[MK4] Na jakim oleju jezdza wasze golfiki?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mam mk II z przebiegiem ok. 250 tys. (większość z nas i tak nie wie, ILE NAPRAWDĘ przebiegu mają nasze "cuda")
Leję Lotosa 15W40 i jest ok.
Uważam, że przy dzisiejszych normach różnice między olejami, to różnice głownie reklamowe. Nie ma sensu przepłacać, trzeba pilnować, żeby wymieniać olej w miarę często i już.
Leję Lotosa 15W40 i jest ok.
Uważam, że przy dzisiejszych normach różnice między olejami, to różnice głownie reklamowe. Nie ma sensu przepłacać, trzeba pilnować, żeby wymieniać olej w miarę często i już.
-
- Ma gadane
a mk3 nie ma pompowtrysków? VW obecnie zaleca do nowych silników oleje z serii long life chyba castrola ale jesli sie myle to poprawcie mnie bo nie pamietam juz ktorego producenta olejów jest seria long lifepaolo pisze:no tyle wiem tylko tlumacze koledze roznice miedzy silnikami mk3 a mk4....im nowsze auto tym potrzebuje lepszego oleju, a wiec do konca nie zgadzam sie z kolega.okoG60 pisze:vw tylko stosuje pompowtryski jak by niebyło. głośniejsza praca silnika ale mniejsze spalanie i wieksza moc z porownaniem z silnikami z systemem comonrailpaolo pisze:mk4 ma na przyklad pompowtryski dla ktorych producent zaleca specjalny olej.
zapraszam do obejżenia mojego nowego nabytku, Nowe fotki:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2140557#2140557
tutaj moje byłe cacuszko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=127275
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2140557#2140557
tutaj moje byłe cacuszko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=127275
- paolo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no mk3 nie ma pompowtryskow dla silnikow TDI z pompowtryskiwaczami zaleca chyba olej Castrol z serii TFT czy cos kolo tegookoG60 pisze:a mk3 nie ma pompowtrysków? VW obecnie zaleca do nowych silników oleje z serii long life chyba castrola ale jesli sie myle to poprawcie mnie bo nie pamietam juz ktorego producenta olejów jest seria long lifepaolo pisze:no tyle wiem tylko tlumacze koledze roznice miedzy silnikami mk3 a mk4....im nowsze auto tym potrzebuje lepszego oleju, a wiec do konca nie zgadzam sie z kolega.okoG60 pisze: vw tylko stosuje pompowtryski jak by niebyło. głośniejsza praca silnika ale mniejsze spalanie i wieksza moc z porownaniem z silnikami z systemem comonrail
paolo napisał/a:
okoG60 napisał/a:
paolo napisał/a:
mk4 ma na przyklad pompowtryski dla ktorych producent zaleca specjalny olej.
vw tylko stosuje pompowtryski jak by niebyło. głośniejsza praca silnika ale mniejsze spalanie i wieksza moc z porownaniem z silnikami z systemem comonrail
no tyle wiem tylko tlumacze koledze roznice miedzy silnikami mk3 a mk4....im nowsze auto tym potrzebuje lepszego oleju, a wiec do konca nie zgadzam sie z kolega.
a mk3 nie ma pompowtrysków? VW obecnie zaleca do nowych silników oleje z serii long life chyba castrola ale jesli sie myle to poprawcie mnie bo nie pamietam juz ktorego producenta olejów jest seria long life
seria long life to nie seria olejów
Tylko wydłużony przebieg od przeględu do przeglądu (czyli od wymiany do wymiany oleju - wielkim skrócie).
Ci, którzy piszą, że niema żadnej różnicy pomiędzy silnikami tej samej pojemności pomiędzy MK3 a MK4 nawet nie wiedzą w jakim są błedzie.
Silniki (nawet te nowe) w MK4 1,4 i 1,6 mogą zużywać nawet 1litr oleju na 1000 km i jest to zgodne z normą
okoG60 napisał/a:
paolo napisał/a:
mk4 ma na przyklad pompowtryski dla ktorych producent zaleca specjalny olej.
vw tylko stosuje pompowtryski jak by niebyło. głośniejsza praca silnika ale mniejsze spalanie i wieksza moc z porownaniem z silnikami z systemem comonrail
no tyle wiem tylko tlumacze koledze roznice miedzy silnikami mk3 a mk4....im nowsze auto tym potrzebuje lepszego oleju, a wiec do konca nie zgadzam sie z kolega.
a mk3 nie ma pompowtrysków? VW obecnie zaleca do nowych silników oleje z serii long life chyba castrola ale jesli sie myle to poprawcie mnie bo nie pamietam juz ktorego producenta olejów jest seria long life
seria long life to nie seria olejów
Tylko wydłużony przebieg od przeględu do przeglądu (czyli od wymiany do wymiany oleju - wielkim skrócie).
Ci, którzy piszą, że niema żadnej różnicy pomiędzy silnikami tej samej pojemności pomiędzy MK3 a MK4 nawet nie wiedzą w jakim są błedzie.
Silniki (nawet te nowe) w MK4 1,4 i 1,6 mogą zużywać nawet 1litr oleju na 1000 km i jest to zgodne z normą
nie zgodne z normą tylko producent ustalił tak wysokie widełki brania oleju żeby nie musiał gwarancyjnie naprawiać silnika - typowo 1,6D,TD w golfie 2 miał normę nawet 1,5 litra na 1000km, co nie znaczy że ten silnik może tyle brac, tylko w przypadku reklamacji jeśli by brał np 1litr na 1000km to VW nie uzna tego jako silnika do naprawy...Gulfon pisze:1litr oleju na 1000 km i jest to zgodne z normą
[ Dodano: Pią Sie 11, 2006 4:18 pm ]
nie im nowsze auto tylko im bardziej wysilony silnik np 16zaworów zamiast 8. Jak będzie my tak uogólniać to dojdziemy do założenia że nowy silnik musi pracować na pełnym syntetyku a stary - nie.Gulfon pisze:im nowsze auto tym potrzebuje lepszego oleju, a wiec do konca nie zgadzam sie z kolega.