PS. autko idzie jutro do mechanika, ale wolałabym wiedziec od was co i jak, żebym na blondi nie wyszła.

dzięki z góry!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
apaczka pisze:Mam od tygodnia VW Golf (1993r.)1.6 z gazem.. niezgłasza mi sie sonda lambda, jakie sa skutki takiej awarii. czy większe spalanie, itd. prosze o info.Co autko robi wówczas nieprawidłowo... zauważyłam na razie spadek obrotów, brak mocy...ale na to porady juz dostałam. chyba ze ta sonda tez to powoduje.
PS. autko idzie jutro do mechanika, ale wolałabym wiedziec od was co i jak, żebym na blondi nie wyszła.![]()
![]()
dzięki z góry!
wielkie dzieki! mój tez jest zamulony! pewnie to jest to!raf1al pisze:apaczka pisze:Mam od tygodnia VW Golf (1993r.)1.6 z gazem.. niezgłasza mi sie sonda lambda, jakie sa skutki takiej awarii. czy większe spalanie, itd. prosze o info.Co autko robi wówczas nieprawidłowo... zauważyłam na razie spadek obrotów, brak mocy...ale na to porady juz dostałam. chyba ze ta sonda tez to powoduje.
PS. autko idzie jutro do mechanika, ale wolałabym wiedziec od was co i jak, żebym na blondi nie wyszła.![]()
![]()
dzięki z góry!
zepsuta sonda powoduje lub może powodować:
spadek lub wzrost obrotów , nierówna praca silnika, duże spalanie bądź za uboga mieszanka w pewnych zakresach obrotów grozi wypaleniem zaworów lub uszczelki, spadek osiągów + makabryczne zużycie paliwa!
w moim przydatku obroty mi sie zawieszały na 1500 lub 2000obr/min + 17 litrów na 100km i zamulony jak nie wiem aha jeszcze czarny dym z rury na Pb!
jeśli coś pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi!
mechanik, ba elektronik podpiął mi sie laptopem do autka i powiedział dokładnie tak "o sonda lambda sie nie zgłasza". Tyle wiem.stempel72 pisze:Generalnie uwalona sonda powoduje zły skład mieszanki i różne dziwne objawy. Napisz jeszcze co znaczy nie zgłasza mi się sonda L ? Może tylko przewód do sondy się urwał (wypiął) ?
tyle że to też nie takie łatwestempel72 pisze:A fejs kosztuje na Allegro z 50 zł, soft VAG Com można wyczesaći samemu sobie leczyć auto.
marek2907 pisze:tyle że to też nie takie łatwestempel72 pisze:A fejs kosztuje na Allegro z 50 zł, soft VAG Com można wyczesaći samemu sobie leczyć auto.
głupot ci nagadał i tyle. Owszem można nie odczuć awarii sondy przy jeździe na gazie, ale ona podobnie wpływa na sklad mieszanki na jednym i drugim paliwie. O ile masz instalację gazową II generacji (z komputerkiem)apaczka pisze:machanik powiedział, ze sonda lambda nie ma nic wspólnego z gazem,
...no właśnie i po to własnie korzystam z waszych porad! WIELKIE DZIEKI DLA WSZYSTKICH!Paweł Marek pisze:głupot ci nagadał i tyle. Owszem można nie odczuć awarii sondy przy jeździe na gazie, ale ona podobnie wpływa na sklad mieszanki na jednym i drugim paliwie. O ile masz instalację gazową II generacji (z komputerkiem)apaczka pisze:machanik powiedział, ze sonda lambda nie ma nic wspólnego z gazem,
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 125 gości