Odboje gumowe zamiast piankowych ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

RzEsKi_STG
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Odboje gumowe zamiast piankowych ??

Post autor: RzEsKi_STG » pn paź 29, 2007 23:22

Witam !!

Mam takie pytanko, kupiłem amory KAYABA na tył do mojego golfa, oryginalne piankowe odboje są juz zuzyte to postanowiłem kupic nowe, w sklepie sprzedali mi gumowe odboje i teraz mam pytanko czy to bylo dobre posuniecie ?? Piankowe odboje są dużo miększe od tych co kupilem, a te gumowe dośc ciezko sie sciskaja.

Czy autko nie bedzie za bardzo sztywne przy większym załadunku z tyłu ??
Czy nie ma to wielkiego wpływu i mozna takie zamontowac ??

Pozdrawiam
RzEsKi_STG

marecki_vitor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marecki_vitor » pn paź 29, 2007 23:39

Napewno bedzie twardsze . Nie zagraza to amortyzatorom . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » pn paź 29, 2007 23:42

Lepsze zawieszenie przy wyżysch prędkościach , zobaczysz jak bedziesz jechal 140 160 jak bedzie sie trzymal drogi jak kleju .
Ostatnio zmieniony pn paź 29, 2007 23:44 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn paź 29, 2007 23:43

Założyłem kiedyś gumowe bo były tańsze. No i rozpadły się po roku. Może teraz guma lepsza, ale na to nie ma co żałować kasy i radzę założyć porządne z piankowej gumy, coby wytrzymały tyle ile amotyzator. Bo potem zbedna robota z wymianą a jak się nie zauważy na czas to żywotność amorka krótsza.

[ Dodano: Pon Paź 29, 2007 10:46 pm ]
to co koledzy piszą że zawieszenie będzie twardsze to przepraszam są bajeczki. Odboje działają tylko awaryjnie i sporadycznie, w wypadku wjechania w głęboką dziurę czy coś w tym stylu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

RzEsKi_STG
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: RzEsKi_STG » pn paź 29, 2007 23:51

Jeśli to nie przeszkadza to wtedy założe te gumowe, jak zobaczylem te stare piankowe, to masakra całe poprzecierane i pokruszone, zostało ich może z 7cm, a nówki maja 14,5cm... hehe Może guma okaze sie bardziej wytrzymała.

Wydaje mi sie ze własnie bedzie twardszy, bo kiedys wymienialismy amory u kumpla i pomiedzy amorem i odbojem jest moze góra 5cm, oczywiscie przy stojącym na kołach samochodzie. Czyli na tej gumie wiele do chodzenia nie bedzie mial.
Ostatnio zmieniony pn paź 29, 2007 23:57 przez RzEsKi_STG, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
RzEsKi_STG

Awatar użytkownika
Kazimir
Grupa Wielkopolska
Grupa Wielkopolska

Post autor: Kazimir » pn paź 29, 2007 23:58

Paweł Marek pisze:Odboje działają tylko awaryjnie i sporadycznie, w wypadku wjechania w głęboką dziurę czy coś w tym stylu.
Zgadzam się :bajer: Najlepiej jest to zauważalne w maluchu :helm: bo odboje inaczej zderzaki są zamontowane obok amortyzatora.I spełniają swoje zadanie tylko po wjechaniu w jakąś dużą dziurę lub przy jeździe z obciążeniem.

[ Dodano: 29 Paź 2007 23:00 ]
W każdym innym samochodzie odboje spełniają tą samą funkcję.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images27.fotosik.pl/188/194a0404a4064a2e.jpg[/img][/url]
i LOVE DRIVE :)

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: grandi » wt paź 30, 2007 00:02

I tu sie kolega myli bo zależy jak kto ma zawieszenie niski , gwarantuje ze jak jade np 140 i mam kuper zaladowany o wtedy bija tylko tego nie czuc , ja mam juz 4 lata i jakos mam cale
i odboje nie sa do ego ze jak sie w dziure wjedzie to wtedy tylko dzialaja jak kuper jest doaciazony i wtedy jak w dziure sie wdjedzie to dzialaja zeby nie wytluc amorkA
Ostatnio zmieniony wt paź 30, 2007 00:06 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Kazimir
Grupa Wielkopolska
Grupa Wielkopolska

Post autor: Kazimir » wt paź 30, 2007 00:06

Kazimir pisze:po wjechaniu w jakąś dużą dziurę lub przy jeździe z obciążeniem.

Jako jazdę z obciążeniem miałem na myśli także załadowany bagażnik.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images27.fotosik.pl/188/194a0404a4064a2e.jpg[/img][/url]
i LOVE DRIVE :)

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » wt paź 30, 2007 00:07

Lepsze i trwalsze odboje zdecydowanie będą piankowe. takie też miałem oryginale. Też niedawno wymieniałem i wziąłem SACHS za 70 zł. komplet z osłonami

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: grandi » wt paź 30, 2007 00:12

Pianka z biegeim czasu sie wykruszy ja jezdze na gumowych i takie będą.

RzEsKi_STG
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: RzEsKi_STG » wt paź 30, 2007 23:26

Dzis zamontowalem wszystko, samochod przy pełnym załadunku jest bardzo sztywny, pomiedzy amorem a gumowym odbojem jest niewielka odległosc, góra 7cm i przy zaladunku amor nie ma praktycnie zadengo ruchu bo samochod jest oparty na twardych odbojach. Jutro kupię te piankowe i zamontuje.

Pozdrawiam
RzEsKi_STG

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”