Co wymienić po kupnie samochodu?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Co wymienić po kupnie samochodu?
witam. niedawno nabyłem golfa 4 1.6sr.
zastanawiam sie jakie części mam teraz wymienić:
1) rozrząd kompletny? paski contitech + rolki ina?
2) filtr oleju, powietrza, paliwa - czy filtron będzie wystarczający?
3) pompę wodna? czy jest to teraz konieczne?
coś jeszcze byście wymienili? może świece+przewody zapłonowe?
z góry dzięki za odpowiedzi
zastanawiam sie jakie części mam teraz wymienić:
1) rozrząd kompletny? paski contitech + rolki ina?
2) filtr oleju, powietrza, paliwa - czy filtron będzie wystarczający?
3) pompę wodna? czy jest to teraz konieczne?
coś jeszcze byście wymienili? może świece+przewody zapłonowe?
z góry dzięki za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 02:24 przez pucha, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wymieniłbym za jedna robota,rozrząd wybrałeś, bdb jeśli chodzi o filtry to mogą być,filtron nie jest zły,aczkolwiek zaraz larum sie podniesie od co poniektórych,że to kicha,otóż nie używam go już kilka lat i to nie tylko w tym aucie i nic mi sie nie działo,jeszcze zapomniałeś o oleju,ja bym wlał castrola magnateca,ale zrobisz jak uważaszpucha pisze:pompę wodna? czy jest to teraz konieczne?
Rozrząd napewno chyba że msz jakoś udokumentowane że był wymieniany i jeszcze na to nie czas; olej i inne płyny eksploatacyjne:płyn do chłodnic aby się nie zdziwić przy dużych mrozach); filtry w sumie też możesz, to nie jest jakis strasznie wysoki koszt. Co do pompy to nie wiem jak wygląda sprawa w tym silniku, czy pompa jest na pasku rozrządu czy na klinowym. Jeśli na rozrządu to w sumie przy okazji wymiany paska, niektórzy producenci zalecają wymianę pompy przy rozrządzie. Do tego można by wymienić swiece.
Jeśli są wpisy w ksiązce serwisowej to nie ma co na siłę wymieniać.
Jeśli są wpisy w ksiązce serwisowej to nie ma co na siłę wymieniać.
Ostatnio zmieniony pt lis 23, 2007 03:26 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.
koledzy juz chyba o wszytskim napisali, ja dodam tylko ze przy wymianie rozrzadu od razu simmerign na wale (koszt 10 PLNów), nie wymianialbym tylko oleju w skrzyni
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
mam jeszcze kilka pytan:
1) jaki olej do silnika? przebieg ok 140tys
2) jaki plyn hamulcowy i ile jest potrzebne (pojemnosc)
3) jaki plyn do wspomagania i ile jest potrzebne (pojemnosc)
szukac oryginalów od vw czy polecacie cos z innych firm?
btw jak mam do wyboru pasek gates albo contitech to ktory lepiej?
dzieki za wszystkie odpowiedzi
1) jaki olej do silnika? przebieg ok 140tys
2) jaki plyn hamulcowy i ile jest potrzebne (pojemnosc)
3) jaki plyn do wspomagania i ile jest potrzebne (pojemnosc)
szukac oryginalów od vw czy polecacie cos z innych firm?
btw jak mam do wyboru pasek gates albo contitech to ktory lepiej?
dzieki za wszystkie odpowiedzi
Najlepiej ten co był lany do tej porypucha pisze:jaki olej do silnika? przebieg ok 140tys
Ja przy identycznym przebiegu leje pelny syntetyk Mobila.
DOT4 wchodzi dużo mniej, ale do wymiany potrzeba przynajmniej 1 litrpucha pisze:jaki plyn hamulcowy i ile jest potrzebne (pojemnosc)
Obydwa dobrepucha pisze:pasek gates albo contitech to ktory lepiej?
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 12:12 przez kiss, łącznie zmieniany 1 raz.
- Robert31
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dokładnie najlepiej ten co był do tej pory zalewany a jak nie wiesz jaki był lany to takim dobrym olejem jest Mobil1 5W40
Płyn Hamulcowy DOT 4+ pamietaj ze majac auto z ABeSem odpowietrzasz układ przy włączonym zapłonie !
Oleju w skrzyni sie nie wymienia-tylko uzupełnia---no chyba ze rozszczelniła Ci sie skrzynia i masz jakies wycieki lub gdy ja sam naprawiałes no to sie rozumie ze siła rzeczy musisz zalac nowym olejem-dobry jest Mobil1 75W90
Układ wspomagania-zalewasz Zielonym płynem do układów wspomagania
Olej Silnikowy-4,6 l-wlewasz najpierw 4 litry-uruchamiasz na chwile auto,po chwili wyłanczasz i dolewasz reszte oleju
olej do skrzyni-kup 2 litry
układ wspomagania-kup 2 butelki
układ hamulcowy-2,3 pojemniki bo najlepiej jest przepłukac cały układ
Płyn Hamulcowy DOT 4+ pamietaj ze majac auto z ABeSem odpowietrzasz układ przy włączonym zapłonie !
Oleju w skrzyni sie nie wymienia-tylko uzupełnia---no chyba ze rozszczelniła Ci sie skrzynia i masz jakies wycieki lub gdy ja sam naprawiałes no to sie rozumie ze siła rzeczy musisz zalac nowym olejem-dobry jest Mobil1 75W90
Układ wspomagania-zalewasz Zielonym płynem do układów wspomagania
Olej Silnikowy-4,6 l-wlewasz najpierw 4 litry-uruchamiasz na chwile auto,po chwili wyłanczasz i dolewasz reszte oleju
olej do skrzyni-kup 2 litry
układ wspomagania-kup 2 butelki
układ hamulcowy-2,3 pojemniki bo najlepiej jest przepłukac cały układ
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 12:31 przez Robert31, łącznie zmieniany 2 razy.
a co to za rada??? a jak mial zalany mineral to Ty mu radzisz teraz wlac full syntetyk???Robert31 pisze:a jak nie wiesz jaki był lany to takim dobrym olejem jest Mobil1 5W40
GATES, rolka SKFpucha pisze:pasek gates albo contitech
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Jakie jest prawdopodopieństwo że ktoś do mk4 zalał minerał. A nawet jeśli to co że nie można przejść na półsyntetyk lub syntetyk? Cóż mógł zrobić ten olej? Porozpychać kanały olejowe, panewki czy co tam jeszcze że ciśnienia nie będzie trzymał bo jest tak gęsty. ten silnik ma TYLKO 140 kkm.Robert31 pisze: a co to za rada??? a jak mial zalany mineral to Ty mu radzisz teraz wlac full syntetyk???
Ostatnio zmieniony sob lis 24, 2007 20:48 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.