Witam! Wczoraj chyba trochę za mocno zatrzaskiwałem bagażnik bo nie chce mi się dzisiaj otworzyć. Normalnie otwierał się i zamykał z centralnego. Próbowałem otwierać kluczykiem - bez skutku. Mam wrażenie, że kluczyk w bagażniku przekręca się jakoś tak bez oporu.
Wszedłem do bagażnika od środka, zdjąłem ten kawałek plastiku w uchwycie w klapie, odkręciłem śrubkę, która jest pod spodem ale co dalej???
Może ktoś wie jak otworzyć klapę w takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Jak otworzyć klapę bagażnika od środka? Golf Variant
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dalej to odepnij cały plastik - mocnym szarpnięciem - wtedy będzie dojście do mechanizmukape pisze:zdjąłem ten kawałek plastiku w uchwycie w klapie, odkręciłem śrubkę, która jest pod spodem ale co dalej???
[ Dodano: Pią Maj 18, 2007 10:16 am ]
skoro wykręciłeś uchwyt to siedzi tylko na zapinkach - wiec trzeba ciągnać
Dzięki za podpowiedź - nie miałem śmiałości tak szarpać. Po powrocie z pracy spróbuję.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 18 Maj 2007 20:40 ]
Wszedłem do środka bagażnka i naciskając plastikową osłonę na klapie z góry w dół zwolniłem ją z górnych zaczepów. Potem odciągnąłem na środku od szyby do siebie i udało mi się wsadzić za plastik rękę i otworzyć klapę bagażnika.
Potem dopiero zdjąłem całą osłonę - po bokach i od dołu była przymocowana do blachy 8 kołkami plastikowymi z bolcami w środku (dobrze że wcześniej nie ciągnąłem za mocno bo pewnie bym pourywał).
Okazało się, że urwane jest aluminiowe mocowanie cięgiełka z drutu, które jest normalnie przymocowane z jednej strony do zamka (tego, który zamyka klapę) a z drugiej do mechanizmu z centralnego (to ta aluminiowa ułamana część). Obawiam się, że muszę wymienić całe to ustrojstwo
Może ktoś wie jak się to nazywa fachowo? Czy żeby to wymienić trzeba odkręcać mocowanie tablicy rejestracyjnej?
I jeszcze jedno - czy będę mógł wykorzystać wkład do zamka - wygląda, że jest ok. - nie chciałbym mieć pęku kluczy bez potrzeby.
Dzięki z góry za wszelkie informacje!
Pozdrawiam!
[ Dodano: 18 Maj 2007 20:40 ]
Wszedłem do środka bagażnka i naciskając plastikową osłonę na klapie z góry w dół zwolniłem ją z górnych zaczepów. Potem odciągnąłem na środku od szyby do siebie i udało mi się wsadzić za plastik rękę i otworzyć klapę bagażnika.
Potem dopiero zdjąłem całą osłonę - po bokach i od dołu była przymocowana do blachy 8 kołkami plastikowymi z bolcami w środku (dobrze że wcześniej nie ciągnąłem za mocno bo pewnie bym pourywał).
Okazało się, że urwane jest aluminiowe mocowanie cięgiełka z drutu, które jest normalnie przymocowane z jednej strony do zamka (tego, który zamyka klapę) a z drugiej do mechanizmu z centralnego (to ta aluminiowa ułamana część). Obawiam się, że muszę wymienić całe to ustrojstwo
Może ktoś wie jak się to nazywa fachowo? Czy żeby to wymienić trzeba odkręcać mocowanie tablicy rejestracyjnej?
I jeszcze jedno - czy będę mógł wykorzystać wkład do zamka - wygląda, że jest ok. - nie chciałbym mieć pęku kluczy bez potrzeby.
Dzięki z góry za wszelkie informacje!