Szukałem i Nic. 1.8 ABS wymiana termostatu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Szukałem i Nic. 1.8 ABS wymiana termostatu
Witam, jestem zmuszony wymienić termostat, gdyż max temperatura to 70 st.
Gdzie w silniku ABS 1.8 znajduje się termostat?? i jak go wymienić ?? Bardzo proszę o pomoc.
Gdzie w silniku ABS 1.8 znajduje się termostat?? i jak go wymienić ?? Bardzo proszę o pomoc.
Termostat znajduje się obok pompy wody, pod krućcem wychodzącym do chłodnicy.
1. Zimny silnik
2. Odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego płynu, aby spuścić ciśnienie, po czym zakręć go z powrotem.
3. Podłóż czyste naczynie na płyn pod pompę wody (miska)
4. Odkręć dwa wkręty (na rys. 16) mocujące pokrywke termostatu.
5. W miarę szybko wyciąg stary i załóż nowy termostat. Jeżeli wolisz i masz spore naczynie na płyn (ok. 6 litrów) to poczekaj, aż płyn ścieknie.
6. Nie zapomnij o uszczelce (oringu)
7. Zakręć wkręty.
8. Uzupełnij poziom płynu (wlej to co wyciekło do naczynia), jeżeli nie wszystko się zmieści to nic. Dolejesz później. Zakręć korek.
9. Odpal silnik i poczekaj, aż się rozgrzeje. Sprawdź, czy nie ma wycieków.
10. Jeżeli w zbiorniczku pojawiło się miejsce na płyn, odkręć DELIKATNIE I POWOLI korek (UWAGA NA CIŚNIENIE) i WOLNO dolej płynu.
11. Zrobione.
1. Zimny silnik
2. Odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego płynu, aby spuścić ciśnienie, po czym zakręć go z powrotem.
3. Podłóż czyste naczynie na płyn pod pompę wody (miska)
4. Odkręć dwa wkręty (na rys. 16) mocujące pokrywke termostatu.
5. W miarę szybko wyciąg stary i załóż nowy termostat. Jeżeli wolisz i masz spore naczynie na płyn (ok. 6 litrów) to poczekaj, aż płyn ścieknie.
6. Nie zapomnij o uszczelce (oringu)
7. Zakręć wkręty.
8. Uzupełnij poziom płynu (wlej to co wyciekło do naczynia), jeżeli nie wszystko się zmieści to nic. Dolejesz później. Zakręć korek.
9. Odpal silnik i poczekaj, aż się rozgrzeje. Sprawdź, czy nie ma wycieków.
10. Jeżeli w zbiorniczku pojawiło się miejsce na płyn, odkręć DELIKATNIE I POWOLI korek (UWAGA NA CIŚNIENIE) i WOLNO dolej płynu.
11. Zrobione.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja mam wspomaganie ale czy to robi różnice, dziś sprawdzałem dolny wąż od chłodnicy i był zimny po krótkim przejechaniu, ktoś tak pisał że niby tak sprawdza się termostat. Temp w moim golfie jest niska i już sam nie wiem .Mam jeszcze jedno czy wie ktoś jak nazywa się ta rurka która jest przykręcona do głowicy do niej idą dwa węże plus mały wąż do zbiorniczka wyr. i tam jest też czujnik temperatury, troszke wycieka mi tam płyn i strasznie paskudzi silnik
Chodzi Ci o to: To jest króciec wodny. Dla Twojego modelu ma on numer oryginału: 037 121 132 E. Ale nowy będzie wyglądał inaczej, niż ten co masz w aucie. Nowy ma dwa otwory na czujniki, a stary miał jeden. Dlatego do nowej części trzeba dokupić jeszcze pozycje z rysunku 9, 10 i 11, a są to: 357 121 140 x 1szt. (zaślepka), N 903 168 02 x 1szt. (pierścień uszczelniający), 032 121 142 x 1szt.(sprężynka zabezp.) Cała impreza w serwisie kosztuje 67,- brutto. + koszt wymiany. Może jednak u Ciebie wystarczy wymienić oring pod króćcem (Rys. 5). Ma on numer OE 037121687 i kosztuje 5,-.Snajper3 pisze:...czy wie ktoś jak nazywa się ta rurka która jest przykręcona do głowicy do niej idą dwa węże plus mały wąż do zbiorniczka wyr. i tam jest też czujnik temperatury...
Tu masz fotoporadę jak wymienić termostat:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... termostatu
Jest to opis dla diesli ale w benzynie 1,8 ABS ze wspomaganiem jest tak samo.
Ja robiłem według tej porady i nie było problemów, tylko dobrze mieć komplet kluczy z grzechotką.
A co do sprawdzenia termostatu to zobacz przy jakiej temperaturze na postoju dolny wąż robi się ciepły i czy jak długo poczekasz to temperatura dojdzie do 90 a potem jeszcze jak nieco wzrośnie to czy włącza się dmuchawa na chłodnicy. Dolny wąż powinien robić się ciepły przy około 85 stopniach, a dmuchawa powinna się włączyć przy około 93-98 stopni.
Termostat będzie do wymiany jeśli zaobserwujesz, że wąż robi się ciepły w temperaturze dużo niższej niż te 85 C (podejrzewam, że u ciebie będzie to około 70 st.)a jednocześnie dmuchawa włącza się przy prawidłowej temperaturze 93-98 st.
[ Dodano: 30 Lip 2007 12:57 ]
Albo druga opcja wymiany to tak jak drill zauważył, można odkręcić alternator i całą pompę wody. Zaleta tego to to, że nie musisz wchodzić pod samochód tylko od góry to robisz. Wtedy postępujesz tak:
1. Wykręcasz śrubę od napinania paska wielorowkowego przy alternatorze i zdejmujesz pasek (najłatwiej to mocno nacisnąć na alternator, żeby zcisnąć sprężynę i zsunąć pasek z koła pasowego pompy wody (ten po którym pasek sunie gładkim grzbietem).
2. Odkręcić alternator (śruba na zawiasie)
3. Odkręcić trzy nakrętki mocujące podstawę alternatora i zdjąć ją.
4. Zdjąć gumowe węże. Najłatwiej jest odczepić wąż przy krućcu, przy chłodnicy i zdjąć z metalowej rurki tak, żeby węże zostały przy pompie (jest to łatwiejsze ze wzgledu na dostęp). Będziesz potrzebował duże szczypce do zciskania opasek sprężystych na przewodach.
5. Odkręcić cztery śruby mocujące pompę (jedna normalna i trzy "przelotowe").
Wyjąć pompę. (Lepiej mieć klucz nasadkowy, nie pamiętam rozmiaru.)
6. Odkręcić kolanko, wynienić oring i termostat, przykręcić kolanko.
7. Przykręcić pompę do bloku silnika (Dobrze jest na wszelki wypadek posmarować uszczelkę oring przy wlocie do bloku czerwonym silikonem wysokotemperaturowym, żeby na pewno nie ciekło, lub wymienić o-ring na nowy).
8. Zamocować podstawę alternatora i alternator.
9. Załorzyć pasek wielorowkowy. Najpierw na koło pasowe wału, potem na koło pasowe alternatora, a na koń cu nacisnąć mocno na alternator i nasunąć pasek na koło pasowe pompy.
10. pozwolić, żeby sprężyna naciągnęła pasek i dokręcić śruby mocujące alternator.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... termostatu
Jest to opis dla diesli ale w benzynie 1,8 ABS ze wspomaganiem jest tak samo.
Ja robiłem według tej porady i nie było problemów, tylko dobrze mieć komplet kluczy z grzechotką.
A co do sprawdzenia termostatu to zobacz przy jakiej temperaturze na postoju dolny wąż robi się ciepły i czy jak długo poczekasz to temperatura dojdzie do 90 a potem jeszcze jak nieco wzrośnie to czy włącza się dmuchawa na chłodnicy. Dolny wąż powinien robić się ciepły przy około 85 stopniach, a dmuchawa powinna się włączyć przy około 93-98 stopni.
Termostat będzie do wymiany jeśli zaobserwujesz, że wąż robi się ciepły w temperaturze dużo niższej niż te 85 C (podejrzewam, że u ciebie będzie to około 70 st.)a jednocześnie dmuchawa włącza się przy prawidłowej temperaturze 93-98 st.
[ Dodano: 30 Lip 2007 12:57 ]
Albo druga opcja wymiany to tak jak drill zauważył, można odkręcić alternator i całą pompę wody. Zaleta tego to to, że nie musisz wchodzić pod samochód tylko od góry to robisz. Wtedy postępujesz tak:
1. Wykręcasz śrubę od napinania paska wielorowkowego przy alternatorze i zdejmujesz pasek (najłatwiej to mocno nacisnąć na alternator, żeby zcisnąć sprężynę i zsunąć pasek z koła pasowego pompy wody (ten po którym pasek sunie gładkim grzbietem).
2. Odkręcić alternator (śruba na zawiasie)
3. Odkręcić trzy nakrętki mocujące podstawę alternatora i zdjąć ją.
4. Zdjąć gumowe węże. Najłatwiej jest odczepić wąż przy krućcu, przy chłodnicy i zdjąć z metalowej rurki tak, żeby węże zostały przy pompie (jest to łatwiejsze ze wzgledu na dostęp). Będziesz potrzebował duże szczypce do zciskania opasek sprężystych na przewodach.
5. Odkręcić cztery śruby mocujące pompę (jedna normalna i trzy "przelotowe").
Wyjąć pompę. (Lepiej mieć klucz nasadkowy, nie pamiętam rozmiaru.)
6. Odkręcić kolanko, wynienić oring i termostat, przykręcić kolanko.
7. Przykręcić pompę do bloku silnika (Dobrze jest na wszelki wypadek posmarować uszczelkę oring przy wlocie do bloku czerwonym silikonem wysokotemperaturowym, żeby na pewno nie ciekło, lub wymienić o-ring na nowy).
8. Zamocować podstawę alternatora i alternator.
9. Załorzyć pasek wielorowkowy. Najpierw na koło pasowe wału, potem na koło pasowe alternatora, a na koń cu nacisnąć mocno na alternator i nasunąć pasek na koło pasowe pompy.
10. pozwolić, żeby sprężyna naciągnęła pasek i dokręcić śruby mocujące alternator.
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2007 12:58 przez Jerzas, łącznie zmieniany 3 razy.