[mk3]Niska temperatura silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Petergo
- Mały gagatek
- Kontakt:
75KM także występowały więc może możedragon5555 pisze:Tak z czystej ciekawości to czy aby nie 90KM?Zoltecek pisze:Mam golfa III 1.8 75km
Czepiacie się tych termostatów przecież łatwo sprawdzić czy jest znacząca różnica temperatury przed i po termostacie i bedzie wiadomo a jeżeli jest uszkodzony czujnik temperatury to objawy bedą takie same
70-80 C
latem wymienilem termostat na Wahlera i teraz zima w golf 3 1.4 trzyma 70 stopni podczs jazdy w trasie troche nawet do 80 dochodzi. Co moze byc grane? Zły termostat?Jak postoi i popracuje dojdzie do 90 i wlacza sie wentylator wiec ok. Ale podczas jazdy to jest pewien problem z ta temperatrura. Dzieki za rade
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jesli masz ogrzewanie to czujnik wskaznika w zegarach tez to mialem a mysalame ze termostat. mozesz to sprzwdzic za pomoca termometra takiego co 100 co najmniejBartekN pisze:Na trasie wskazowka od temperatury nie podnosi sie,w miescie przy korkach dochodzi do 70C.Ogrzewanie dziala bardzo szybko.I tak sie zastanawiam co wymienic termostat czy czujnik?Jak uwazacie co moglo sie zwalic?
Caly czas sie zastanawiam co moze byc nie tak z ukladem chlodzenia w moim Vento.Sprawa wyglada nastepujaco:na trasie wskazowka lekko sie podnosi albo wogole,w miescie dochodzi do 70 stopni.Dzis jak byl zimny sprawdzalem czy obieg jest zamkniety czy otwarty.I wszystko ok,gorny waz byl cieply a dolny zimny,dopiero po jakims czasie dolny zaczal sie rozgrzewac.Gdy silnik pracowal na postoju wskazowka doszla do 90 i wlaczyl sie wentylator.I za bardzo nic juz z tego nie rozumiem.Jak sadzicie cos moglo sie popsuc.Bede wdzieczny za wszystkie wskazowki
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam
Bartek
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
- Paweł Marek
- V.I.P.
to że górny ciepły a dolny po jakimś czasie się nagrzewa to nie dowód że termostat sprawny, bo ręką nie wyczujesz czy otwiera się jak powinien przyz 87 stopniach czy wcześniej. To że wentylator się włącza przy 90 (powinien przy 95) moż oznaczać niewielką niedokładność wskazań, ale takie spadki temperatury do 70 w czasie jazdy to już prawie 100% dowód na niesprawność termostatu. Mam taki sam silnik jak ty i miałem takie same objawy. 3 lata się łudziłem że to wskaźnik szwankuje. w Końcu teraz przed zimą założyłem nowy termostat Whlera i jest wszystko OK. Tempreaturka stoi sobie cały czas na 90 stopniach, tylko jak szybko jadę na mrozie to spada do ok 85. Zmień termostat i się przekonasz że wszystko wroci do normy, może z wyj. tych zaniżonych o kilka stopni wskazań na licznikuBartekN pisze:I wszystko ok,gorny waz byl cieply a dolny zimny,dopiero po jakims czasie dolny zaczal sie rozgrzewac.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.