Jakie narzedzia do wymiany amortyzatorow z tylu?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie narzedzia do wymiany amortyzatorow z tylu?
Witam Szanowne Grono.
W co oprocz amorkow(czesci i narzedzia) musze sie zaopatrzyc aby wymienic amorki w moim golfie ?
W co oprocz amorkow(czesci i narzedzia) musze sie zaopatrzyc aby wymienic amorki w moim golfie ?
Ostatnio zmieniony wt lip 10, 2007 21:43 przez AdamR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arek-Magis
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam,
W zasadzie potrzebne są tylko części i klucze. I to powinno wystarczyć. Przy moim mk 2 jak wymieniałem to zaopatrzyłem się w ściskacze sprężyn sztuk 2 (proste urządzenie zbudowane z długiej śruby z nakrętki i nałożonych na nie blaszek z uszkami do złapania sprężyny) dzieki temu można lekko ścisnąć sprężynę co bardzo ułatwia montaż ale bez tego też powinieneś dać radę wymienić amorki.
Pozdrawiam,
W zasadzie potrzebne są tylko części i klucze. I to powinno wystarczyć. Przy moim mk 2 jak wymieniałem to zaopatrzyłem się w ściskacze sprężyn sztuk 2 (proste urządzenie zbudowane z długiej śruby z nakrętki i nałożonych na nie blaszek z uszkami do złapania sprężyny) dzieki temu można lekko ścisnąć sprężynę co bardzo ułatwia montaż ale bez tego też powinieneś dać radę wymienić amorki.
Pozdrawiam,
Mój GOLF-ik mk2 DŻI-TI :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1099424&highlight=#1099424
PP: "... tylko ten jeden raz błagam Ciebie Elka Bon Ton na ostrzu noża..."
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1099424&highlight=#1099424
PP: "... tylko ten jeden raz błagam Ciebie Elka Bon Ton na ostrzu noża..."
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Arek-Magis, i bez tego można dać radę,też lekko idzie,sam robiłem a tak po za tym wszystko jest tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55474
Jeśli wymieniasz wszystkie amorki to tak właśnie jak mówi kolega golyl. Na tył, dobra oczkowa 17stka, ja swoją złamałem przy naciśnięciu nogą, zobacz w jakim stanie są odboje, w komplecie z amorkami raczej nie będzie, poduszki, wymieniłbym od razu poduszki z łożyskami
z przodu, lubią się zużywać. Aha no i WD40
z przodu, lubią się zużywać. Aha no i WD40
Poduszki z łożyskami czy bez, to takie gumy w kształcie talerzy na których wspiera się amortyzator (hmm.. o nadwozie. Z przodu, z racji tego, że koła są skrętne poduszki mają łożyska, często się wyrabiają i w zasadzie można by je wymieniać przy każdej wymianie amorków aczkolwiek mało kto je wymienia. Jeśli nie wymieniałeś ich wcześniej lub nie wiesz kiedy były wymieniane to lepiej wymień. Koszt niewielki, zależny od producenta.
Odboje to również gumy w formie profilowanych rurek;) założone na tłoczyska (chyba tak się to nazywa;) amortyzatorów, poprawiające komfort jazdy, chroniące zawieszenie, także i amortyzator przed tzw. dobijaniem. Często wskutek zużycia, warunków atmosf. parcieją, rozwarstwiają się i tracą swoje właściwości.
Jak coś pomieszałem koledzy doświadczeni bardziej poprawią...
Odboje to również gumy w formie profilowanych rurek;) założone na tłoczyska (chyba tak się to nazywa;) amortyzatorów, poprawiające komfort jazdy, chroniące zawieszenie, także i amortyzator przed tzw. dobijaniem. Często wskutek zużycia, warunków atmosf. parcieją, rozwarstwiają się i tracą swoje właściwości.
Jak coś pomieszałem koledzy doświadczeni bardziej poprawią...