Witam, długo tu nie zaglądałem. Auto sprawuje się jak ta lala do niedawna. Niedawno pojawiły sie problemy z odpalaniem. Generalnie auto pali bez problemu, odpala też ładnie, z tymże czasem, co dzieje się coraz częściej nie moge odpalić po przebyciu krótkiego odcinka trasy, ale nie ma reguły. Auto ładnie chodzi -a czasem gasze silnik, po czym już nie mogę go opalić ( dzieje się tak bardzo nieregularnie np. np. dwa tygodnie spokoju i dzong, a za dwa dni znowu dzong i znowu miesiąc luzu Niestety od tygodnia zgasł mi 2 razy w czasie jazdy , po czym znowu nie mogłem go odpalić, dopiero po kilkunastu próbach zaskakuje.
Znajomy obstawił czujnik obrotów wału, ale nie był pewny czy ten typ to ma.
Weic moje pytanie czy 1.6 AEA ma ten czujnik i czy to on moze być sprawcą a moze czujnik halla ??. Albo jeszcze coś innego ???? Help
ps. jeżdżę na benzynie.
Gaśnie .... i nie chce odpalać
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ja miałem jakieś 6 lat temu w swoim Mk3 podobne objawy.Odpalał normalnie i od czasu do czasu mi poprostu zgasł podczas jazdy i nie mogłem odpalić .Dopiero po jakimś czasie odpalił i było OK .Było to bardzo nierównomiernie .Raz po kilku dniach raz kiilka razy dziennie pojawiał się w/w objaw.Znajomy mechanik szukał bardzo wiele przyczyn.Ostatecznie okazało się,ze miałem wadliwą pompke paliwa. Po przekreceniu kluczyka było słychać jak pompka zaciąga paliwo nawet podczas takiego objawu.Wymieniłem pompke i problemów do tej pory nie mam.
Pozdro........
Pozdro........
SLuchaj jak ci nastepnym razem zgasnie to sprawdz czy dochodzi paliwo do monowtrysku! jak nie to pompka! Raczej moze tez to byc czujnik halla! Ale jak kolega wyzej pisal mozliwosci jest wiele! ten temat jest dosc czesto poruszany na naszym forum!
PS: ja mam te same objawy i ciagle z tym walcze:P
masz tu link mzoe cos ci pomoze!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1201896#1201896
[size=117]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
podsumowanie:J3L3N pisze:SLuchaj jak ci nastepnym razem zgasnie to sprawdz czy dochodzi paliwo do monowtrysku! jak nie to pompka! Raczej moze tez to byc czujnik halla! Ale jak kolega wyzej pisal mozliwosci jest wiele! ten temat jest dosc czesto poruszany na naszym forum!
VAg nic nie wykazał wsio w porzadku, 1.6 aea nie posiada czujnika obrotów wału, jest tylko hall, który to najprawdopodobnije szaleje. Pompkę słysze cały czas więc to chyba nie to ale.... w pierwszej kolejności stawiam na halla potem pohulam i zobaczę jak to wygląda.
Może być cewka jeszcze padnięta ale tak to by były chyba inne objawy.
No nic hall idzie na pierwszy ogien....