec nastepna wymiana klockow bedzie juz (mam nadzieje) bezproblemowa