Zgrzytanie skrzyni na 1 i 2 biegu przy przyspieszaniu. HELP!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

MikroUser
Nowicjusz
Nowicjusz

Zgrzytanie skrzyni na 1 i 2 biegu przy przyspieszaniu. HELP!

Post autor: MikroUser » śr paź 24, 2007 16:08

Witam, bardzo proszę o pomoc, poradę, wskazówkę ...

posiadam Golfa III 1.6 r.94 benzyna, już ponad rok i nic w nim się nie działo.

Dwa tygodni temu miałem przegląd techniczny no i okazało się że jest do wymiany mieszek półosi prawej.
Pojechałem do zakładu w Krakowie no i mi wymienili mieszek półosi prawej + wymienili rurkę do wspomagania kierownicy (taka ciśnieniowa), bo poprzednia była przerdzawiała i groziła pęknięciem.

A od tygodnia jak jeżdżę pojawiło się zgrzytanie na jedynce i dwójce w momencie przyspieszania. Jest bardzo wyraźne i przechodzące w pisk metalu. :crazy:

Nie wiem czemu tak się dzieję. Podejrzewam, że goście mogli coś "ZEPSUĆ" podczas tamtej wymiany bo od tego czasu pojawiło się zgrzytanie.

Dziś byłem w tym samym zakładzie ... goście oczywiście nie mają pojęcia co się stało ...
Powiedzieli że mogło łożysko się rozpieprzyć, ale nic nie wiedzą. Sprawdzili płyn w skrzyni i płyn jest OK. Więc nie mają pojęcia co jest nie tak.

W perspektywie podali tylko wymianę skrzyni biegów. Ale to jest koszt skrzyni 800zł + robota 600zł.

Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Jestem wkurzony. :grrr:

Proszę doradźcie mi jakie są rozwiązania?

Czy goście mogli coś zepsuć przy skrzyni biegów w momencie wymiany mieszka i rurki do wspomagania?

Skoro już muszę wymienić skrzynię, to gdzie mogę kupić w rozsądnej cenie taką skrzynie biegów? Przeszukałem trochę sieć, zadzwoniłem do kilku zakładów, no i oczywiście sprawdziłem serwisy aukcyjne ... przedział cenowy od 700 do 800zł.

Może ktoś doradzi gdzie można znaleźć w uczciwej cenie skrzynie (najlepiej w Małopolsce)?
Czy ktoś może też doradzić dobrego mechanika w Krakowie? (pewnie to pytanie się przewijało setki razy, więc z góry przepraszam, ale przeszukiwanie starych kilkuletnich postów nie ma sensu).

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

--
Andrzej

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr paź 24, 2007 20:15

Jedź do innego, a jeszcze lepiej innych mechaników i zobacz co powiedza.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » śr paź 24, 2007 20:24

MikroUser czy to był przegub wew.?
ja miałem podobny przypadek w MK2 wykreciła mi sie(nie całkiem) jedna ze śrub mocujacych przegub i hzaczepiała o element który był zaraz przy skrzyni (teraz nie pamietam co to był za element), dobrze by było wjechać na kanał i oblukać wszystkie śruby

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”