Piszczenie przy ruszaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Piszczenie przy ruszaniu
Witam. Mam problemik mały chcę się upewnić czy to pasek...Po ruszeniu na drugim biegu zaczyna piszczeć i to głośno...im więcej gazu tym głośniej...denerwuje mnie to i pewnie moich sąsiadów których rano budzę tym piszczeniem. Mam wymienic pasek alternatora i pompy ?jeżeli tak to jak trudno to zrobić
jezeli posiadasz silnik 1.6 to bardzo latwo, natomiast jesli 1.3 to tutaj dostep do tych paskow jest trudniejszy tylko.Kapelek00 pisze:Mam wymienic pasek alternatora i pompy ?jeżeli tak to jak trudno to zrobić
Najpierw przed wymiana sprawdz czy naciag paska jest odpowiedni, teoretycznie moze sie uginac na srodku o 1 cm. (Tak pisza w ksiazkach) Wymiana paska alternatora, polega na poluzowaniu jego mocowania, na tej szynie, i przesuniecie go, wtedy pasek sam spada, z pompa jest tak, ze lepiej zarzucic 4 bieg, nalozyc pasek na jedno kolo i pchnac autem i pasek rowniez sam wskoczy, Ale najpierw sprawdz naciag paskow.
P.S. uzupelnij avatar o typ silnika, i pojemnosc, bedzie latwiej rozmawiac
jak sprawdzić czy trzeba pasek wymienić?
jak sprawdzić czy trzeba ten pasek wymienić ? Bo nie chce żeby mi w czasie podróżowania strzelił:)
Kapelek00 pisze:jak sprawdzić czy trzeba ten pasek wymienić ? Bo nie chce żeby mi w czasie podróżowania strzelił:)
sprawdzic mozesz wizualnie, czy nie jest popekany, czy zabki na wewnetrznej stronie paska nie sa pozrywane, i sprawdzic naciagniecie paska, tak jak juz pisalem. Na srodku paska nacisnij na niego, jesli pasek ugnie sie wiecej niz 1 cm od pierwotnego polozenia tzn, ze trzeba go troszke naciagnac.
do tego co wyżej pisali o zużyciu i złym naciągu doadam,ze jeśli polalełeś go przypadkowo czyms ropopochodnym albo sam namókł np z przecieku to mogły sie zmienic właściwości gumy i dlatego piszczy. Zastanawiające jest natomiast dlaczego piszczy dopiero od drugiego biegu-powinien piszczec od początku-od jedynki- do czasu aż altek dostanie mniejszego obciażenia albo pasek sie zagrzeje (alternator na początku ma duże obciażenie bo akumulator po odpalaniu sie doładowuje)
Jetta MK2 TeeDee-doprowadzona do stanu fabrycznego w wersji kanadyjskiej