Dziwny szum w silniku po wymianie oleju i filtra.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tekken82
Mały gagatek
Mały gagatek

Dziwny szum w silniku po wymianie oleju i filtra.

Post autor: tekken82 » wt gru 25, 2007 18:46

Witam. Mam problem jak w temacie Dziwny szum w silniku po wymianie oleju i filtra, patrzałem na ręce mechanikowi przy wymianie wiec nie ma mowy że coś nagrzebał za dużo.
Przed wymianą byłą totalna cisza, jednak po z pod maski słychać dziwny szum nie wiem czy to wina filtra (ponoć sędziszów), olej zmieniłem na 10w40 czyli półsyntetyk, z papierów wyczytałem ze taki był lany - wybrałem Castrola Magnateca - jednak lali z beczki na zapleczu wiec pewności nie mam czy to castrol :) ktoś się spotkał z takim czymś ?

dzięki za pomoc.

Dziekan

[ Dodano: 26 Gru 2007 09:51 ]
ktoś wiec coś na ten temat może ?

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr gru 26, 2007 21:39

Albo przed wymianą nie zwróciłes na ten szum uwagi, a teraz się *#cenzura#*, albo rzeczywiście ten polski filtr ( często nie cieszą się dobrą opinią ) szumi. Trzeba wiec posłuchac skąd dokładnie szum się wydobywa i ewentualnie wymienić filtr na np. MANN i dolac trochę oleju...

[ Dodano: Sro Gru 26, 2007 20:41 ]
chcialem napisać p r z y s ł u c h u j e s z ale mi wygwiazdkowało ;)

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » śr gru 26, 2007 22:22

Zobacz czy filtr jest dokręcony w zyciu nie leje z beczki kupuje w sklepie lotos bo taki był i jest oki a olej z beki to leje do poldka bo tam mi nie szkoda silnika wiadomo czy ten olej przyjechal z niemeic czy nie zlewaja go p;rzez wysysarke a potem mowia ze to castrol

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

tekken82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tekken82 » czw gru 27, 2007 19:09

dzięki za podpowiedzi :) szum wydobywa sie z okolic filtra wiec to bardzo prawdopodobne - oleju jest w sam raz czyli do połowy miarki - raczej olej odpada ? jak myślicie

a jeszcze jedna sprawa świstanie (gdzieś wyczytałem tutaj że to grają talerzyki czy coś na tłokach i że to normalne na zimnym silniku ?) na zimnym silniku przy wyższych obrotach - jednak po chwili jak sie nagrzeje znika

pozdrawiam

Awatar użytkownika
workinger
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: workinger » czw gru 27, 2007 19:16

tekken82 pisze:a jeszcze jedna sprawa świstanie (gdzieś wyczytałem tutaj że to grają talerzyki czy coś na tłokach i że to normalne na zimnym silniku ?) na zimnym silniku przy wyższych obrotach - jednak po chwili jak sie nagrzeje znika
nie talerzyki tylko szklanki :D
ten typ tak ma wiec nie ma co sie przejmowac moj na zimnym tez chodzi jak dizel ale tylko przez chwile pozniej juz jest ok jak oil sie rozprowadzi ... i wielu uzytkownikow juz o tym pisalo wiec nie ma co sie przejmowac .. lepiej wymien film na jakis lepszy bo podejrzewam ze masz filtron czy flatron czy cos w tym stylu i moze pomoze...

[size=167][b]NOWE FOTKI[/b][/size]
[b][url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1402921#1402921[/url][/b]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/608dc8621ade775d.html][img]http://images22.fotosik.pl/190/608dc8621ade775dmed.jpg[/img][/url]

tekken82
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tekken82 » pt gru 28, 2007 18:24

workinger pisze:
tekken82 pisze:a jeszcze jedna sprawa świstanie (gdzieś wyczytałem tutaj że to grają talerzyki czy coś na tłokach i że to normalne na zimnym silniku ?) na zimnym silniku przy wyższych obrotach - jednak po chwili jak sie nagrzeje znika
nie talerzyki tylko szklanki :D
ten typ tak ma wiec nie ma co sie przejmowac moj na zimnym tez chodzi jak dizel ale tylko przez chwile pozniej juz jest ok jak oil sie rozprowadzi ... i wielu uzytkownikow juz o tym pisalo wiec nie ma co sie przejmowac .. lepiej wymien film na jakis lepszy bo podejrzewam ze masz filtron czy flatron czy cos w tym stylu i moze pomoze...
filtr z sędziszowa :] wiec nawet nie filtron - pan powiedział że i tak sie wymienia po zmianie oleju za każdym razem wiec wsio jedno - jemu pewnie tak ale czy golfowi tez :> ??

seba899
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymień filtr

Post autor: seba899 » pt gru 28, 2007 23:02

Napewno jest uszkodzony filtr oleju wymień go a napewno będzie poprawa, kiedyś tak miałem w swoim aucie zimą. Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”