MK3 tuleje na tylnej belce - wymiana
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 tuleje na tylnej belce - wymiana
Witam !!!
Pojechałem wczoraj zrobić zbierzność i się zaczeło .... mechanik stwierdzi, że są do wymiany tuleje na tylnej belce 4 szt. bo sa popękane i nie ma do czego ustawic zbierzności ) zaśpiewał mi za robocizne 250 zł z ustawieniem zbieżności. Czy to dużo .. i czy trudno wymienia sie te tuleje ??? bo słyszałem że jest problem w kombi.
pozdro
Pojechałem wczoraj zrobić zbierzność i się zaczeło .... mechanik stwierdzi, że są do wymiany tuleje na tylnej belce 4 szt. bo sa popękane i nie ma do czego ustawic zbierzności ) zaśpiewał mi za robocizne 250 zł z ustawieniem zbieżności. Czy to dużo .. i czy trudno wymienia sie te tuleje ??? bo słyszałem że jest problem w kombi.
pozdro
Seba
W kombi masz tuleje dwu połówkowe. Ja u siebie w hatchback'u dałem 200 z częściami. Jak nie masz ściągacza to lipa - trzeba na siłę. Montaż jest gorszy bo tuleje mają kołnierz i ciężko się je wciska. Robota może prosta ale ciężka. Powodzonka
I jeszcze jedno jak nie jesteś pewien czy Cię kolo nie wali w dzwona to wjedź na kanał i wciśnij breszkę pomiędzy tuleje a wahacz i gnij na boki. Jak będziesz miał luzy i guma będzie pracować na tulei to do wymiany.
I jeszcze jedno jak nie jesteś pewien czy Cię kolo nie wali w dzwona to wjedź na kanał i wciśnij breszkę pomiędzy tuleje a wahacz i gnij na boki. Jak będziesz miał luzy i guma będzie pracować na tulei to do wymiany.
Ostatnio zmieniony czw sie 02, 2007 10:29 przez Martino81, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fabian LDZ
- _
- Kontakt:
pytanie co ma tylna belka wspólnego ze zbieżnością kół przednich? nic, zrób tak jak pisał Martino81 spr. sam lub pojedz na szarpaki na stację diagnostycznądaszczyk pisze:Pojechałem wczoraj zrobić zbierzność i się zaczeło .... mechanik stwierdzi, że są do wymiany tuleje na tylnej belce 4 szt. bo sa popękane i nie ma do czego ustawic zbierzności )
...
no właśnie ma znaczenie tył i gościu przekonująco mi to wytłumaczył.... do czego on ma mi tą zbieżność ustawić ja tył pływa ...)) do ściany czy do sufitu ) byłem z nim w kanale i są luzy i nawet popękane okucia... mówił o tym jak by się znał w temacie bo to stacja która robi tylko zawieszenia.
pozdro
pozdro
Seba
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: MK3 tuleje na tylnej belce - wymiana
Czesc.Ja zlecilem belke przedwczoraj. Wymiana jest lekko mowiac ciezka.Dwie tuleje Febi kosztowaly mnie 120 zl a robocizna 100 zl. Poki co bez zbieznosci. Nie oplaca sie wymieniac samemu bo jak np. u mnie trzeba bylo ciac i pozniej spawac jakis regulator hamowania bo sie odkrecic nie dalo (belka od nowosci rocznik auta 04.1993). Po wymianie cacy:)daszczyk pisze:Witam !!!
pozdro
- Paweł Marek
- V.I.P.
Zbieżność właściwie oznacza to samo co różnicę między odległościami pomiędzy krawędziami felg kół przednich prawego i lewego do przodu i do tyłu od piasty. I faktycznie tył do tego ma niewiele. Poprostu zwyczajowo się ustawia laserami w stosunku do tyłu bo tak maszyny są skonstruowane. Zęby się pomylić to belka tylna musiałaby być zgięta, bo nawet jak jest przestawiona po dzwonie w bok to nic to nie zmienia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Pisalem o zbieżności kół przednich, geometria owszem tył też obejmuje, tylko że w Golfie jest normalnie nieustawialna. Najwyżej jak ktoś ma czteroślada po dzwonie to można coś kombinować z mocowaniem belki do budy albo półosiek do belki.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.