Zapaliła się kontrolka oleju i pojawił się sygnał dźwiękowy.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- adurweb
- Użytkownik
- Kontakt:
Zapaliła się kontrolka oleju i pojawił się sygnał dźwiękowy.
Witam.
Jadę sobie dzisiaj spokojnie, aż tu nagle zaczęło mi coś piszczeć dwa razy i zapaliła się kontrolka oleju, po chwili sygnał ucichł i kontrolka się zgasiła - potem sytuacja się powtórzyła parę razy. Olej mam na odpowiednim poziomie, bo niedawno wymieniałem, więc sprawdziłem temperaturę silnika i było 104 stopnie, czy te sygnały ostrzegawcze oznaczały przegrzanie silnika? Jaka powinna być temp. max. Silnika? Dodam, że chłodnica mi zaczyna rosić (jeszcze nie cieknąć) w prawym dolnym rogu, jak dłużej postoi to widać ślad wody na zderzaku. Czy to może być przyczyną ewentualnego przegrzania silnika? Czy może wentylator mi się nie włącza?
Z góry dzięki.
Jadę sobie dzisiaj spokojnie, aż tu nagle zaczęło mi coś piszczeć dwa razy i zapaliła się kontrolka oleju, po chwili sygnał ucichł i kontrolka się zgasiła - potem sytuacja się powtórzyła parę razy. Olej mam na odpowiednim poziomie, bo niedawno wymieniałem, więc sprawdziłem temperaturę silnika i było 104 stopnie, czy te sygnały ostrzegawcze oznaczały przegrzanie silnika? Jaka powinna być temp. max. Silnika? Dodam, że chłodnica mi zaczyna rosić (jeszcze nie cieknąć) w prawym dolnym rogu, jak dłużej postoi to widać ślad wody na zderzaku. Czy to może być przyczyną ewentualnego przegrzania silnika? Czy może wentylator mi się nie włącza?
Z góry dzięki.
temperatura płynu chłodzącego powinn sie utrzymywać90 stopni , czasami może być troszke więcej , tylko to jest temperatura płynu , temperatura oleju , jeśli masz wskażnik do tego, moze byc większa , mały ubytek , jeśli masz w miare normalny poziom w zbiorniczku nie powinna byc przyczyną
[ Dodano: 18 Maj 2007 17:12 ]
moze po prostu masz uszkodzony czujnik ciśnienia oleju
[ Dodano: 18 Maj 2007 17:12 ]
moze po prostu masz uszkodzony czujnik ciśnienia oleju
skoro wode miałeś ponad 100 to automatycznie olej jest bardziej gorący , masz coś nie tak z układem chłodzenia , a olej im gorętszy to i bardziej rzadki , więc jak sie zapaliła kontrolka , to albo olej nie bardzo , albo czujnik ciśnienia , w najgorszym przypadku cos nie tak z pompą olejową , pasowało by sprawdzic ciśnienie na manometrze
[ Dodano: 18 Maj 2007 17:44 ]
bo jak układ olejowy ma dobre ciśnienie to olej moze mieć i 120 a nie powinno sygnalizować braku ciśnienia smarowania
[ Dodano: 18 Maj 2007 17:44 ]
bo jak układ olejowy ma dobre ciśnienie to olej moze mieć i 120 a nie powinno sygnalizować braku ciśnienia smarowania
- adurweb
- Użytkownik
- Kontakt:
Stan oleju mam dobry bo sprawdzałem, zresztą miesiąc temu go wymieniałem na Mobil 15/40. Tak jak pisałem wcześniej mam lekko przepuszczającą chłodnicę wody, więc może tu leży przyczyna? Silnik jest słabo schłodzony i olej się bardziej nagrzewa, tylko jeśli piszesz, że może być nawet 120 stopni, to dlaczego włącza się kontrolka oleju? Jak mam sprawdzić ciśnienie pompy olejowej?
wycieki z chłodnicy to nie przyczyna , a ciśnienie oleju jak nie masz manometru to jedż do kogoś kto ma , a mierzy sie ciśnienie wkręcając manometr w miejsce czujnika ciśnienia oleju , ciśnienie powinno być na biegu jałowym w temperaturze 80 stopni od 0,16 do 0,20 Mpa a przy obrotach 2500 na minute od 0,50 do 0,60 Mpa
- adurweb
- Użytkownik
- Kontakt:
No mam właśnie FILTRONA, obejrze go dokładnie. Czy to może być przez filtr?
[ Dodano: 18 Maj 2007 19:00 ]
Pamiętam, kiedyś czytałem, że po założeniu filtrona niektórym się zapalała kontrolka, może tak jest też u mnie? Wykręcę filtr i obejrzę go, na co powinienem zwrócić uwagę? Czy odrazu go wywalić?
[ Dodano: 18 Maj 2007 19:00 ]
Pamiętam, kiedyś czytałem, że po założeniu filtrona niektórym się zapalała kontrolka, może tak jest też u mnie? Wykręcę filtr i obejrzę go, na co powinienem zwrócić uwagę? Czy odrazu go wywalić?